Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Lääkehoito / L-arginiini ja kohonnut verenpaine

Olen 73 vuotias mies. Olen lähes 20 vuotta syönyt verenpainelääkkeitä. Tk-lääkärini kanssa on kokeiltu n. 10-15 eri lääkettä. Vaikutukset ovat hyvin moninaiset. Joillakin verenpaine ei korjaudu riittävästi ja hyvin monilla on merkittäviä haitallisia sivuvaikutuksia. Joskus on ikenet turvonneet ja verestyneet, joillakin nilkat turvonneet ja useilla muita vähäisempiä vaivoja. Nykyisillä lääkkeillä on henkitorvessa pientä jatkuvaa liman muodostusta ja äänihuulten toimintakin on häiriintynyt.

Luin Jyrki Penttisen kirjan Arginiini 2000-luvun ihmelääke. Kirjassa varsin moninaisesti tuodaan esiin verenpainetauti ja sen estämiseen vaikuttava arginiini. Kirjassa on runsas lähdetietoluettelo, joita en pysty tutkimaan. Kysynkin, onko L-arginiinin käytöllä tieteellistä näyttöä verenpaitaudin parantamiseen? Mitä vaaroja voisi olla, jos lääkityksen rinnalla aloitan arginiinia sisältävien ravinnelisien käytön? Kaupustelijoita näyttää olevan.

17/04/2016

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 20.4.2016
Päivitetty 4.6.2018

Ajatus L-arginiinin mahdollisista hyödyistä verisuonisairauksissa perustuu siihen, että tämä aminohappo toimii raaka-aineena verisuonen seinämän sisäkerroksen solujen (endoteelisolujen) valmistaessa typpioksidia (NO). NO on verisuonia laajentava aine, oleellisen tärkeä verisuonten normaalille toiminnalle, ”elimistön oma nitro”. Valitettavasti vain on liian yksinkertaista ajatella, että raaka-ainetta (L-arginiinia) lisäämällä tuotetta (NO) syntyy enemmän. L-arginiini pitää ensin kuljettaa solujen sisään, ja solujen pitää kyetä muodostamaan siitä NO:a. Raaka-ainelisästä ei ole hyötyä, jos sitä ei saada tehtaaseen (soluun) tai jos tehtaan koneisto on rikki. Ikävä kyllä näyttää olevan niin, että vika on usein jälkimmäisissä tekijöissä.

Arvostetun Hypertension-lehden tuoreessa katsauksessa todetaan seuraavaa (käännös minun): ”[Katsauksessa esitettyjen tietojen perusteella] väitämme, että L-arginiinin häiriintyneen kuljetuksen endoteelisoluihin ja NO:n vähentyneen muodostuksen korjaaminen on oleellista sen noidankehän katkaisemisessa, joka käynnistää verenpaineen nousun ja ylläpitää kohonnutta verenpainetta… — Pelkkä L-arginiinin anto on tuottanut vaihtelevia tuloksia kohonneen verenpaineen yhteydessä todennäköisesti siksi, että vika on L-arginiinin kujetuksessa [solun ulkopuolelta sen sisään] eikä L-arginiinin solunulkoisessa pitoisuudessa.

Näistä syistä L-arginiinia sisältävät valmisteet eivät ole hyväksyttyä kohonneen verenpaineen hoitoa.

20/04/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi