Hyppää sisältöön

Asperiini lääkityksestä. Omaiseni on 78 v nainen ja hänellä on verenpainetauti lääkityksenä beettasalpaaja Bisoprol ja Cardase. Verenpainearvot ovat pysyneet normaalina. Myös kolesterolin alentamiseen on statiinilääkitys. Kolesteroliarvot katsottiin äsken ja ne olivat hyvät. Kol 4,5 ja muutkin kolesteroli arvot normaalit. Verensokeri on ollut hiukan koholla ja se on kontrollissa syksyllä. Nyt lääkäri määräsi asetyylisalisyylihapon asperinin 100 mg 1-tabl päivässä ennalta estämään sydän- ja aivoinfarktia. Kysyisinkin, että lisääkö päivittäinen asperiinihoito 100 mg /pv vuotovaaraa ruoansulatuskanavassa tai aivoverenvuotoa varsinkin kun ikää on jo 78 v? Koska asperiinihan lisää muutenkin pienen pieniä mikroveren purkauksia aivoissa? Eli onko asperiinin jatkuva käyttö turvallista ikään nähden ja tarpeellista omaiseni tapauksessa? Vähentääkö asperiinin käyttö Cardase lääkkeen vaikutus tapaa? Ja eikös Cardase ehkäise myös sydän ja aivoinfarktia, joten tarvitaanko siihen yleensä asperiini lisäksi? Kiitos vastauksestanne.

13/06/2016

IIris

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 13.6.2016
Päivitetty 4.6.2018

Itse asiassa kaikkien kysymyksessä mainittujen lääkkeiden tarkoituksena ja tavoitteena on juuri sydän- ja aivoinfarktien ja eräiden muiden vakavien sairauksen estäminen, ei mikään muu. Tarvitaanko näiden lisäksi veren hyytymistä vähentävää ja siis verisuonitukoksia estävää asetyylisalisyylihappoa (ASA, ”aspiriini”) pienenä annoksena, on erinomainen kysymys.

Jos jo on todettu valtimosairaus (mm. sepelvaltimotauti, aivoverisuonisairaus), vastaus on ilman muuta myönteinen. Jos todettua tautia ei ole, vaan ”ainostaan” riskitekijöitä kuten kohonnut verenpaine ja kolesteroli, asia on vähemmän selvä. Kysyjä on täysin oikeassa siinä, että ASA- ja muu veren hyytymistä estävä hoito aina lisää riskiä verenvuotoihin, juuri niihin, jotka kysymyksessä mainitaan. Niistä pahimman, aivoverenvuodon, riski lisääntyy onneksi vain hyvin vähän, mutta lisääntyy kuitenkin. Puhtaasti ennalta ehkäisevässä ASA-hoidossa hyödyt ja haitat menevät tutkimusten mukaan jokseenkin tasan. Sydän- ja aivoinfarktin riski pienenee hitusen, mutta hitusen lisääntyvät myös verenvuodot.

Näitä tuloksia tulkitaan eri puolella maailmaa hiukan eri tavoin. Yhdysvalloissa suositellaan ASAa ainakin harkittavaksi ”suuren riskin” henkilöille. Euroopassa ja Suomessa pääasiassa vain jo sairastuneille uusien sairauskohtauksien ehkäisemiseksi, koska tällaisen riski on niin suuri, että verenvuotoriskin lievä lisääntyminen jää vertailussa toiseksi.

Ehdottoman oikeaa vastausta ei siis ole, paitsi jos ASA-hoidolle on selvä este, kuten sairastettu aivoverenvuoto tai vatsahaava tai muu vuototaipumus. Itse olen europpalaiseen tapaan pidättyvä ASA-hoidon suhteen henkilöillä, joilla ei ole todettua valtimotautia. Lähivuosina valmistuu lisää tutkimuksia, jotka tuonevat selvyyttä asiaan.

13/06/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset