Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Lääkehoito / Sepelvaltimotautipotilaan lääkitys

Olen 56- vuotias nainen, jolla todettiin 24.4.16 sydäninfarkti ilman ST- nousua. Toimenpiteenä pallolaajennus, jonka yhteydessä Lääkestentti asennettiin. 
Lääkitys Primaspan 100 mg, jota käyttänyt v 2009 alkaen. Lisäksi Atorvastatin 80 mg, Plavix, Bisoprolol ja Losartan 100. Kun verenpaineet eivät laskeneet toivotustisain kesällä 2016 lisäksi toisen verenpainelääkkeen, jota otin puolikkaan pv. Verenpaineet hyvätkin ko lääke jätettiin pois ja tilalle tuli Losartan chl 100/12,5 mg. Kuitenkin kesällä 2016 alkoi epämukava olo vasemmalla ylävatsalla, jonka takia jouduin kahdesti sairaalaan sydäninfarktiepäilyn vuoksi. TnT-arvo joka kerta ollut hieman kohollaan. Viimeisimmän sairaalakäyntien jälkeen pääsin PET- kuvauksiin, jossa sydämestä ei löytynyt mitään poikkeavaa. Huhtikuussa sain diagnoosin että TnT luontaisesti geneettisesti norm arvon yläpuolella. Vasemmanpuoleiset oireet jatkuivat ja jatkuvat yhä. Ylävatsan uä tehty huhtikuussa ei löydöksiä jotka aiheuttaisivat mitään. Gastroskopiaan pääsin 25.9.17 ja löydös oli Refluksitauti, ärtynyt suoli ja ruokatorvessa haavaa. Lääkitys Somac40 ja sitten 20 mg. Tämä jatkuu nyt. En osaa sanoa onko auttanut. Lääkitys yhä sama kuin aiemmin ja itse epäilen että jokin lääkityksestä ärsyttänyt suolistoa, koska oireet ilmenneet sen jälkeen kun aloitin tämän kovan lääkityksen. Plavix jäi pois 4.6.17 ja kardiologi oli sitä mieltä että infarktioireet eivät sydänperäisiä. Olen 1,5 v aikana ottanut muutaman kerran Dinit-suihkeet. Jostain luin että tämäkin voisi pahentaa oireita. Kyseessä ehkä n 20 kertaa. 
Vatsaoireet päivittäisiä yhä ja pari viime päivää kirvelyä rinnassa, mutta oletan olevan ruokatorven ja suoliston ongelmia, enkä ole hakeutunut lääkäriin. 
Minua huolestuttaa, onko lääkitykseni oikea ja esim. Atorvastatin oikea vahvuus? Kukaan lääkäreistäni ei ole halunnut muuttaa sitä eikä kuuntele tuntemuksiani. Pitääkö tällä jatkaa loppuelämäni? Lääkeinfossa olen lukenut että ko lääkkeillä on sivuvaikutuksia joista olen itsekin kärsinyt. 

18/11/2017

Ymmällään

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 24.11.2017
Päivitetty 4.6.2018

Sepelvaltimotautipotilaan lääkitys koostuu kolmesta osasta. Yksi osa on verihiutaleiden eli trombosyyttien toimintaa estävä lääkitys. Hoidon tarkoituksena on estää verihyytymän syntyminen sepelvaltimon sisään. Tämä osa hoitoa korostuu erityisesti heti sydäninfarktin ja pallolaajennuksen jälkeen, ja potilaat joutuvatkin käyttämään kahta tällaista lääkettä määräajan, yleensä yhden vuoden ajan infarktin jälkeen. Pysyvästi jatketaan yhtä hyytymän syntymistä ehkäisevää lääkettä. Tavallisia lääkkeitä ovat esimerkiksi Primaspan® ja Aspirin Cardio®.

Toinen tärkeä osa on sekundaaripreventio, eli lääkitys jolla yritetään estää valtimoiden kovettumisen eli ateroskleroosin eteneminen verisuonissa. Sydäninfarkti oli merkki yhden kohdan vaikeasta sairastumisesta, ja tähän tehtiin pallolaajennus. Ateroskleroosia on kuitenkin muuallakin valtimosuonissa, ja tästä syystä on tärkeätä estää taudin eteneminen. Tämä tehdään hoitamalla verenpaine mahdollisimman tehokkaasti, laskemalla LDL-kolesteroli mahdollisimman alas (vähintään alle 1,8 mmol/l), hoitamalla mahdollinen diabetes hyvin, ja auttamalla tupakoitsijoita lopettamaan tupakointi. Kysymyksessä mainittu atorvastatiini on tehokas ja paljon käytetty kolesterolilääke. Annoksen tulee olla sellainen, että tavoite-LDL toteutuu.

Kolmas osa sepelvaltimotautipotilaan lääkitystä on oireenmukainen hoito, eli käytännössä tarvittaessa kohtaukseen otettava nitrosuihke tai tabletti.

Sepelvaltimotauti on krooninen sairaus, joten lääkehoitokin on pysyvä.

Sydänperäinen oire tuntuu tyypillisesti laaja-alaisena tuntemuksena (kipuna, ahdistuksena, painavana tunteena tms.) rintakehällä. Oire voi säteillä kaulalle, jopa hampaisiin asti, käsivarsiin tai lapojen väliin. Joskus oire voi paikantua ylävatsan puolelle. Tällä alueella sijaitsee paljon muitakin mahdollisia kivun lähteitä kuten ruokatorvi, vatsalaukku, paksusuoli, keuhkot ja paljon lihaksia sekä luiden rustoisia liitoskohtia. Aina ei ole helppoa löytää kivun syytä, ja siksi usein joudutaan tekemään monia tutkimuksia. Yleensä aloitetaan sydäntutkimuksista, koska sydänperäinen kipu voi olla hengenvaarallinen. Kysyjän tapauksessa sairastetun sydäninfarktin jälkeen toistuneen kivun lähdettä etsittiin ensin sydämestä, mutta todettiin että hoidettu suoni oli hyvin auki eikä uusia merkittäviä ahtaumia ollut ehtinyt kehittyä. Vatsalaukun tähystyksen löydökset selittävätkin kyllä hyvin kuvatun kaltaiset oireet.

Potilaan sydänlääkityksestä asetyylisalisyylihappo (Primaspan®) voi olla haitallinen vatsalaukun limakalvolle. Samanaikainen särkylääkkeiden käyttö pahentaa ongelmaa. Jos vaivat siis jatkuvat vatsahapon eritystä hillitsevästä lääkityksestä (tässä tapauksessa Somac®) huolimatta, tulee harkita Primaspan®-lääkkeen lopettamista. Täysin ilman verihiutaleita estävää lääkitystä ei kuitenkaan voi olla, joten tilalla täytyy jatkaa muuta valmistetta, kuten klopidogreeliä (Plavix®). Lääkettä ei saa jättää pois omatoimisesti, vaan muutoksesta tulee keskustella hoitavan kardiologin kanssa.

24/11/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi