Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Vatsalääkkeen ja klopidogreelin yhteisvaikutuksista

Hei,

Sydäninfarkti ja pallolaajennus lokakuun lopussa. Sen jälkeen hyytymisenestolääkkeenä Primaspan ja tikagreroli (vuoden ajan). Nyt geenipaneelin perusteella tikagreroli ollaan vaihtamassa klopidogreeliin.

Kysymykseni koskee klopidogreelin yhteisvaikutusta lansopratsolin kanssa. Minulla on lansopratoli pitkäaikaislääkkeenä refluksitautiin (2x 30 mg). Joitain pratsoleita ei ilmeisesti suositella klopidogreelin kanssa, mutta onko lansopratsolin osalta tutkimustietoa, että vaihto voidaan tehdä? En ole vielä tähän saanut vastausta, joten kyselen täältäkin.

02/01/2024

Timo

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 15.1.2024

Pallolaajennuksen jälkeen tarvitaan veren hyytymiseen vaikuttavaa lääkitystä, jottei paranemassa olevan verkkoputken sisälle muodostu suonta tukkivaa veritulppaa. Alkuvaiheessa tarvitaan määräajan kaksi lääkettä, pysyvästi riittää yksi.

Kyseessä on siis tärkeä lääkitys, jonka kanssa täytyy olla tarkkana. Siksi kysymys on oikein hyvä.

Lääkkeiden yhteisvaikutus voi tapahtua usealla tavalla. Lääke voi hidastaa toisen poistumista elimistöstä, jolloin kohdelääkkeen vaikutus voimistuu. Tai päinvastoin, lääke voi nopeuttaa toisen poistumista, jolloin kohdelääkkeen vaikutus heikkenee. Klopidogeeli muuttuu toimivaksi vasta maksan entsyymien vaikutuksesta, joten tähän prosessiin vaikuttavat aineet saattavat tehostaa tai heikentää klopidogeelin lopullisia vaikutuksia. Paitsi lääkkeillä, myös joillain ravintoaineilla ja luontaistuotteilla voi olla vastaavia ominaisuuksia.

Liiallista vatsahappoisuutta hoitavan omepratsolin ja esomepratsolin on todettu heikentävän sitä entsyymiä, joka muuttaa klopidogeelin aktiiviseksi lääkkeeksi. Silloin klopidogreelin vaikutus heikkenee, ja tulppariski kasvaa. Vaikka tämän yhteisvaikutuksen lopullisesta merkityksestä on ristiriitaisia raportteja, yhteiskäyttöä kannattaa varmuuden vuoksi välttää.

Pantopratsolilla ja lansopratsolilla vaikutus tähän entsyymiin on selvästi heikompaa, joten yhteiskäytöstä ei varoiteta. Näillä tiedoin näiden lääkkeiden samanaikainen käyttö klopidogreelin kanssa ei olisi ongelmallista.

15/01/2024

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi