Verenpaine koholla?
Verenpaineen kohoaminen iän myötä on meille suomalaisille hyvin tavallista.
Vaikka kohonnut verenpaine oireettomana tuntuu harmittomalta, se tulee hoitaa ajoissa kuntoon. Silloin sen aiheuttamia vakavia haittoja pystytään tehokkaasti estämään.
Mittaa säännöllisesti
Verenpaineen säännöllinen mittaaminen on tärkeää. Luo mittaamisesta itsellesi rutiini.
Mittaa oikein
Verenpainetta ei voi mitata miten ja missä vain. Katso videolta ohjeet luotettavaan kotimittaukseen.
Milloin verenpaine on kohonnut?
Verenpainetaso määrittyy useamman päivän mittaussarjan perusteella.
Jos yläpaine eli systolinen paine on lääkärin tai hoitajan mittaamana toistuvasti ≥ 140 mmHg tai alapaine eli diastolinen paine ≥ 90 mmHg, verenpaineesi on kohonnut. Kohonneen verenpaineen raja kotimittauksissa on 135/85 mmHg.
Verenpaine on ihanteellinen, kun se on alle 120/80 mmHg.
Miten elintavat vaikuttavat verenpaineeseen?
Verenpaineeseen vaikuttavat sekä perinnölliset tekijät että elintavat. Geeneihin et voi vaikuttaa, mutta elintapamuutoksilla voi olla suuri merkitys. Niitä kannattaa siis pohtia hetki.
Suola
Yhdeksän kymmenestä suomalaisesta syö liikaa suolaa. Tehokkainta on vähentää suolan määrää pääruuissa ja leivässä.
Ylipaino
Ylipainoisella jo muutaman kilon väheneminen voi laskea verenpainetta. Painonhallinta edistää muutoinkin sydänterveyttä.
Alkoholi
Lasillinen silloin ja toinen tällöin ei vaikuta pysyvästi verenpaineeseen, mutta päivittäinen käyttö – vaikka se olisi vähäistäkin – nostaa verenpainetta.
Liikunta
Paras vaikutus verenpaineeseen on, jos liikut puolen tunnin ajan lähes joka päivä. Liikkumisen ei välttämättä tarvitse olla yhtäjaksoista.
Stressi
Pitkäkestoinen stressi – psyykkinen tai sosiaalinen kuormitustila – voi aiheuttaa verenpaineen kohoamista. Mikä auttaisi sinua hallitsemaan stressiä?
Uni
Riittävä määrä lepoa ja unta on hyvinvoinnin perusta. Jos uni häiriintyy jatkuvasti, keskustele asiasta lääkärin kanssa. Taustalla voi olla uniapnea, joka kohottaa verenpainetta.
Usein tarvitaan myös lääkettä
Verenpaineelle suotuisat elintavat on hoidon perusta. On tavallista, että lisäksi tarvitaan kahden tai kolmen lääkkeen yhdistelmää.
Milloin lääkitys aloitetaan? Miten lääke valitaan? Näin hoidon tehoa seurataanLuotettava kotimittaus
Verenpaine vaihtelee hetkestä toiseen. Esimerkiksi stressi, kylmyys, vuorokauden aika ja tunnekuohut aiheuttavat verenpaineen vaihtelua. Siksi verenpainetason määrittäminen perustuu useampana päivänä ja mahdollisimman samanlaisissa olosuhteissa tehtyihin mittauksiin.
Kotimittaus on helpoin ja luotettavin tapa seurata verenpainetta. Tarkista kuitenkin ensin, että mittari ja mittaustekniikka ovat kunnossa.
Hyvä verenpaine suojelee terveyttäsi
Pitkään jatkuessaan kohonnut verenpaine vaurioittaa valtimoita, mistä on haittaa koko elimistölle. Kohonnut verenpaine on usein sydänsairauksien ja aivoverenkiertohäiriöiden taustalla. Mutta tiesitkö, että se vaikuttaa myös esimerkiksi muistisairauksien ja erektiohäiriön kehittymiseen?