Hyppää sisältöön

Search

Terveellinen ja turvallinen ruoka – parempi olo!

– Kesän jälkeen teen aina inventaariota siitä, mitä tuli kesällä tehtyä, Paula Risikko kirjoittaa Sydämen kolumnissaan. – Tälläkin kertaa analyysini tulos on, että kesällä tuli liikuttua enemmän – sitä pitää syksyllä jatkaa. Ruokapuoli sen sijaan vaatii taas tervehdyttämistä. Ei nimittäin ole ihan sama mitä suuhumme laitamme.

Lue artikkeli

Kasvikset mukaan teinin valintoihin – äidin ikuisuushaaste

Muutamat kasvikset löytyvät jääkaapista ja niitä syödään joko erikseen tai yhdessä. Esimerkiksi tomaatteja syömme keskimäärin 15 kiloa henkeä kohti vuodessa. Tomaatin, kurkun ja salaatin lisäksi ruokalautasillamme on tyypillisesti myös marjoja ja juureksia. Mutta ei kuitenkaan riittävästi. Kasviksia syö riittävästi vain 14 prosenttia miehistä ja 22 prosenttia naisista. Miksi sitten syömme niin vähän kasviksia? Ovatko ne […]

Lue artikkeli

Prosessointi on ruuan käsittelyä

Suomella on pitkät perinteet maatalousmaana, jossa useat sukupolvet ovat tottuneet itse kasvattamaan ruokansa. Takavuosina ruoka on tuotettu lähellä, sen alkuperä on ollut hyvin tiedossa ja valmistustavat, prosessointi,  perimätietoja edellisiltä sukupolvilta. Kaupungistuminen on kuitenkin aiheuttanut huolta uusien sukupolvien ruokasuhteesta. Tietävätkö nuoret enää, että maito tulee lehmästä ja porkkanat maasta? Toisin kuin kuvittelisi, eivät nykyajan kaupunkilaislapset hukassa […]

Lue artikkeli

Sadan vuoden elämä on uusi normaali

Lontoolaiset johtamisen ja liiketaloustieteen proffat Linda Gratton ja Andrew Scott ovat kirjoittaneet mainion kirjan The 100 Year Life (Sadan vuoden elämä), Bloomsbury 2016. Heidän mukaansa ihmiset elävät pidempään kaikkialla maailmassa. Vetureina ovat olleet korkean elintason edelläkävijämaat, mutta muu maailma seuraa niitä yhä nopeammassa tahdissa. Satavuotiaista on keskuudessamme yhä enemmän. Muistamme vuoden 2014 Linnan juhlista kansan […]

Lue artikkeli

Ruoka on kulttuurimme perusta

Ruoka on kulttuurimme perusta. On helppo asettaa terveellisyys ja nautinto toistensa vastinpareiksi. Samalla tavoin kuin luonnollinen ja prosessoitu päätyvät helposti toisiaan vastaan, vaikka rajanveto ei ole kovinkaan yksinkertaista. Ruoka kulttuurin perustana Kun puhutaan kulttuurista, voi väittää, että ruoka on kulttuurimme perusta. Maan kultivoimisesta syntynyt sana kulttuuri auttaa meitä tänä päivänä ymmärtämään ja selittämään sitä, miksi […]

Lue artikkeli

Kansallispuistot tutuksi luontomatkalla läpi Suomen

Miltähän tuntuisi matka Suomen läpi teemana kansallispuistot? Suomi on yli tuhat kilometriä pitkä. Neljäkymmentä kansallispuistoa on täynnä järviä, metsiä ja mahtavia maisemia. Istuudun riippumattoon ja lähden ajatusmatkalle. Merikotka sykähdyttää saaristomerellä Aloitan matkani maan halki yhdessä ystäväni kanssa Saaristomeren kansallispuistosta. Saaristoelämä on osa Suomen kulttuuria, ja haluamme kokea sen. Yhteysalus kuljettaa meidät ihanalle pienelle Bodön saarelle. […]

Lue artikkeli

Putoaako omena kauas puusta?

Olen harrastanut koko elämäni erilaisia joukkuelajeja. Nyt omien lasten kasvatus mietityttää: osaanko tukea heitä omien kiinnostustensa mukaan vai yritänkö ohjata itselleni mukaviin harrastuksiin. Nuoruuteeni kuuluivat vahvasti lentopallo ja pesäpallo. Opiskeluaikana löysin ystäväni innostamana ultimaten eli frisbeellä pelattavan vauhdikkaan joukkuelajin. Näissä kaikissa yhdistävänä tekijänä on joko pallo tai frisbee, jota yritetään saada siirtymään joko pelaajalta toiselle […]

Lue artikkeli
Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi