Hyppää sisältöön

Saan 65 vuotta täytettyäni yhden riskipisteen eteisvärinän verenohennushoidon suhteen. Ohjeissa sanottiin, että verenohennuslääkitystä voi olla käyttämättä vielä yhdellä riskipisteellä. Kun muita riskipisteitä ei ole ja olen tervesydäminen nainen, voiko verenohennuslääkitystä lykätä 75 vuoteen? Ja saanko tuolloin yhteensä 3 riskipistettä ? Yksi yli 65 vuodesta ja 2 naisena yli 75 vuodesta, jos edelleenkään muita riskipisteitä ei tule kuin iästä ?

21/11/2021

Ei lääkitystä

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 23.12.2021

Ikääntyminen on merkittävä eteisvärinään liittyvän aivoverenkiertohäiriön riskiä lisäävä tekijä. ”Ikärajat” eivät ole absoluuttisia, mutta jonkinlaiset tutkimuksiin perustuvat rajat täytyy olla, jotta lääkitys osataan osoittaa oikeille potilaille.

Ensimmäisen ikäpisteen saa, kun ikää on yli 65 vuotta. Silloin veren hyytymiseen vaikuttavaa antikoagulanttilääkitystä suositellaan, mutta koska hyytymän vaara on vain vähän lisääntynyt, ei ole väärin jatkaa ilman. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että tulpan riski on jo kasvanut.

Yli 75-vuotiaat saavat kaksi riskipistettä, ja siinä vaiheessa naissukupuolesta rapsahtaa yksi piste lisää. Yli 75-vuotiaalla naisella tukosriskipisteitä on siis kolme kappaletta, miehellä kaksi. Sairauksista kuten verenpainetaudista, diabeteksesta tai sepelvaltimotaudista tulee kustakin yksi piste lisää. Antikoagulanttilääkitys on selvästi suositeltu, sillä tulppariski on silloin jo huomattava.

23/12/2021

Lue seuraavaksi