Hyppää sisältöön

5 posts found.

Date selected: syyskuu 2019

Clear search

Search

Terveellinen ruokavalio on ympäristöteko

Ruoka on asumisen jälkeen merkittävin luontoon ja ilmastoon vaikuttava tekijä. Ympäristöongelmat ovat maailmanlaajuisia ja johtuvat suurelta osin ihmisen kiihdyttämästä ilmaston lämpenemisestä. Suomessa ilmaston lämpeneminen lisää esimerkiksi sään ääri-ilmiöitä, kuten hellejaksojen pidentymistä ja sademäärien ja myrskyjen voimistumista. Ilmaston lämpenemisen on arvioitu aiheuttavan monia terveysongelmia. Näihin lukeutuvat esimerkiksi helteistä aiheutuvat terveyshaitat, vesi- ja elintarvikevälitteiset epidemiat, sisäilmaongelmat ja […]

Lue artikkeli

Totta vai tarua kasviksista

Kasvikset ovat uskomuksista ja ennakkoluuloista huolimatta ravintorikasta ruokaa. Niiden käsittely voi vähentää vitamiinien ja kivennäisaineiden määrää mutta myös parantaa joidenkin ravintoaineiden imeytymistä elimistössä. Kasvikset eivät ole kunnon ruokaa? On totta, että kasvisruoka on pääsääntöisesti kevyttä syötävää, koska kasviksissa on yleensä paljon vettä ja vain vähän rasvaa ja proteiinia. Pula-aikana energiarikkaan ravinnon arvostus oli selvästi suurempaa, […]

Lue artikkeli

Sopivia kasviksia oireista huolimatta

Suomalaisista työikäisistä miehistä vain 14 prosenttia ja naisista vain 22 prosenttia syö kasviksia (vihanneksia, hedelmiä ja marjoja) riittävästi eli puoli kiloa päivässä tai enemmän (FinRavinto 2017). Suuri osa (miehistä noin 60 % ja naisista 50 %) ei syö kasviksia päivittäin lainkaan. Vaikka kasvisten tiedetään olevan terveellisiä, ne eivät päädy lautasille riittävän usein. Syinä tähän voi […]

Lue artikkeli

Lihaton lokakuu haastaa kokeiluun

Lihan kulutuksen vähentäminen on eduksi sekä terveydelle että ilmastolle. Se voi olla myös taloudellisesti kannattavaa. Saatat löytää uusia herkullisia proteiinin lähteitä lihan rinnalle. Haasta itsesi kokeilemaan muita proteiinin lähteitä, ja saatat yllättyä positiivisesti. Mikä on lihaton lokakuu? Lihaton lokakuu sai alkunsa vuonna 2013, kun Docventures-televisio-ohjelmassa vieraana ollut Leo Stranius haastoi toimittaja Riku Rantalan ilmastotekoon elintapojen […]

Lue artikkeli

Lautasmalli terveellisen syömisen apuna

Lautasmalli apuna aterian koostamisessa : Puolet lautasesta täytetään ensin kasviksilla, tuoreilla tai kypsennetyillä Neljännes täysjyväviljalisäkkeellä, perunalla tai muilla juureksilla Viimeinen neljännes vähärasvaisella ja -suolaisella lihalla, kanalla, kalalla, palkokasveilla (herneet, pavut, linssit). Lisänä viipale vähäsuolaista täysjyväleipää, jolla kasvimargariinia, ja lasillinen rasvatonta maitoa tai piimää tai vettä. Öljypohjainen salaatinkastike sopii salaatin maustajaksi. Laatikkoruoissa puolet lautasesta on varattu kasviksille ja puolet […]

Lue artikkeli
Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi