Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Verenpaine istuen ja seisten

Onko jatkuva istuminen sittenkään niin pahasta? Olen vielä työelämässä, kohta 65 v. RR-lääkitys (Emconcor 2,5 mg ja Kandesartan 32 mg ). 5-vuotta sitten siirryin sähkö-työpöydän avulla istumatyöntekijästä tekemään suurimman osan työajastani työtäni seisten.

Nyt olen tehnyt seurantaa. Lepopaine tunnin istumisen jälkeen n. 130-145/78-86. Seisten työskennellessä kaiken aikaa n. 155- 168/ 92-110. Pulssi molemmissa tilanteissa 60-80.

Jos siis teen 7-8 tunnin työpäivän lähinnä seisten, lisäksi ohessa kävelemistä, niin eikös tuo ole ”seisoma-paine” ole aika kuormittava?

14/10/2023

Työskentely seisten

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 27.10.2023

Verenpaineen viitearvot perustuvat istuen, lepotilassa mitattuihin arvoihin. Seisoen tai rasituksen aikana mitatut paineet eivät siis ole vertailukelpoisia istuen mitattuihin, eikä seisoen mitattuihin paineisiin ole olemassa varsinaisia viitearvoja.

Tehdyistä mittauksista voi näillä tiedoin sanoa, että ilmoitetut lepoverenpaineet 130-145/78-86 mmHg vaikuttavat yläpaineen osalta turhan korkeilta. Tavoite olisi omissa mittauksissa alle 135/85 mmHg.

Käytössä on kaksi verenpainelääkettä. Näistä kandesartaanin annos on jo maksimissa. Emconcor, joka on beetasalpaaja, on käytössä niin pienellä annoksella, että sen verenpainevaikutus on vähäinen. Suosittelen hakeutumaan työterveyslääkärille verenpainelääkityksen tarkistamista varten. Pienen diureettiannoksen yhdistäminen kandesartaaniin saattaisi olla hyödyllistä. Näistä löytyy myös yhdistelmäpilleri, eli molempia lääkkeitä yhdessä tabletissa, jolloin pillerimääräkään ei kasva.

Verenpaineen hoidossa tarvitaan usein monen lääkkeen yhdistelmää, mutta myös elintapa-asiat ovat tärkeitä. Näistä oleellisimpia ovat liiallisen suolan ja mustien makeisten välttäminen, nikotiinittomuus, painonhallinta, stressinhallinta ja säännöllinen liikunta. Vaikka paine aina nousee liikunnan aikana, niin nettovaikutus on hyödyllinen liikunnan verisuonivaikutusten vuoksi.

 

 

27/10/2023

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi