Hyppää sisältöön

5 posts found.

Date selected: toukokuu 2019

Clear search

Search

Keinomakeutusaineet terveellisempien elintapojen apuna

Liiallinen sokerin saanti on puhuttanut pitkään ja etenkin väestön keskimääräisen painonnousun myötä entistä enemmän. Maailman terveysjärjestö (WHO) suosittelee, että ruokavalion kokonaisenergiasta korkeintaan kymmenen prosenttia tulisi vapaista sokereista eli lisätystä sokerista ja hunajan, siirappien, hedelmämehujen ja hedelmämehutiivisteiden luonnollisesti sisältämästä sokerista, mutta tavoitteena olisi saada pudotettua se viiteen prosenttiin. Myös Pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa sokerin saantisuositus kokonaisenergiasta on korkeintaan […]

Lue artikkeli

Ilmastonmuutoksen vaikutukset sydänpotilaisiin

Ilmastonmuutoksen edetessä lämpötilat nousevat. Merkittävimmät sydänpotilaaseen kohdistuvat haitat ilmenevät hellejaksojen aikana. Ilmiöstä on nähty merkkejä jo nyt. Vuoden 2018 hellejakso aiheutti noin 380 ennenaikaista kuolemantapausta Suomessa. Myös kylmä pakkasilma voi laukaista sydäninfarktin, mutta kaiken kaikkiaan kuumuuden aiheuttama kuolleisuuden nousu on suurempi kuin kylmyyden. Hellejaksot kuormittavat sydänpotilasta Kuumuus lisää elimistön lämpökuormaa. Normaalitilan ylläpitämiseksi elimistö lisää ääreisverenkiertoa […]

Lue artikkeli

Auttaako FODMAP-ruokavalio vatsavaivoihin?

Ärtyneen suolen oireyhtymä on toiminnallinen vatsavaiva, jonka perimmäisiä syitä ei tunneta. Oireyhtymään liittyy suoliston toiminnan häiriintyminen, joka aiheuttaa pitkäaikaisia oireita, kuten kipuja, turvotusta, ilmavaivoja, ummetusta tai ripulia. Taustalla on herkistynyt kivunaistimus ja suoliston mikrobitasapainon häiriintyminen, eli dysbioosi. Ennen diagnoosin varmistumista varmistetaan, ettei oireita aiheuta jokin muu sairaus, kuten keliakia. Oireyhtymän esiintyvyyden arvioidaan olevan Suomessa 5–16 […]

Lue artikkeli

Hyvän unen ruokavinkit

Hyvää unta edistäviä tekijöitä on monia. Liikunta, rauhoittuminen, säännöllinen elämänrytmi ja stressinhallinta ovat keskeisiä tekijöitä. Ruokavalinnoilla ja -rytmillä voi myös parantaa unta. Ruokarytmi kuntoon Säännöllinen ja kohtuullinen syöminen on tärkeää terveyden kannalta, mutta se toimii myös hyvän unen siivittäjänä. Aamu- ja päiväpainotteinen ruokarytmi antaa ruoansulatuselinten välityksellä aivojen sisäiselle kellolle viestejä vuorokausirytmistä eli siitä, milloin ruoansulatus […]

Lue artikkeli

Terveellinen välipala

Välipala on paikallaan, jos pääaterioiden väli venyy liian pitkäksi. Terveellinen välipala on ravitseva ja sopivan kokoinen, muttei korvaa pääaterioita. Säännöllinen ateriarytmi on terveellisen ruokavalion perusta. Se on jokaisella yksilöllinen, mutta useimmille sopiva muistisääntö on aamupala, lounas ja päivällinen sekä tarvittaessa 1–2 välipalaa päivässä. Jos päivällinen syödään jo alkuillasta, iltapala on myös tarpeen. Käytännössä tämä tarkoittaa, […]

Lue artikkeli
Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi