Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Mieliala / Sydänsairaus, alkoholi ja kihti

Hei. Olen 43v vyötärölihava mies. 8v sitten bikuspisen aorttalöpän takia keinoläppä ja aortan proteesi. Komplikaatioita myöhäistamponaatio ja tahdistin totaaliblokin takia. 2 vsitten eteisvärinä pysyvänä. 2019 spontaani iliopsoas hematooma, josta hermovaurio jalkaan. Krooninen migreeni ja vaikeat mielenterveysongelmat myös.

Minulle alkoi tulla nilkkaan ja varpaisiin kipua. Nousi lämpöä ja crp vähän. Epäiltiin kihtiä. Nyt tätä on tullut kuukausittain mutta sen kummempia ohjeita en tk:sta saa. Targinic noihin nivelkipuihin ja kylmähaudetta. Prednisolonia pahaan vaiheeseen. Kysyisin kun luin itse että kihti liittyisi sydämen vajaatoimintaan? Minulla pro-BNP oli pari vuotta sitten kohtalaisesti koholla. Syönkö siis vaan särkylääkkeitä? Tuo targinig kun tulehduskipulääkkeitä en voi syödä.

Olen myös tuurijuoppo joka mielenterveysongelmiin juo kovia kännejä. Viime vuonna keskimäärin 50 annosta viikossa. INR sitten nousee ja itse annostusta tiputtelen. Mielenterveysongelmia ei hoideta erikoissairaanhoidossa kun ei voida enää QT-aikaa pidentäviä lääkkeitä syödä. Ja myssyhoito oli kans kardiologin mukaan vasta-aiheinen.

Olen kyllästynyt krooniseen kipuun ja henkiseen ahdistukseen. Lähinnä kysyisin johtuuko tuo mahdollinen kihtikin sydämestä? Minulla myös vuosia jo kun olin raittiina ALAT-arvo heitteli oudosti. Sitä tutkittiin ja joku epäili että nekin johtuisi sydämen kuormittumisesta. Välillä 100 ja seuraavalla viikolla saattoi olla viitteissä. Olen jäänyt aika yksin osin terveydenhuollon kiireiden vuoksi. Netistä lähinnä tietoa näistä etsin.
Mukavaa kevättä

12/03/2024

Väsynyt

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 4.4.2024

Kihti on kivulias niveltulehdus, joka syntyy, kun virtsahapon suolat eli uraatit keräytyvät nivelen sisälle. Tyypillinen tulehtuva nivel on ukkovarpaan tyvinivel, mutta myös muut jalan nivelet kuten nilkka tai polvi saattavat tulehtua. Uraatti-arvoa kohottavat ja siten kihdille altistavat monet elintapoihin liittyvät tekijät kuten lihavuus, korkea verenpaine, tyypin 2 diabetes, alkoholin käyttö (erityisesti olut) ja runsaasti puriineja sisältävä ruokavalio (erityisesti kalan ja siipikarjan nahka ja sisäelimet, mutta myös esim. liha ja äyriäiset; k.s. tarkemmin kihtipotilaan ruokavaliosta https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01254/kihti-ja-ravitsemus). Kihtiä hoidetaan ensisijaisesti elintavoilla, eli oikeilla ruokavalinnoilla, alkoholin käyttöä vähentämällä (erityisesti oluen juonti) ja pudottamalla painoa. Jos kihtikohtaus kuitenkin alkaa, paikallinen kortisonipistos tai suun kautta otettava kuuri kipulääkityksen kera rauhoittaa tilanteen.

Sydämen vajaatoimintaa sairastavilla on usein kihtioireita. Sydämen vajaatoiminta ei varsinaisesti aiheuta kihtiä, vaan monet muut potilaaseen liittyvät seikat kuten ylipaino. Lisäksi vajaatoiminnan hoidossa käytettävät nesteenpoistolääkkeet altistavat kihdille.

Kirjoituksesta ei käy ilmi, onko sydämen vajaatoiminta varsinaisesti todettu sydämen ultraäänitutkimuksella. Ajoittain vähän koholla oleva pro-BNP-arvo voi liittyä myös eteisvärinään. Näin ollen syntyy käsitys, että kihdin syynä olisi erityisesti runsas alkoholin käyttö, ei niinkään sydänsairaus tai sen lääkitys.

Alkoholi on huono lääke masennukseen ja krooniseen kipuun. Erityisesti, kun on sydänsairauden vuoksi tekoläppä ja Marevan-hoito. Alkoholi heikentää Marevanin poistumista elimistöstä, jolloin vaikutus lisääntyy, INR-arvot nousevat ja potilas on verenvuotovaarassa. Kysymyksessä mainittu lihaksen sisäinen verenvuoto on sellainen, mahdollisesti heittelevän Marevan-hoidon seuraus.

Nyt lähtisin ensisijaisesti hakemaan apua alkoholiongelmaan ja masennukseen. Paikkakunnasta riippuen alkoholin käytön lopettamiseen saa apua muualtakin kuin terveyskeskuksesta, täältä voit lukea lisätietoa: Mistä apua päihdeongelmaan? | Mielenterveystalo.fi

04/04/2024

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi