Naisen kolesteroli
Kolesteroli on elimistölle välttämätöntä. Milloin sitä on liikaa? Vaikuttaako naissukupuoli kolesteroliarvoihin?
Kohonneet kolesteroliarvot ovat meillä suomalaisilla hyvin tavallisia. 70 %:lla naisista on joko kohonnut kolesteroli tai kolesterolilääkitys.
Nuorilla naisilla kolesteroli on harvemmin ongelma kuin nuorilla miehillä. Syynä tähän on estrogeenihormoni. Iän myötä tilanne sukupuolten välillä kuitenkin tasoittuu. Vaihdevuodet ohittaneista naisista yhtä monella on kohonnut kolesteroli tai kolesterolilääkitys kuin saman ikäisillä miehillä.
Kolesteroli on yksi suurimmista valtimotautien, kuten sepelvaltimotaudin, riskitekijöistä sekä naisilla että miehillä.
Mittaa säännöllisesti
Vaikka kohonneet kolesteroliarvot ovat yleisempiä ikääntyneillä, nuori ikä ei suojaa niiltä. Alle 40-vuotiaista naisista 40 %:lla on kohonnut kolesteroli.
Koska kolesteroliarvot eivät tunnu tai näy ulospäin, ne täytyy selvittää mittaamalla. Tarkista arvot 3–5 vuoden välein ja viimeistään ennen 40 ikävuotta. Näin arvojen kohoaminen voidaan huomata ajoissa ja estää niiden aiheuttamia haittoja.
Voit mittauttaa kolesterolin työterveyshuollossa tai terveysasemalla. Mittaus onnistuu myös ilman lähetettä yksityisessä laboratoriossa tai sydänpiirien ja -yhdistysten mittaus- ja neuvontatapahtumissa.
Terveyden kannalta edullisimmat kolesteroliarvot:
Kokonaiskolesteroli | LDL-kolesteroli | HDL-kolesteroli | Triglyseridit |
alle 5,0 mmol/l | alle 3,0 mmol/l | miehillä yli 1,0 mmol/l, naisilla yli 1,2 mmol/l | alle 1,7 mmol/l |
Jos sinulla on valtimosairaus tai suuri riski niihin sairastumiseen, LDL-kolesterolin tavoitearvo on alhaisempi.
Kaikki kolesterolistaMiten säilyttää hyvät kolesteroliarvot?
Sekä elintavat että perintötekijät vaikuttavat kolesteroliarvoihin. Päivittäisillä ruokavalinnoilla ja säännöllisellä liikkumisella voi vaikuttaa suurestikin omiin arvoihin. Lisäksi normaali paino, riittävä uni ja se että et käytä nikotiinituotteita auttavat kolesteroliarvoja säilymään terveyden kannalta edullisina.
Kolesteroliin vaikuttavat elintavatPoikkeavien kolesteroliarvojen hoitoon käytetään myös lääkkeitä. Lääkäri arvioi niiden tarpeen yksilöllisesti.
KolesterolilääkkeetMiten raskausaika vaikuttaa naisen kolesteroliin?
Raskaus nostaa naisen kolesteroli- ja triglyseridiarvoja tilapäisesti joskus jopa huomattavasti. Raskausaikana kolesteroliarvoja ei ole tarvetta mitata ilman erityistä syytä. Arvot palautuvat raskautta edeltäneelle tasolle joidenkin viikkojen kuluessa synnytyksestä.
Raskausajan ravitsemusTarkista kolesteroliarvot vaihdevuosissa
Estrogeeni vaikuttaa naisen kolesteroliarvoihin myönteisesti. Vaihdevuosissa, kun estrogeenin määrä vähenee, kokonaiskolesterolilla, LDL-kolesterolilla ja triglyserideillä on taipumus nousta ja HDL-kolesterolilla laskea.
Samansuuntaiset vaikutukset kolesteroliarvoihin on myös painonnousulla, joka tapahtuu herkästi vaihdevuosissa. Painon nouseminen on usein monen tekijän summa, johon vaikuttavat muun muassa kehon koostumuksen muutokset, vaihdevuosioireet ja arjen haastavuus.
Kilpirauhasen vajaatoiminta, joka on yleisempää naisilla kuin miehillä, ja yleistyy 60 ikävuoden jälkeen, voi myös vaikuttaa kolesteroliarvoihin.
Kohonneen LDL-kolesterolin esiintyvyys suomalaisilla naisilla on suurimmillaan 55–64-vuotiaana. Vaikka kolesteroliarvot olisivat olleet aikaisemmin hyvät, tilanne kannattaa siis tarkistaa vaihdevuosissa.
Lue lisää naisen sydänterveydestä ja vaihdevuosista