Kuitu monipuolisen ruuan osana
Kuidut ovat ravinnon imeytymättömiä hiilihydraatteja, tai niiden kaltaisia aineita. Ne voidaan jakaa liukoiseen ja liukenemattomaan kuituun. Kaikista kasvikunnan tuotteista saadaan molempia kuituja, mutta eri suhteessa. Lisää kuitua Kuidun saantisuositus on naisilla vähintään 25 grammaa ja miehillä vähintään 35 grammaa. Kouluikäisillä kuidun määrää voi pikku hiljaa lisätä siten, että murrosiässä kuidun määrä saavuttaa aikuisille suositellun tason. […]
Lue artikkeli18.2.2019
Proteiinia sopivasti
Proteiinin saanti Proteiinin saanniksi suositellaan 10–20 % päivittäisestä energiasta. Tämä määrä on noin 50–90 grammaa energiankulutuksesta riippuen. Suomalaisten proteiinin saanti on Finravinto 2017 -tutkimuksen mukaan keskimäärin riittävää (noin 18 prosenttia energiasta). Suurimmat lähteet suomalaisilla ovat liharuoat, maito- ja viljavalmisteet, joten proteiineilla täydennettyjä elintarvikkeita ei yleensä tarvita. Poikkeuksena on ikääntyneet, joilla lihasmassan ylläpitoon on hyvä kiinnittää […]
Lue artikkeliSuolaa vain kohtuudella
Suola (NaCl) on natriumin ja kloridin yhdiste. Natrium on välttämätön ravintoaine, mutta sen runsas saanti kohottaa verenpainetta. Natriumin tarve on hyvin pieni, suolaksi laskettuna 1,5 grammaa. Tämä määrä saadaan jo maidon ja lihan sisältämästä luontaisesta natriumista, joten lisättyä suolaa ei tarvittaisi lainkaan. Suolan saantisuositus ja lähteet Aikuisella suolan eli natriumkloridin saantisuositus on enintään 5 grammaa […]
Lue artikkeliProteiinista puhtia ikääntyneelle
Proteiini on tärkeä osa ravitsevaa ruokavaliota. Suomalaiset saavat ruokavaliostaan keskimäärin suositeltavan määrän proteiinia. Proteiinin tarve on kuitenkin suurentunut erityisesti ikääntyneillä. Proteiini ylläpitää toimintakykyä Lihasmassa on suurimmillaan noin 30-vuotiaana ja alkaa vähentyä sen jälkeen. Lihasmassan menetys on ensin hidasta, mutta kiihtyy keski-iän jälkipuoliskolla. Monet arjen perustoiminnot, kuten kävely ja portaiden nousu, edellyttävät lihasvoimaa. Lihasvoiman heikkeneminen etenee […]
Lue artikkeli4.2.2019