Armollisuutta ja mielenrauhaa
Sydänliiton pääsihteeri Marjaana Lahti-Koski kirjoittaa suorittamisen kierteestä: Tarkkailemme ja mittaamme, rajoitamme ja kiellämme sen sijaan, että kuuntelisimme aidosti kehoamme, nauttisimme ja ottaisimme rennosti. Löytäisimme tasapainon ja mielenrauhan. Tekisimme asioita, jotka tuottavat iloa.
Lue artikkeli30.3.2022
Muistatko ensimmäiset ruokamuistosi?
Minä muistan mummolan ja lättyjen paistamisen. Yhteiset hetket alkoivat lapsen silmin valtavan lättytaikinan tekemisellä Arabian vanhaan ja kauniiseen taikinakulhoon. Me lapset saimme vuorotellen rikkoa kananmunia ja työntää kätemme isoon jauhopussiin. Mummo asetteli meille jakkarat hellan ääreen ja tipautti nokareet rasvaa sulamaan seitsemän pikkulätyn valurautapannulle. Me saimme valuttaa kauhasta lättytaikinaa reikiin. Lastan virkaa toimittivat voiveitset. Mummo […]
Lue artikkeli29.3.2022
Juhani Vahtokari: Läppä on vaihdettu
Tuntui helpottavalta kun kardiologit Tampereen Sydänsairaalassa olivat tutkineet monin keinoin ”moottorin” kunnon. Siellä se tykytteli mieltään osoittamatta. Verenpaineen mittauksen yhteydessä alimmaisena näkyi aina leposyke. Se oli yleensä 51–54, ei siis sinänsä ollenkaan huolestuttava. Ikäväksemme lääketieteen taitajat ovat joutuneet kertomaan meille, että sydän- ja verisuonitaudit ovat hyvin kärkkäästi periytyviä ominaisuuksia. Tämän tietäen pyysin jo varhaisessa keski-iässä […]
Lue artikkeli24.3.2022
Herkku voi olla niin karhunvatukka kuin suklaapatukkakin
Kun googlasin sanan herkuttelu, otsikoiden teemoina toistuivat paino ja terveysriskit. Teemoista huomaa, että herkkuja varjostaa kielletyn hedelmän maine. Tämän takia herkuttelusta koetaan usein huonoa omaatuntoa. Mitä jos muuttaisimme ajatuksiamme herkuttelusta? Aluksi haluan kuitenkin huomauttaa, että joskus jatkuvan hallitsemattoman herkuttelun taustalla voi olla myös monia tunteita. Näitä voivat olla esimerkiksi suru, ahdistus tai tylsyys. Itse en […]
Lue artikkeli9.3.2022