Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Verenpaine / Naisen verenpaine

Naisen verenpaine

Yksi tärkeimmistä sydämen terveyteen vaikuttavista tekijöistä on verenpaine. Ihanteellisella tasolla ollessaan se suojaa terveyttä.

Mari Blek-Vehkaluoto, asiantuntija, elvytys ja riskitekijät
Julkaistu 10.10.2024

Nuorten naisten verenpainearvot on tavallisesti matalampia kuin nuorten miesten. Verenpainearvojen kohoaminen iän myötä on suomalaisilla hyvin tavallista, sukupuolesta riippumatta.

Alle 40-vuotiaista naisista 8 %:lla on kohonnut verenpaine, kun taas 40–54-vuotiaista naisista jo kolmanneksella. Vaihdevuosien jälkeen kohonnut verenpaine onkin jo yleisempää kuin normaali verenpaine.

Verenpaine on kohonnut, kun se on kotimittauksissa 135/85 mmHg tai enemmän.

Mittaa säännöllisesti

Lähes viidesosalle niistä naisista, joilla todetaan kohonnut verenpaine, asia tulee yllätyksenä. Suurin ikäryhmä, jota kohonneet arvot yllättävät, on 40–54-vuotiaat. Vältyt yllätyksiltä, kun seuraat verenpainetta säännöllisesti, vaikka lukemat olisivat olleet vuosikymmenien ajan hyvät.

Mittaa verenpaine näin

Miten säilyttää ihanteellinen verenpaine?

Naisen verenpaineen pysymistä ihanteellisella tasolla eli alle 120/80 mmHg auttaa samat elintavat kuin miehelläkin eli vähäsuolainen ruoka, enintään kohtuullinen alkoholin käyttö, liikunnallinen elämäntapa ja normaalipaino. On kuitenkin joitakin erityistekijöitä, jotka vaikuttavat vain naisen verenpaineeseen.

Mitä haittaa kohonneesta verenpaineesta on?

Miten raskausaika vaikuttaa verenpaineeseen?

Verenpaine mitataan jokaisella neuvolakäynnillä. Näin voidaan havaita ajoissa mahdolliset raskaushäiriöt, joiden merkkinä kohonnut verenpaine on. Normaalissa raskaudessa verenpaine pysyy suurimman osan ajasta vähän raskautta edeltävän tason alapuolella.

Kohonnut verenpaine todetaan 6–7 %:lla raskaana olevista naisista. Jos kohonneeseen verenpaineeseen yhdistyy valkuaisen eli proteiinin erittyminen virtsaan tai turvotusta, ylävatsakipua, päänsärkyä tai näköhäiriöitä, kyseessä on pre-eklampsia (aikaisemmin ”raskausmyrkytys”), johon sairastuu 2–3 % synnyttäjistä.

Sairastettu pre-eklampsia vaikuttaa naisen terveyteen synnytyksen jälkeenkin, sillä se lisää riskiä sairastua sydänsairauksiin. Samoin jos verenpaine raskauden aikana kohoaa ilman muita oireita, verenpaineella on taipumus kohota myös myöhemmin. Siksi verenpainetta tulee seurata säännöllisesti raskauden jälkeenkin.

Näin seuraat verenpainettasi ja hoidat itseäsi pre-eklampsian jälkeen

Hormonilääkkeet

Hormonilääkkeillä, kuten ehkäisypillerit ja vaihdevuosien hormonihoito, saattaa joillakin naisilla olla verenpainetta nostava vaikutus.

Vaihdevuodet

Monella vaihdevuosi-ikäisellä naisella todetaan kohonnut verenpaine. Tarkkaa syytä arvojen kohoamiselle ei tiedetä, mutta ilmiöön voi löytyä selitys monesta eri tekijästä. Verenpaineen nousu johtunee ikääntymisestä, hormoneista, elintavoista ja elämäntilanteesta kokonaisuudessaan.

Hormonitoiminnan muutokset aiheuttavat muutoksia kehon koostumuksessa. Rasvaprosentti alkaa nousta, lihasmassa vähentyä ja rasva kertyä entistä herkemmin keskivartaloon.

Samaan aikaan vaihdevuosioireet, työ, perheestä ja ehkä vielä ikääntyvistä vanhemmistakin huolehtiminen kuormittavat usean naisen arkea. Stressi itsessään nostaa verenpainetta ja lisäksi stressaantuneena ei välttämättä jaksa kiinnittää niin hyvää huomioita omaan hyvinvointiinsa.

Näillä kaikilla arkea haastavilla tekijöillä on vaikutusta elintapoihin ja painonhallintaan. Verenpainetta nostavat erityisesti liiallinen suolan saanti, runsas alkoholin käyttö, vähäinen liikkuminen ja ylipaino.

Vaihdevuodet - osa elämää

Entä voiko verenpaine olla liian matala?

Verenpaine on ihanteellinen, kun se on alle 120/80 mmHg. Mitä matalampi verenpaine on, sen parempi terveydelle. Jos matala verenpaine aiheuttaa makuulta noustessa huimausta, istu hetki ennen seisomaan nousemista.

Harvinaisissa tapauksissa matala verenpaine voi johtua myös sairaudesta, mutta silloin matalaan verenpaineeseen liittyy muitakin oireita.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi