Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Mummon suljettu eteiskorvake

Olen 81 v. nainen. Minulle tehtiin joulukuussa 2019 sydämen vasemman eteiskorvakkeen sulkeminen aortan pullistuman proteesileikkauksen yhteydessä. Silloin vielä ei ollut tieteellistä näyttöä toimenpiteen hyödyistä. Olen syönyt edelleen Xarelto 20 mg 1 tabletti per pv. Onko Xarelton syönti turhaa? Lisäksi syön Emconcor 5 mg 1/2x 2 päivässä rytmihäiriöön.

01/12/2021

mummi

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 23.12.2021

Sydämen vasemmassa eteisessä on pieni pussimainen rakenne, jota kutsutaan eteiskorvakkeeksi. Sen pohjalle voi eteisvärinän aikana muodostua verihyytymä. Tuo hyytymä voi liikkeelle lähtiessään aiheuttaa ikävää tuhoa, erityisesti jos tulppa vilahtaa aivoihin. Hyytymän syntymistä ehkäistään veren hyytymistä hidastavalla lääkityksellä eli antikoagulantilla.

Eteiskorvakkeen suuaukko voidaan tukkia toimenpiteellä. Kirurgi voi leikata koko korvakkeen pois, tai sulkea suuaukon klipsillä. Näin toimitaan usein sydänleikkauksen yhteydessä. Toinen mahdollisuus on ujuttaa suuaukon sulkeva sulkulaite verisuonia pitkin sydämen sisäkautta. Näin toimitaan, jos potilas ei pysty jostain merkittävästä syystä, esimerkiksi verenvuotojen vuoksi käyttämään lääkitystä.

Kyllä toimenpiteestä on ollut ”tieteellistä näyttöä” jo vuonna 2019. Ei kirurgi muutoin olisi toimenpidettä tehnyt. Aina kirurginen korvakesulku ei ole ”täydellinen”, vaan korvakkeesta saattaa jäädä jäljelle pieni tynkä, johon verihyytymä voi edelleen kehittyä. Neuvon kysyjää kääntymään oman lääkärin puoleen. Kannattaa tutkia leikkauskertomus tarkkaan, mitä menetelmää on käytetty ja miten se onnistui. Lisäksi muut tekijät, kuten kysyjän tukosvaara kokonaisuudessaan vaikuttavat lopulliseen päätökseen lääkityksestä.

23/12/2021

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi