Hyppää sisältöön

Verenpaine kannattaa tietää

Jukka Hacklin pitää verenpainemittarin esillä, ja sitä hän myös käyttää. Kun kuolema kävi taas kolkuttelemassa ovella, elämä on alkanut maistua uudelleen, Jukka kertoo blogissaan.

Myönnetään, minulle on painotettu verenpainemittarin tarpeellisuutta tässä jo reilun vuosikymmenen aikana mutta tietenkään en ole ottanut sitä käyttööni siinä mitassa kuin olisi pitänyt. En aina oikeastaan juuri lainkaan. En oppinut sitä vielä oikein sydäninfarktinkaan jälkeen käyttämään, vaan ajattelin vain edelleen tyyliin, että pois silmistä, pois mielestä.

Jotenkin kuvittelin silloin kai, että miksi taistella vääjäämätöntä vastaan. Lisäksi yhdestä marketista ostamani verenpainemittari oli tuottanut pettymyksen, kun se olikin näyttänyt selvästi vääriä tuloksia. Palautin sen ja unohdin onnellisesti taas koko asian.

Tappiin nousseet verenpaineet

Tästä syystä, sekä osittain koronaepidemian aiheuttaman omaehtoisen eristäytymisen vuoksi, löysin sitten itseni taas Jorvin sairaalan tarkkailusta tappiin nousseiden verenpaineiden takia. Aiheeseen perehtymättömälle todettakoon, että sepelvaltimosairautta sairastavalle tilanne voi olla jopa hengenvaarallinen.

Tämän jälkeen yritysten ja erehdysten kautta verenpaineet ovat taas alkaneet asettua. Samalla verenpainemittarista on tullut vakiovaruste pöydälläni. Käytän sitä nyt oikein halukkaasti. Nimittäin, tahtoisin omasta puolestani huolehtia hengissä säilymisestä vielä joitain aikoja, jos se kerran näin helppoa on. Kuoleman käytyä taas kolkuttelemassa ovella, elämä on alkanut maistua uudelleen.

Sydän- ja verisuonisairaus vertautuu nyt mielessäni pensaikossa kohti saalistaan hiipivään petoeläimeen. Jos aistit kohteella eivät ole hereillä, peto pääsee liian lähelle ja iskee äkkiyllättäen. Valitettavasti usein silloin on jo myöhäistä.

Potilaan nerokkaana uusaistina tässä tapauksessa toimii verenpainemittari. Kehon omiin tuntemuksiin ei juuri kannata luottaa, sillä ne muuttuvat tiettyyn kriittiseen pisteeseen asti niin hitaasti, ettei niitä juurikaan huomaa.

Verenpainemittari käyttöön

Olen nyt sitä mieltä, että jokaisen 40 vuotta täyttäneen suomalaisen pitäisi alkaa seuraamaan verenpainettaan säännöllisesti. Harvakseltaan kylläkin. Seuraamisen voisi tehdä jaksoissa. Esimerkiksi yksi tai kaksi viikon jaksoa vuoden aikana. Tai vähintään voisi huvikseen laittaa sen mittarin käsivarteensa edes silloin tällöin. Jos löytyisi kohonnut verenpaine, sitten seurattaisiin vähän tarkemmin. Ja jos kohonnut verenpaine osoittautuu pysyväksi ja lääkitystäkin tarvittaan, seuranta voisi olla sitten vähän tiiviimpääkin. Näin voin siis nyt todeta hyvin jälkiviisaasti.

Ainakaan tällä hetkellä korkean verenpaineen huomaamista ei kannata jättää terveydenhuollon ammattilaisten kontolle. Yleensä kun nimittäin he eivät mittaa verenpainetta. Toisaalta olen sitä mieltä, että kannattaisi ehkä sittenkin. Toimenpide vie kuitenkin aikaa ja on sitten pois muista hoidoista. Maailmassa resurssit ovat rajalliset.

Tästä syystä kannattaa pitää huoli itse itsestään. Sillä tavoin voi hyvässä lykyssä saada 10 tai 20 vuotta lisää elämää. En muuten liioittele tässä yhtään, se on totta.

 

Kirjoittaja Jukka Hacklin on Kirkkonummen-Siuntion sydänyhdistyksen jäsen

 

Lue lisää kohonneesta verenpaineesta:

Kohonnut verenpaine (hypertensio) on yksi tärkeimmistä sydän- ja verisuonisairauksien vaaratekijöistä. Pitkään jatkuessaan se johtaa valtimoverisuonien vaurioitumiseen ja ateroskleroosiin eli valtimoiden kovettumiseen.

Kohonnut verenpaine (Käypä hoito -suositus)

Lue myös ylilääkäri Anna-Mari Hekkalan artikkeli:

Suomalaiset dyslipidemioiden eli rasva-aineenvaihdunnan häiriöiden Käypä hoito -suositukset päivitettiin lokakuussa 2020. Nämä noudattavat pienin poikkeuksin edellisvuonna eurooppalaisen asiantuntijaryhmän julkaisemia suosituksia.

 

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset