Hyppää sisältöön

Search

Laske energiantarpeesi

Energiantarve koostuu kolmesta eri tekijästä. Näistä isoin on perusaineenvaihdunnan ylläpitoon tarvittava energia, jonka osuus on 50–70 % energian kokonaiskulutuksesta. Perusaineenvaihdunnalla tarkoitetaan normaaleihin elintoimintoihin, esimerkiksi aivojen, maksan, lihasten ja sydämen toimintaan kuluvaa energiaa. Toinen näistä komponenteista on aterian aiheuttama energiankulutus, joka syntyy esimerkiksi ravintoaineiden kuljetuksesta, hajottamisesta ja imeytymisestä ruoansulatuskanavassa. Kolmas energiantarvetta lisäävä tekijä on fyysinen aktiivisuus. […]

Lue artikkeli

Testaa syömistottumuksesi

Syömisen hallinta ja ruokatottumukset vaikuttavat terveyteen ja elämänlaatuun. Syömiseen ja ruokaan liittyvien valintojen vaikutukset voi tuntea joka päivä muun muassa vireytenä ja jaksamisena. Pitkän ajan vaikutukset näkyvät esimerkiksi painossa. Jo yksi pieni muutos ruokatottumuksissa voi lisätä hyvinvointia. Valitse jokaisesta kohdasta yksi vaihtoehto, joka vastaa tapojasi parhaiten. Vertaa jokaista vastaustasi erikseen alla oleviin kommenttivaihtoehtoihin. Tällöin huomaat, […]

Lue artikkeli

Monta syytä lähteä sieneen!

Tässä muutama syy, miksi sienet ovat hyvää syötävää  ja sienimetsälle kannattaa lähteä. 1. Kevyttä syötävää Koska sienissä on vain vähän energiaa, niitä voi käyttää kasvisruokien ohella myös tuomaan keveyttä, makua ja vaihtelua liharuokiin. 2. Kivennäis- ja hivenaineita Sienet sisältävät vaihtelevia pitoisuuksia esimerkiksi seleeniä ja kaliumia sekä muita kivennäis- ja hivenaineita, joten ne ovat loistava osa […]

Lue artikkeli

Ruoan kolesteroli

Kolesterolin saannin vähentäminen ruokavaliosta on erityisen tärkeää henkilöille, joiden veren kolesterolipitoisuus on koholla. Saantisuositus ja lähteet Henkilöillä, joilla veren kolesterolipitoisuus on suuri tai on todettu diabetes tai valtimotauti, ruoan kolesterolin saantisuositus on enintään 200 mg päivässä. Kolesterolia on pelkästään eläinkunnan tuotteissa. Erityisen runsaasti kolesterolia on munankeltuaisessa maksassa mädissä äyriäisissä rasvaisissa maitovalmisteissa, kuten voissa ja kermassa. […]

Lue artikkeli

Ruokavieraana vegaani

Mikä on vegaani? Kasvisruokavaliot voidaan jakaa vegetarismiin, lakto-ovo-vegetarismiin, laktovegetarismiin sekä veganismiin. Vegetaristin ruokavalio koostuu osittain eläinperäisistä tuotteista; hän syö kasvikunnan tuotteiden lisäksi kananmunia, maitoa ja kalaa. Laktovegetaristi puolestaan käyttää kasvikunnan tuotteiden lisäksi maitotuotteita ja lakto-ovo-vegetaristi kasvisten ja maidon lisäksi kananmunia. Vegaanin ruokavalio kuitenkin vaatii hieman enemmän, sillä hän koostaa ravintonsa pelkästään kasvikunnan tuotteista, eikä näin […]

Lue artikkeli

Painoindeksi

Painoindeksi on laskennallinen suure, joka kuvaa painon suhdetta pituuden neliöön. Sitä käytetään terveydenhuollossa painon luokittelun työvälineenä terveyden näkökulmasta, koska pelkkä paino ei kerro yli-, ali- tai normaalipainosta eripituisilla ihmisillä. On kuitenkin hyvä muistaa, että terveys ja hyvinvointi ovat moniulotteisia ja yksilöllisiä. Pelkkä paino, painoindeksi tai vyötärönympärys eivät kerro ihmisen terveydentilasta, mielen ja kehon hyvinvoinnista tai […]

Lue artikkeli

Lasten ruokailu

Ruokatottumukset opitaan pienestä pitäen: Lapsi seuraa tarkkaan, mitä ja miten muut syövät sekä oppii aikuisten valinnoista ja ruokapuheista. Lapsi ei osaa itse erottaa epäterveellistä ja terveellistä ruokaa toisistaan. Aikuisen tehtävä ja vastuu on opastaa lasta terveellisiin ruokatottumuksiin. Värikäs ja maistuva ruoka, sekä säännölliset ruoka-ajat turvaavat lapsen kasvun ja kehityksen sekä auttavat jaksamaan. Nuorena sisäistetyt terveelliset […]

Lue artikkeli
Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi