Hyppää sisältöön

Search

Tags

Ylipainosta tasapainoon

Painonhallintaprosessiin tarvitaan riittävästi tietoa ja taitoa, oman käyttäytymisen ymmärtämistä, konkreettisten ja realististen tavoitteiden asettamista ja repsahduksien hyväksymistä. Parhaimmillaan painonhallinta, terveelliset elintavat ja arjen nautinto ovat yksi ja sama asia. Monipuolinen ja maittava ateriointi ja mukavat liikuntahetket muodostavat hyvinvointia tukevien elintapojen perustan. Riittävä uni ja stressin vähentäminen ovat olennainen osa kokonaishyvinvointia ja riittäviä voimavaroja. Ylipainon vähentäminen […]

Lue artikkeli

Lihavuus on sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijä

Lihavuus vaikuttaa useimmilla ennen pitkää epäedullisesti verenpaineeseen, rasva-aineenvaihduntaan, veren hyytymistekijöihin ja elimistön tulehdusreaktioihin. Liikunnalla ja terveellisellä ruokavaliolla voidaan vaikuttaa ehkäisevästi eri riskitekijöihin. Laihduttaminen vähentää sairastumisriskiä, mutta usein jo pelkällä elintapojen muutoksilla ilman laihtumista on myönteisiä vaikutuksia. Lihavuuden astetta mitataan terveydenhuollossa painoindeksillä ja vyötärönympäryksellä. Painoindeksi ja vyötärönympärys ovat usein riittäviä toisiaan täydentäviä mittareita. Terveydenhuollossa on käytössä […]

Lue artikkeli

Vinkkejä painonhallintaan

Tutki seuraavien kysymysten avulla omia tottumuksiasi. Huomaa, mikä toiminnassasi jo tukee painonhallintaa. Jatka niitä entiseen tapaan. Jos havaitset muutoksen tarvetta jonkin tottumuksen osalta, pohdi, mistä asiasta haluaisit aloittaa. Mikä olisi ensimmäinen pieni teko, joka voisi sopia arkeesi? Onko ateriarytmisi kohdallaan? Säännöllinen ateriarytmi tukee painonhallintaa. Aterioiden olisi hyvä jakautua tasaisesti pitkin päivää, jolloin ateriat ja välipalat nautittaisiin […]

Lue artikkeli

Sydänystävällinen ruoanvalmistus

Terveellinen ruoanvalmistus lähtee raaka-aineista. Laadukkaan raaka-aineen tunnistaa esimerkiksi Sydänmerkistä. Sydänmerkki-tuotteessa elintarvikkeen rasvan määrään ja laatuun sekä suolan määrään on kiinnitetty huomiota. Myös käyttömäärällä on merkitystä: terveellisen lopputuloksen voi saada rasvaisemmilla ja suolaisemmillakin aineksilla, etenkin jos niitä käyttää kohtuullisen määrän ja höystää ruokaa reilulla määrällä kasviksia. Myös ruoanvalmistustavoilla on merkitystä lopputulokseen. Parhaita kokkausmenetelmiä terveellisyyden näkökulmasta ovat keittäminen […]

Lue artikkeli

Stressin hallinta mindfulnessin avulla

Lyhytaikainen stressi ei ole vaarallista, vaan auttaa saamaan aikaan asioita. Pitkäaikainen tai liian voimakas stressi on kuitenkin kuluttavaa. Sairastuminen ja siihen liittyvä pelko, murehtiminen ja epävarmuus voivat synnyttää stressiä. Reaktio ei kuitenkaan synny vain olosuhteista, vaan myös suhtautumisesta niihin. Siksi ihmiset kokevat ja sietävät stressiä yksilöllisesti. Sairastumiseen ja pelkoon liittyviä tunteita on hyvä tunnustella itsessään […]

Lue artikkeli

Vinkkejä pehmeän rasvan saantiin

Pehmeä rasva on tärkeää jokaiselle. Oheisilla vinkeillä on helppo varmistaa, että saat riittävästi pehmeää rasvaa. 1. Lisää salaattiin öljykastiketta Lorauta salaattiin noin ruokalusikallinen öljyyn tehtyä kastiketta tai öljyä sellaisenaan. Maustetut öljyt tarjoavat vaihtelua makuelämyksiin. 2. Levitä leivälle margariinia Levitä jokaiselle leivälle noin teelusikallinen margariinia. Margariineista kannattaa valita sellainen, jossa tyydyttynyttä eli kovaa rasvaa on reilusti alle kolmasosa kokonaisrasvasta. […]

Lue artikkeli

Ruis – kotimainen kestosuosikki

Rukiista kuitua ruokavalioon Muihin kotimaisiin viljoihin verrattuna rukiissa on kaikista eniten kuitua, jopa 16 grammaa sadassa grammassa täysjyväruisjauhoa. Rasvakoostumukseltaankin on ruis erinomainen, vain noin kymmenes sen sisältämästä rasvasta on kovaa, tyydyttynyttä rasvaa. Lisäksi täysjyväruis, kuten muutkin täysjyväviljat, on hyvä useiden kivennäisaineiden ja vitamiinien, kuten raudan, folaatin ja magnesiumin lähde. Terveyttä edistäviä ominaisuuksia Ruistuotteiden korkealla kuitupitoisuudella […]

Lue artikkeli
Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi