Tupakoinnin vaikutukset valtimotautien kehittymiseen
Tupakoinnin vaikutukset: lisää veren hyytymistaipumusta ja verihiutaleiden tarttuvuutta, mikä lisää veritulpan riskiä. lisää sydämen rytmihäiriöitä ja verisuonten supistelua. Kumpikin voi johtaa äkkikuolemaan, vaikka suonet eivät olisikaan ahtautuneet. nostaa sydämen sykettä 10–15 lyöntiä minuutissa ja systolista verenpainetta 10–20 mmHg noin puolen tunnin ajaksi. Se myös vaikeuttaa elimistön hapensaantia, koska tupakansavun sisältämä häkäkaasu sitoutuu veren hemoglobiiniin happea […]
Lue artikkeliLopetanko tupakoinnin? Tietoa päätöksen tueksi
Tupakointi aiheuttaa riskejä, jotka kannattaa ottaa huomioon, kun pohtii jatkaako tupakointia vai lopettaisiko. Pitkäaikainen tupakointi lyhentää elämää keskimäärin kahdeksalla vuodella. Tupakoinnin lopettaminen parantaa ennustetta huomattavasti. Tupakoinnilla on monia vaikutuksia monin noin kahteen kolmasosaan valtimotautikohtauksista. Kaikki nikotiinituotteet (savuke, kevytsavuke, sikari, piippu, sähkötupakka, nuuska) lisäävät valtimotautien vaaraa. Sepelvaltimotauti on suomalaisten yleisin kuolinsyy ja myös tavallisin tupakkatauti. Tupakoitsija […]
Lue artikkeliPaine putkistossa vaatii säätöä
Verenpaineen hoito on pitkään ollut vakiintunutta, mutta määritelmät kohonneen verenpaineen tasoista ja hoitotavoitteista saattavat hivenen vaihdella. Eurooppalaiset verenpaineen hoitosuositukset päivitettiin kesäkuussa, suomalaiset Käypä hoito -suositukset noudattelevat pitkälti eurooppalaisia. Kohonnut verenpaine ei tunnu Verenpaine syntyy, kun sydän pumppaa veren kierrokselle valtimosuoniin. Painetta, edes kohonnutta, ei yleensä tunne. Sen saa siis selville vain mittaamalla. Nykyisin sekä kohonneen […]
Lue artikkeli25.10.2018
Otetaan selvää sokereista
Sokeri maistuu hyvälle ja tuo rakennetta leivonnaisiin. Kaupan sokerivalikoima huimaa; on ruskeita ja valkoisia sekä nestemäisiä sokereita. Osaa pidetään terveellisinä, koska niissä on jonkin verran jäljellä sokerikasvien luontaisia ravintoaineita erilaisen käsittelyn takia. Käytännössä näiden ravintoaineiden määrät ovat niin pieniä, että merkitys terveydelle jää mitättömäksi. Terveyden suhteen ei siis ole väliä, mitä sokeria käyttää. Sokeri on […]
Lue artikkeli24.10.2018
Syyskiireen ja alakulon kesyttäjät
Työelämässä ja harrastuksissa vauhti kiihtyy ja kalenterit täyttyvät merkinnöistä. Miten kesyttää kiire tai alakulo? Näiden vinkkien avulla mielen hyvinvointi vahvistuu. Paljon on tehtävää ja hoidettavaa, ja toisaalta pimenevät illat saavat ajan tuntumaan lyhyemmältä, kun luonto luopuu väreistään ja valmistautuu lepoon. 5 ajatusta, joista voit etsiä apua syksyiseen arkeen: 1. Syvenny musiikin kuunteluun. Musiikin avulla voit […]
Lue artikkeli9.10.2018
Sydänterveyteen usein liitettyjä ruoka- ja ravintoaineita
Alkoholi Erityisesti henkilöiden, joilla on ylipainoa, kohonnut verenpaine tai suuri veren triglyseridipitoisuus, kannattaa käyttää alkoholia korkeintaan kohtuullisesti. Jos sydämen vajaatoiminnan tai eteisvärinän syynä on runsas alkoholinkäyttö, alkoholin nauttimisesta pitäisi pidättyä kokonaan. Veren hyytyvyyttä vähentävään lääkitykseen alkoholi saattaa vaikuttaa joko lääkityksen tehoa lisäävästi tai sitä vähentävästi. Antioksidantit (beeta-karoteeni, E- ja C-vitamiini, seleeni ja flavonoidit) Monet väestötutkimukset osoittavat, […]
Lue artikkeli6.10.2018
Ruokailuun uusia ulottuvuuksia
Mindfulness-syöminen eli tietoinen syöminen voi tuoda ruokailuusi aivan uuden ulottuvuuden. On tärkeää tietää, millaiseen nälkään oikein syö. Ihmiset syövät vatsan, solujen, silmien ja sydämen nälkään, varmuuden vuoksi, tankaten ja seuran tai tavan vuoksi. Tunnista oman nälkäsi syy ja hyväksy se. Koeta tunnistaa varsinkin pääaterioiden ulkopuolella tapahtuvaan napostelemiseen liittyvät tunteet ja tuntemukset. Palkitsetko itseäsi ruoalla ja […]
Lue artikkeli1.10.2018