Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Hormonikorvaushoito keuhkoveritulpan sairastaneella

Olen esivaihdevuosi-ikäinen nainen, jolla on pysyvä antikoagulanttilääkitys (Eliquis 2.5 mg x 2/ pvä) sairastettujen keuhkoveritulppien (2 kpl) takia. Voinko pysyvän lääkityksen ansiosta tulevaisuudessa tarvittaessa käyttää estrogeenihoitoa, mikäli vaihdevuosioireet ovat hankalat?

19/09/2023

Hormonikorvaushoito ja pysyvä antikoagulaatiohoito

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 27.10.2023

Tiedetään, että estrogeenikorvaushoito suurentaa laskimotukosriskin 2-3-kertaiseksi. Jos nainen on jo sairastanut useamman tulpan, tässä tapauksessa keuhkoveritulpan, korvaushoitoon suhtaudutaan pidättyvästi. Näin lähtökohtaisesti ajatellaan, vaikka naisella olisi pysyvä antikoagulanttihoito, eli veren hyytymistä estävä lääkitys.

Aivan mustavalkoinen tilanne ei kuitenkaan ole, sillä jos vaihdevuosioireet ovat vaikeat, ja heikentävät siten oleellisesti elämänlaatua, hormonihoitoa voidaan harkita. Esimerkiksi ihon kautta annosteltava valmiste, kuten geeli tai laastari saattaisi tulla kyseeseen. Päätös hormonihoidon aloittamisesta täytyy kuitenkin tehdä myös muut tukosriskitekijät huomioiden. Näissä tilanteissa tarvitaan yleensä  gynekologin ja hyytymissairauksiin perehtyneen erikoislääkärin yhteistyötä.

 

27/10/2023

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi