Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Marevan ja monivitamiinivalmiste

Olen 45v mies. 4kk sitten (13.7.2023) sain nousevan aortan a-tyyppisen dissekaation ja muutama päivä siitä munuaisinfarktin ja aivoinfarktin (jossain välissä oli myös ollut kammiovärinä). Minulle asennettiin mekaaninen läppä ja syön loppuelämäni Marevania ja Bisoprololia. Kysymykseni: voinko syödä turvallisesti päivittäin Multivita M Plus -monivitamiinitabletin?

11/11/2023

Antti L.

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 11.12.2023

Varfariini, myyntinimeltään Marevan, hidastaa veren hyytymistä, ja ehkäisee siten verihyytymien syntymistä. Lääke on välttämätön, jos sydämen läppävika on korjattu asettamalla vioittuneen läpän tilalle mekaaninen tekoläppä. Jos aortta on dissekoitunut eli repeytynyt tyvestä lähtien, joudutaan tuolloin usein operoimaan myös sen tyvessä sijaitseva aorttaläppä.

Marevan-lääkityksen annostus on yksilöllinen, ja se voi vaihdella. Hoidon tasoa mitataan INR-kokeella, jonka perusteella lääkityksen jatkoannostelu määrätään. Monet tekijät, esimerkiksi useat lääkkeet, voivat vaikuttaa lääkitykseen. Ruokapuolella merkittävin on ravinnon K-vitamiini.

Multivita plus -valmisteessa ei ilmeisesti ole K-vitamiinia, ja vaikka olisikin, ei päivittäinen eli säännöllinen K-vitamiinin nauttiminen ole ongelma. Uuden vitamiinivalmisteen aloittamisen jälkeen, tai jos ruokavaliossa on tapahtunut jotain merkittäviä muutoksia, kannattaa kuitenkin käydä tarkistuttamassa INR-arvonsa, jotta välttyy yllätyksiltä.

11/12/2023

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi