Apiksabaani ja ruoka
Jouduin hiljattain aloittamaan antikoagulantin käytön flimmerien vuoksi (Apixaban). Netistä löytyy paljon hajanaista tietoa ruokavaliosta ja ei-suositelluista ruoka-aineista mutta nämä vaikuttavat koskevan suurimmalta osalta Marevan-lääkitystä. Onko lääkkeeni suhteen jotain huomioitavaa/varottavaa? Olen esim. syönyt aamuisin muutaman ruokalusikallisen chian-siemeniä ja näin että näitä ei suositella omega 3:n vuoksi. Entä magnesium-valmisteet? Onko siis tarjolla listaa josta voisi varmistaa mikä sopii/ei sovi? Mahdolliset vakavammat vuoto-ongelmat lääkkeen takia pelottavat aika lailla ja olisin mielelläni varovainen.
14/11/2025
Huolestunut
Vastaus
Varfariini (Marevan®) oli pitkään ainoa antikoagulantti eteisvärinäpotilaille. Se on varsin haastava lääke, sillä ravinnon K-vitamiini vaikuttaa sen tehoon. K-vitamiinia saa paljon esimerkiksi tummanvihreistä kasviksista. Niinpä lääkkeen käyttäjät joutuvat jonkin verran tarkkailemaan syömisiään tältä osin.
Onneksi lääketiede on onnistunut kehittämään muitakin vaihtoehtoja eteisvärinäpotilaille. Niitä kutsutaan yhteisnimellä suorat antikoagulantit. Vaihtoehtoja ovat apikabaani, rivaroksabaani, edoksabaani ja dabigatraani. Koska näiden vaikutusmekanismi on erilainen, ravinnon K-vitamiini ei vaikuta niiden tehoon, eivätkä samat ruokahuomiot siis kosketa näitä uudempia lääkkeitä. Näiden lääkkeiden käyttöön ei liity minkään ruoka-aineen välttämistä, eli ruoka ei sotke lääkkeen vaikutuksia. Ainoa huomio liittyy rivaroksabaaniin, joka tulee ottaa ruuan kanssa, jotta lääke imeytyy riittävän hyvin suolistosta.
Magnesium-valmisteilla ei ole vaikutuksia näihin lääkkeisiin. Ravintolisien käytössä kannattaa kuitenkin aina olla kriittinen, sillä niiden yhteisvaikutuksia lääkkeisiin ei tutkita systemaattisesti. Vitamiinivalmisteista D-vitamiini on turvallinen ja sitä kannattaa käyttää suositusten mukaisesti.
Omega-lisäravinteita antikoagulantin käyttäjä ei saisi nauttia, sillä yhteiskäyttö lisää verenvuodon vaaraa. Monissa ruoka-aineissa on omega-rasvahappoja, mutta huomattavasti vähemmän kuin lisäravinteissa. Niinpä tavallinen ruoka, esim. lohikalan syönti tai margariinin käyttö on lähtökohtaisesti aivan turvallista.
24/11/2025