Dopingaineiden vaikutukset sydämeen
Dopingaineilla on haittavaikutuksia sydämen toimintaan. Vakavimmat haitat liittyvät yleisimmin käytettyihin anabolisiin steroideihin.
Tässä artikkelissa kuvataan lyhyesti dopingaineisiin liittyviä sydänhaittoja.
Anaboliset steroidit
Anaboliset steroidit ovat miessukuhormonin eli testosteronin tapaan vaikuttavia aineita. Testosteronia käytetään lääketieteessä korvaushoitona hormonin laskusta johtuvien oireiden hoitoon, yleensä ikääntyvillä miehillä, tai joskus pojilla viivästyneen puberteetin hoitoon. Dopingtarkoitukseen käytettävät annokset ovat monikymmenkertaisia fysiologisiin, lääkkeellisiin annoksiin verrattuna.
Vaikutukset sepelvaltimoihin
Anaboliset steroidit kiihdyttävät valtimoiden kovettumatautia eli ateroskleroosia. Aineet kohottavat haitallista LDL-kolesterolia, ja alentavat hyödyllistä HDL-kolesterolia. Seurauksena veressä kiertävä liiallinen LDL-kolesteroli alkaa tunkeutua valtimoverisuonten seinämiin ja ahtauttaa niitä. Aineet kohottavat verenpainetta, mikä kuormittaa verisuonia lisää. Sydämen omissa sepelvaltimoissa seurauksena on sepelvaltimotauti, mikä vaikeuttaa sydämen hapensaantia.
Anaboliset steroidit vaikuttavat veren hyytymiseen monin tavoin. Lopputulos suosii hyytymän eli tulpan syntymistä. Lisääntynyt hyytymistaipumus altistaa tukoksille. Sydämen sepelvaltimoon syntyvä tukos aiheuttaa sydäninfarktin.
Suora sydänlihasvaurio
Anaboliset steroidit vaikuttavat myös suoraan sydänlihakseen aiheuttaen sen paksuuntumisen eli hypertrofian. Sydänlihakseen kertyy fibroosia eli sidekudosta. Sydänlihaksen paksuuntuminen on haitallinen ilmiö, joka heikentää sydämen normaalia supistumistoimintaa. Vasemman eteisen laajeneminen altistaa eteisvärinälle. Vasemman kammion paksuuntuminen ja fibroosin kertyminen altistavat henkeä uhkaaville rytmihäiriöille (kammiovärinä, äkkikuolema).
Kasvuhormoni
Epäfysiologinen kasvuhormonimäärä voi aiheuttaa sydänlihakseen paksuuntumista, sekä monia muutoksia sydänlihaksessa kuten fibroosia, tulehdusta ja nekroosia eli tuhotumista. Nämä muutokset altistavat sydämen vajaatoiminnalle ja henkeä uhkaaville rytmihäiriöille.
Erytropoietiinit (EPO ym.)
Erytropoietiini on pääasiassa munuaisissa syntyvä hormoni, joka lisää punasolujen muodostumista. Munuaisten vajaatoiminnassa tämän tuotanto tyrehtyy, ja seurauksena on munuaisperäinen anemia. Tilannetta korjataan lääkkeellisellä erytropoietiinilla.
Dopingkäytössä tavoitteena on lisätä punasolumassaa ja siten hapenkuljetuskapasiteettia entisestään. Suurentunut punasolumassa, veren viskositeetti ja veren hyytymistaipumus lisäävät kuitenkin suonensisäisen tukoksen eli trombin vaaraa. Trombi voi syntyä myös sydämen sepelvaltimoon, jolloin seuraus on sydäninfarkti.
Piristeet
Amfetamiinipohjaiset piristeet vaikuttavat monin tavoin sydämen toimintaan. Syke nousee, ja suora sympaattisen hermoston kiihtyminen altistaa rytmihäiriöille. Verenpaine kohoaa.
Aineet saattavat aiheuttaa sepelvaltimoiden supistelua eli spasmia, mikä voi laukaista sydäninfarktin.
Amfetamiinipohjaiset piristeet voivat aiheuttaa sydänlihassairauden eli kardiomyopatian, joka johtaa sydämen vajaatoimintaan.
Beeta-2-agonistit
Näitä lääkkeitä käytetään yleisesti astman hoidossa. Ne rentouttavat supistelevia keuhkoputkia.
Suurina annoksina lääkkeet aiheuttavat takykardiaa eli sydämen tykytystä, ja ne voivat laukaista erilaisia rytmihäiriöitä. Näistä tavallisimpia ovat lisälyönnit, mutta myös äkkikuolemia on kuvattu.
Glukokortikoidit
Glukokortikoidit kohottavat verenpainetta. Lisäksi ne heikentävät kolesterolitasoja kohottamalla kokonaiskolesterolia, haitallista LDL-kolesterolia ja triglyseridia.
Selektiiviset androgeenireseptorin muuntajat (SARM)
Nämä ovat uusia, kokeiluasteella olevia anabolisia yhdisteitä, joiden vaikutuksista sydämeen tiedetään vielä vähän. Joidenkin valmisteiden kehitystyössä on havaittu vakavia sydänhaittavaikutuksia, joiden laadusta ei löydy tarkempia raportteja.
Meldonium
Tästä aineesta on vain vähän raportoituja sydänhaittoja. Tavallisimpia ovat takykardia eli sydämen tykytys, sekä verenpaineen vaihtelu (nousu tai lasku).