Hyppää sisältöön

Voinko huoletta syödä mielialalääkkeitä pitkäaikaisesti, vaikka minulla on lääkityksenä Tambocor, Losartan ja Orloc, ja lisäksi minulla on todettu oikea haarakatkos? Masennukseen on nyt määrätty mirtazapin ja absenor, sekä unihäiriöihin ketipinor ja promazin.

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 1.1.2015
Päivitetty 4.6.2018

Mirtatsapiinin kohdalla sydänsairauksien yhteydessä kehotetaan yleisluotoisesti varovaiseen annosteluun sekä säännölliseen ja huolelliseen seurantaan. Natriumvalproaatilla (Absenor) ei mainita olevan vaikutuksia sydämen toimintaan eikä yhteisvaikutuksia sydänlääkkeiden kanssa. Ketiapiinia (Ketipinor) tulee käyttää varoen potilaille, joilla on diagnosoitu jokin sydän- ja verisuonisairaus sekä potilailla, joilla on aivoverisuonisairaus tai muu matalalle verenpaineelle altistava tila. Promatsiinin käytössä kehotetaan myös varovaisuuteen sydänsairauksien yhteydessä erityisesti lääkkeen EKG:n QT-aikaa pidentävän vaikutuksen vuoksi.
Mikään mainituista psyykenlääkkeistä ei siis ole vasta-aiheinen yhteiskäytössä kysymyksessä mainittujen sydänlääkkeiden kanssa. Vointia ja EKG:ta on kuitenkin syytä huolellisesti seurata.

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset