Hyppää sisältöön

Auttaako Nitro mahdollisesti muihinkin kipuihin kun sydänperäiseen kipuun? Miehelleni on tehty rasituskoe sekä varjoainekuvaus ja mitään ei todettu. Kuitenkin puristuskohtauksia tulee ja ottaa siihen nitron, joka on auttanut kipuun joka kerta. Kipu on vaihtelevaa olkapäässä ja useasti rinnassa ja lapojen välissä. Kipu on todella kovaa.

29/12/2016

Katja

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 30.12.2016
Päivitetty 4.6.2018

Ensin on kysyttävä, auttaako vai ”auttaako” nitro. Tyypillisesti nitron vaikutus tulee selvänä esiin muutamassa minuutissa. Jos nitro ”auttaa” esimerkiksi puolessa tunnissa, kyseessä ei todennäköisesti ole nitron vaikutus, vaan kipu on muuten helpottanut.

On luonnollisesti hienoa, että sepelvaltimoissa ei ollut ahtaumia. Tällöinkin nitro saattaa todella auttaa. Esimerkiksi sepelvaltimoiden kouristelu- eli spasmitaipumus ei välttämättä näy varjoainekuvauksessa. Sydämen ulkopuolinen vaiva, johon nitro saattaa dramaattisesti auttaa, on ruokatorven lihaskerroksen kouristelu, joka saattaa tehdä täysin angina pectoris -tyyppisen rintakivun.

Sitä vastoin moniin muihin rintakipuihin, esimerkiksi tukirangasta tai rintakehän seinämästä johtuviin, nitron ei voi odottaa auttavan.

Mutta vaikka jäisi epäselväksi, miksi nitro auttaa, sitä sopii luonnollisesti käyttää, jos hyötyä selvästi on.
 

30/12/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset