Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Nenäverenvuoto ja veren hyytymiseen vaikuttava lääke

Syön Eliguis-nimistä lääkettä. Nenäni alkoi vuotelemaan. Verta tuli kolmesti ihan hulahtamalla. Terveyskeskuslääkäri käski jättää iltalääkkeen pois viikon ajaksi.

Minulla on flimmeri, kohtauksittainen. Käännetty sähköllä viimeksi kolme kuukautta sitten.
Kysyisin, onko tämä oikea tapa toimia? Vai olisiko pitänyt vaihtaa lääke tai annosta puolittaa?

14/08/2021

Epätietoinen

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 23.8.2021

Eliquis® -lääke hidastaa veren hyytymistä. Yleisimmin lääkettä tarvitaan, kun halutaan estää eteisvärinään liittyvä aivoinfarkti. Aivoinfarkti voi syntyä, kun eteisen sopukkaan, eteiskorvakkeeseen, syntyy verihyytymä, joka kulkeutuu verivirrassa eteenpäin. Tavallisin hyytymän pysähtymispaikka on aivoissa. Siksi lääke on hyvin tärkeä.

Eliquis-lääke, kuten myös sen vaihtoehdot Xarelto®, Pradaxa® ja Lixiana® ovat lyhytvaikutteisia. Jo kahden päivän tauon jälkeen veren hyytyminen muuttuu normaaliksi. Tästä syystä on erittäin tärkeätä ottaa lääke säännöllisesti ohjeiden mukaan.

Erilaiset limakalvojen verenvuodot, kuten nenäverenvuoto tai peräpukamavuoto ovat aika tavallisia ongelmia, kun veren hyytymistä estetään. Ongelman ilmaantuessa lääke voidaan tilapäisesti tauottaa, mutta yleensä riittää yhden tai kahden tabletin ottamatta jättäminen.

Jos vuoto jatkuu, ratkaisu ei ole lääkkeen pidempi tauottaminen, sillä silloin eteisvärinäpotilas altistuu aivoverenkiertohäiriölle. Lääketaukoa tai annoksen puolittamista ei saa tehdä omin luvin. Monista valmisteista löytyy pienempiä annostelumalleja, mutta niitä käytetään vain tarkkaan harkituissa tilanteissa, kuten potilailla, joilla on munuaisten vajaatoimintaa. Lisäksi täytyy miettiä, voiko itse vuotokohdan hoitaa kuntoon. Korvalääkäri voi esimerkiksi hoitaa nenässä tihkuttelevan verisuonen.

Verenvuoto-ongelman ilmaantuessa pitää olla yhteydessä terveyskeskukseen jatko-ohjeita varten. Näin kysyjä on tehnytkin. Hoito-ohje, annoksen puolittaminen viikon ajaksi, tosin kuulostaa hivenen kummalliselta. Neuvoisin olemaan uudelleen yhteydessä hoitavaan lääkäriin. Jos mikä tahansa verenvuoto-ongelma toistuu, pitäisi miettiä voiko vuodon lähdettä hoitaa. Lisäksi pitäisi tarkastella, onko käytetty lääkitys sopiva. Näin pitäisi joka tapauksessa tehdä säännöllisten kontrollikäyntien yhteydessä, joita eteisvärinäpotilaille suositellaan vuosittain tapahtuviksi.

23/08/2021

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi