Hyppää sisältöön

Hei! Tarvitsen usein kivunlievitystä keskivaikeaan selkäkipuun, Pandol Forte 1g on tehoton. Onko tulehduskipulääkkeen (Burana) tai esim. Ardinex-lääkkeen käyttö turvallista? Säännöllisenä lääkkeenä beetasalpaaja, SVT:n ehkäisyyn, ajoittain verenpaine koholla, kolesteroli LDL 4.3 (ei statiinilääkitystä). Luin tulehduskipulääkkeestä, siinä esim. maininta/varoitus, kohonneesta verenpaineesta ja kolesterolista. Tulossa myös hammastoimenpide, joka vaatii tehokkaan kipulääkityksen, vähintään muutamia päiviä, Panadol Forte ei riitä. Siis, mikä kipulääke tilanteessani olisi turvallisin? Olen 55 v. ja EKG:ssä LAHB, jonka syy avoin.

30/11/2015

Kipu rajoittaa

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 30.11.2015
Päivitetty 4.6.2018

SVT ei ole este tulehduskipulääkkeen käytölle. Verenpaine on konstikkaampi: se voi nousta tulehduskipulääkkeen aikana, mutta aina näin ei käy. Jos on sepelvaltimotauti, uudemmat tulehduskipulääkkeet, COX-2-salpaajat (mm. Arcoxia) ovat vasta-aiheisia. Vanhempia tulehduskipulääkkeitä neuvotaan varomaan ja käyttämään vain mahdollisimman pientä tehoavaa annosta lyhyinä kuureina.

Kysyjän kohdalla en pitäisi tulehduskipulääkkeen hallittua käyttöä poissuljettuna. Kolesteroli vaikuttaa asiaan vain epäsuorasti lisäämällä valtimosairauden riskiä, mutta jos ei ole ollut sydäninfarktia tai muuta varsinaista taudin ilmentymää, se ei ole este. Verenpainetta taas voi seurata ja ryhtyä lääkärin harkitsemiin korjaaviin toimenpiteisiin, jos se nousee. Ei hoitamaton kipukaan ole verenpaineelle eikä sydämelle hyvästä!

30/11/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset