Tietoa sepelvaltimotaudista
Riskitekijät
Riskitekijöillä tarkoitetaan niitä asioita, jotka nopeuttavat verisuonten ahtautumista. Moneen niistä voimme itse vaikuttaa.
- Kolesteroli on elimistölle välttämätön aine, mutta liiallinen määrä kertyy valtimon seinämiin aiheuttaen ahtaumia.
- Tupakointi on merkittävä riskitekijä. Lopettamiseen on monia keinoja.
- Korkea verenpaine kuormittaa sydäntä ja verisuonia.
- Lihavuus vaikuttaa verenpaineeseen, rasva-aineenvaihduntaan ja elimistön tulehdusreaktioihin sekä lisää diabeteksen riskiä.
Hyvinvointi
Kun voimme kokonaisvaltaisesti hyvin, meillä on voimavaroja pitää itsestämme huolta ja nauttia arjesta.
- Mielen hyvinvointi luo pohjan jaksamiselle ja hyvälle arjelle.
- Uni palauttaa mielen ja kehon päivän rasituksista. Joskus huonojen yöunien taustalla on uniapnea.
- Pitkäaikainen stressi ylivirittää kehon ja mielen sekä kuormittaa sydäntä ja verisuonia.
- Painonhallinta tarkoittaa rentoa suhdetta syömiseen ja sydänterveellisiä valintoja.
Toipuminen
Monet käyvät läpi samankaltaisia vaiheita sairastuessaan:
Sairastumisen alussa olo on usein epätodellinen ja järkyttynyt. Kävikö tämä minulle? Päivien kuluttua mieli alkaa hahmotta tapahtunutta. Samalla voi nousta suuriakin tunteita, kuten surua ja ahdistusta. Vasta viikkojen kuluttua tulevaisuutta pystyy pohtimaan tarkemmin. Lopulta kuukausien kuluessa sairastuminen muuttuu osaksi arkea ja voimavarat palaavat.
Mieliala ja masennus
Tunteet ja ajatukset voivat vaihdella laidasta laitaan ja myös aaltoilla. Suru, ärtyisyys ja pelot tulevaa kohtaan ovat tavallisia tunteita alkuvaiheessa. Keho voi myös reagoida univaikeuksilla, väsymyksellä ja voipuneisuudella. Itselleen kannattaa antaa aikaa toipua sekä henkisesti että fyysisesti.
Alakuloisuus ja masennus on yleistä sairastumisen jälkeen. Älä jää yksin, vaan hae tilanteeseesi apua ja tukea.
Läheiset
Sairastuneella on usein huoli läheisistään ja läheisillä sairastuneesta. Sairastuminen voi vaikuttaa perheen sisäisiin rooleihin ja tehtäviin sekä jaksamiseen työssä ja harrastuksissa. Omille kokemuksille ja tunteille ei välttämättä heti löydy edes sanoja, mutta sairastumisesta kannattaa pyrkiä puhumaan läheisensä kanssa.
Läheisille on tarjolla myös vertaistukea. Kun uskaltautuu jakamaan kokemuksiaan voi huomata että haasteista selviää kyllä eteenpäin.
Seksuaalisuus
Läheisyys ja seksuaalisuus kumppanin kanssa voi sairastuessa muuttua. Se saattaa nousta entistä tärkeämmäksi, mutta myös herättää epävarmuutta ja kysymyksiä.
Myös läheisyydestä kannattaa kumppanin kanssa keskustella. Läheisyys voi antaa turvaa ja tukea, sekä auttaa toipumisessa.
Vertaistuki
Sydänliiton vertaistukihenkilöt ovat koulutuksen käyneitä tavallisia ihmisiä. He haluavat toimia kuuntelijoina, kokemusten jakajina, rohkaisijoina ja tiedonvälittäjinä.
Sydänliiton kurssit
Sydänliitto järjestää maksuttomia kursseja sydänsairastuneille. Kursseilla saa taitoa ja tukea sairauden kanssa elämiseen ja pääsee kohtaamaan muita samassa tilanteessa olevia.
Yhdistystoiminta
Sydänpiirien ja -yhdistysten järjestämässä toiminnassa vietetään aikaa yhdessä. Kiinnostaisiko tapaamiset, liikuntaryhmät, luennot tai virkistysretket?
Sosiaaliturva
Sairastuessa eteen voi tulla monenlaisia käytännön asioita liittyen tukiin, maksuihin tai etuuksiin. Järjestöjen sosiaaliturvaopas auttaa niiden kiemuroissa.
Kuntoutus
Sydänkuntoutuksessa saat tukea ja ohjausta elämäntilanteeseesi ja arjessa selviytymiseen
Sydänliiton on kehittämää Tulppa-kuntoutusta on tarjolla usean sairaanhoitopiirin alueella. Kysy Tulpasta lisää omasta terveydenhuollostasi. Kelan sydänkuntoutuskursseja järjestetään kuntoutuskeskuksissa eri puolella Suomea. Hakemiseen tarvitaan lääkärinlausunto.
Lisää luettavaa, kuunneltavaa ja katsottavaa
Verkkoluentoja