Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Sydänsairauksien vaaratekijät / Huolehdi hyvinvoinnistasi pre-eklampsian jälkeen

Huolehdi hyvinvoinnistasi pre-eklampsian jälkeen

Raskauden aikana sairastettu pre-eklampsia vaikuttaa naisen terveyteen raskauden jälkeenkin. Ota asia puheeksi lääkärin tai hoitajan kanssa ja löydä arkeesi sopivat tavat huolehtia itsestäsi.

Mari Blek-Vehkaluoto, asiantuntija, elvytys ja riskitekijät
Julkaistu 20.3.2024

Raskauden aikana sairastetun pre-eklampsian (aikaisemmin ”raskausmyrkytys”) on todettu lisäävän naisen riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin. Siksi omien terveysarvojen seuraaminen ja hyvinvoinnista huolehtiminen on erityisen tärkeää raskauden jälkeenkin.

Verenpaine on ratkaiseva tekijä

Pre-eklampsian sairastaneen naisen verenpaineen pitäisi palautua normaaliksi muutaman viikon kuluessa synnytyksestä eli jälkitarkastukseen mennessä. Verenpaine on normaali, kun se on kotimittauksissa alle 135/85 mmHg.

  • Jos verenpaine on jälkitarkastuksessa normaali, mittaa verenpaineesi vähintään vuoden välein. Ota yhteyttä terveydenhuoltoon, jos verenpaine nousee kotimittauksissa yli kohonneen verenpaineen 135/85 mmHg rajan.
  • Jos taas verenpaine on edelleen kohonnut, ota yhteyttä terveydenhuoltoon kohonneen verenpaineen hoitamiseksi. Kysy tarvittaessa neuvoa tähän jälkitarkastuksessa. Verenpaineen lisäksi on hyvä seurata säännöllisesti ainakin kolesteroli- ja verensokeriarvoja.
Tietoa verenpaineesta ja ohjeet kotiseurantaan

 

Seuraa näitä terveysarvoja pre-eklampsian jälkeen

Kerro sairastetusta pre-eklampsiasta lääkärille ja hoitajalle. Se auttaa terveydenhuoltohenkilöstöä suunnittelemaan terveytesi seurantaa.

Selvitä verenpaine-, kolesteroli– ja verensokeriarvosi  sekä painosi säännöllisesti. Tavoittele näitä lukemia:

  • Verenpaine on ihanteellinen, kun se on alle 120/80 mmHg ja vielä normaali, kun se on kotimittauksissa alle 135/85 mmHg
  • Kokonaiskolesterolin tavoitearvo on alle 5 mmol/l, LDL-kolesterolin alle 3 mmol/l, HDL-kolesterolin naisilla yli 1,2 mmol/l sekä triglyseridien alle 1,7 mmol/l
  • Verensokeri on normaali, kun se on alle 6,0 mmol/l

Elintavoilla voit vaikuttaa terveyteesi

Omaan terveyteesi voit vaikuttaa arkisilla asioilla. Hyvinvoinnin perusta on arjessa jaksaminen. Järjestä siksi jokaiseen päivään hetkiä, jotka auttavat palautumaan arjen kuormituksesta. Arvosta itseäsi ja varaa aikaa omalle hyvinvoinnille.

Löydä omat palautumiskeinosi

Kieltäydy nikotiinituotteista. Se on yksi tärkeimmistä keinoista, joilla voit suojata sydänterveyttäsi.

Tupakoinnin lopettaminen

Nauti ruuasta – lisää reilusti kasviksia, vähennä suola minimiin, suosi täysjyväviljavalmisteita ja pehmeitä rasvoja. Ruokavalinnoilla voit vaikuttaa terveyteesi monin eri tavoin. Terveellisen ruokavalion kulmakivet ovat myös kukkarolle edullisia.

Tietoa ruuan merkityksestä terveydelle ja ideoita arkeen

Hyvä fyysinen kunto auttaa jaksamaan arkisissa askareissa. Valitse itsellesi mieluisat tavat liikkua. Kun liikkuminen on lähes päivittäistä ja monipuolista, sillä on vaikutusta sydänterveyteen.

Säännöllinen liikkuminen ylläpitää terveyttä

Opettele lisäämään hyvää oloa arkeesi. Kun tunnet olosi hyväksi, jaksat paremmin kiinnittää huomiota painonhallintaa tukeviin tottumuksiin. Terveyden kannalta sopiva paino suojelee myös sydäntäsi.

Hyvä olo ja itselle sopiva paino löytyy, kun löytää keinoja pitää itsestään huolta

Miten lisätä hyvinvointia keskellä lapsiperhearkea? Miten harjoitella perheenä terveystaitoja? Poimi vinkit esimerkiksi perheen ruokaviikkoon, uneen ja ruutusopuun.

Neuvokas perhe tarjoaa vinkkejä ja ideoita perhearjen hyvinvointiin

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi