Hyppää sisältöön

7 posts found.

Date selected: elokuu 2019

Clear search

Search

Aarteen etsintää

Minun täytyy tehdä tunnustus: odotan aina innolla syksyä. Jo loppukesästä alan metsäkävelyillä varovasti kuikuilla, josko ensimmäisiä tulokkaita olisi näkyvissä. Jos kesä on ollut kuuma ja kuiva, alan jossain vaiheessa huolestua sienten ja sienirihmastojen hyvinvoinnista. Mitä jos sieniä ei tänä vuonna tulekaan, jos ei sada tarpeeksi vettä? Mutta joka vuosi löytyy sentään jotain. Olen sienestänyt niin […]

Read Article

​Pyörä on taas keksitty

– Leppoisassa lomapyöräilyssä tulee miettineeksi, miksi arkipyöräily toisinaan herättää ristiriitoja, kun kesän liikenteessä näki vain hymyileviä ja toisensa huomioivia kävelijöitä, pyöräilijöitä ja autoilijoita, kirjoittaa Tuija Brax. – Miten säilyttää maltti, ilo ja joustavuus myös silloin, kun liikkeellä on paljon enemmän ihmisiä ja kaikki tuntuvat olevan myöhässä?

Read Article

Terveellinen ja turvallinen ruoka – parempi olo!

– Kesän jälkeen teen aina inventaariota siitä, mitä tuli kesällä tehtyä, Paula Risikko kirjoittaa Sydämen kolumnissaan. – Tälläkin kertaa analyysini tulos on, että kesällä tuli liikuttua enemmän – sitä pitää syksyllä jatkaa. Ruokapuoli sen sijaan vaatii taas tervehdyttämistä. Ei nimittäin ole ihan sama mitä suuhumme laitamme.

Read Article

Kasvikset mukaan teinin valintoihin – äidin ikuisuushaaste

Muutamat kasvikset löytyvät jääkaapista ja niitä syödään joko erikseen tai yhdessä. Esimerkiksi tomaatteja syömme keskimäärin 15 kiloa henkeä kohti vuodessa. Tomaatin, kurkun ja salaatin lisäksi ruokalautasillamme on tyypillisesti myös marjoja ja juureksia. Mutta ei kuitenkaan riittävästi. Kasviksia syö riittävästi vain 14 prosenttia miehistä ja 22 prosenttia naisista. Miksi sitten syömme niin vähän kasviksia? Ovatko ne […]

Read Article

Prosessointi on ruuan käsittelyä

Suomella on pitkät perinteet maatalousmaana, jossa useat sukupolvet ovat tottuneet itse kasvattamaan ruokansa. Takavuosina ruoka on tuotettu lähellä, sen alkuperä on ollut hyvin tiedossa ja valmistustavat, prosessointi,  perimätietoja edellisiltä sukupolvilta. Kaupungistuminen on kuitenkin aiheuttanut huolta uusien sukupolvien ruokasuhteesta. Tietävätkö nuoret enää, että maito tulee lehmästä ja porkkanat maasta? Toisin kuin kuvittelisi, eivät nykyajan kaupunkilaislapset hukassa […]

Read Article

Sadan vuoden elämä on uusi normaali

Lontoolaiset johtamisen ja liiketaloustieteen proffat Linda Gratton ja Andrew Scott ovat kirjoittaneet mainion kirjan The 100 Year Life (Sadan vuoden elämä), Bloomsbury 2016. Heidän mukaansa ihmiset elävät pidempään kaikkialla maailmassa. Vetureina ovat olleet korkean elintason edelläkävijämaat, mutta muu maailma seuraa niitä yhä nopeammassa tahdissa. Satavuotiaista on keskuudessamme yhä enemmän. Muistamme vuoden 2014 Linnan juhlista kansan […]

Read Article

Ruoka on kulttuurimme perusta

Ruoka on kulttuurimme perusta. On helppo asettaa terveellisyys ja nautinto toistensa vastinpareiksi. Samalla tavoin kuin luonnollinen ja prosessoitu päätyvät helposti toisiaan vastaan, vaikka rajanveto ei ole kovinkaan yksinkertaista. Ruoka kulttuurin perustana Kun puhutaan kulttuurista, voi väittää, että ruoka on kulttuurimme perusta. Maan kultivoimisesta syntynyt sana kulttuuri auttaa meitä tänä päivänä ymmärtämään ja selittämään sitä, miksi […]

Read Article

Haku

Löytynyt 0 tulokset