Hyppää sisältöön

Hei, 
Jouduin ulkomailla asuessa hätäleikkaukseen (Bentall) A tyypin aortan dissektoituman vuoksi. Leikkauksesta on nyt kolme viikkoa ja olen edelleen ulkomailla toipumassa. Olen yrittänyt saada tietoa lääkityksestä Bentall-leikkauksen jälkeen vahvistaakseni saamani lääkityksen oikeellisuuden. Minulla on normaali Marevan ja Aspirin-lääkitys, mutta näiden lisäksi syön betasalpaajaa (metoprolol 25mg/vrk) ja verenpainelääkettä (furosemide+amiloride valmiste 40mg/vrk). Kuinka kauan betasalpaajaa ja verenpainelääkettä yleensä käytetään Bentall-leikkauksen jälkeen? 
Olen muuten perusterve, 38-vuotias mies. 

26/11/2017

Bentall potilas

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 5.12.2017
Päivitetty 4.6.2018

A-tyypin aortan dissekoituma tarkoittaa sydämestä lähtevän verisuonen eli aortan sisäkalvon repeämistä. Koska aortta repeää tyvestään lähtien, myös aorttaläpän tukirakenteet pettävät ja läppä alkaa vuotaa. Kyseessä on hätätilanne, joka vaatii päivystyksellisen leikkauksen. Leikkauksessa korvataan aorttaläppä mekaanisella tekoläpällä, sekä tuetaan aorttasuoni verisuoniproteesilla. Leikkaus on saanut nimen ”Bentall”, sillä sen kuvasivat ensimmäisen kerran kirurgit Hugh Bentall ja Antony DeBono vuonna 1968.

Mekaanisen tekoläpän vuoksi potilas tarvitsee veren hyytymistä estävän lääkityksen, varfariinin (Marevan®) pysyvästi. Uudempia suoria antikoagulantteja ei voi toistaiseksi käyttää tähän tarkoitukseen. Aspirin® (asetyylisalisyylihappo) vaikuttaa myös veren hyytymiseen, mutta toisella tapaa. Yleensä Aspiriiniä ei käytetä aorttatekoläppäpotilailla pysyvästi Marevan-hoidon rinnalla, vaan hoito on määräaikainen. Hoidon kesto arvioidaan kontrollikäynnin yhteydessä, yleensä 3 kk leikkauksen jälkeen.

Toinen tärkeä osa hoitoa on verenpaineen hoito. Systolisen paineen eli ”yläpaineen” tulisi olla alle 135 mmHg, mielellään alle 120 mmHg. Varsinkin alkuvaiheessa käytetään beetasalpaajia (kysymyksen metoprololi), sillä ne rauhoittavat myös sykettä ja ehkäisevät eteisvärinää, joka on tavallinen rytmihäiriö sydänleikkauksen jälkeen. Nyt käytössä on lisäksi verenpainelääkitys, joka poistaa elimistöstä nestettä. Koska leikkauksesta on vasta lyhyt aika, tämä saattaa olla järkevää. Kun toipuminen on pidemmällä, arvioidaan asianmukaisen verenpaineseurannan perusteella, kuinka paljon lääkettä tarvitaan jotta e.m. verenpainetavoite saavutetaan. Periaatteessa hoitoon käytettävät molekyylit voivat olla muitakin, ja voidaan selviytyä yhdelläkin lääkkeellä. Pääasia, että verenpaine ei ole liian korkea.   

05/12/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset