Hyppää sisältöön

10 posts found.

Date selected: elokuu 2018

Clear search

Search

Lihavuus on sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijä

Lihavuus vaikuttaa useimmilla ennen pitkää epäedullisesti verenpaineeseen, rasva-aineenvaihduntaan, veren hyytymistekijöihin ja elimistön tulehdusreaktioihin. Liikunnalla ja terveellisellä ruokavaliolla voidaan vaikuttaa ehkäisevästi eri riskitekijöihin. Laihduttaminen vähentää sairastumisriskiä, mutta usein jo pelkällä elintapojen muutoksilla ilman laihtumista on myönteisiä vaikutuksia. Lihavuuden astetta mitataan terveydenhuollossa painoindeksillä ja vyötärönympäryksellä. Painoindeksi ja vyötärönympärys ovat usein riittäviä toisiaan täydentäviä mittareita. Terveydenhuollossa on käytössä […]

Lue artikkeli

Vinkkejä painonhallintaan

Tutki seuraavien kysymysten avulla omia tottumuksiasi. Huomaa, mikä toiminnassasi jo tukee painonhallintaa. Jatka niitä entiseen tapaan. Jos havaitset muutoksen tarvetta jonkin tottumuksen osalta, pohdi, mistä asiasta haluaisit aloittaa. Mikä olisi ensimmäinen pieni teko, joka voisi sopia arkeesi? Onko ateriarytmisi kohdallaan? Säännöllinen ateriarytmi tukee painonhallintaa. Aterioiden olisi hyvä jakautua tasaisesti pitkin päivää, jolloin ateriat ja välipalat nautittaisiin […]

Lue artikkeli

Sydänystävällinen ruoanvalmistus

Terveellinen ruoanvalmistus lähtee raaka-aineista. Laadukkaan raaka-aineen tunnistaa esimerkiksi Sydänmerkistä. Sydänmerkki-tuotteessa elintarvikkeen rasvan määrään ja laatuun sekä suolan määrään on kiinnitetty huomiota. Myös käyttömäärällä on merkitystä: terveellisen lopputuloksen voi saada rasvaisemmilla ja suolaisemmillakin aineksilla, etenkin jos niitä käyttää kohtuullisen määrän ja höystää ruokaa reilulla määrällä kasviksia. Myös ruoanvalmistustavoilla on merkitystä lopputulokseen. Parhaita kokkausmenetelmiä terveellisyyden näkökulmasta ovat keittäminen […]

Lue artikkeli

Stressin hallinta mindfulnessin avulla

Lyhytaikainen stressi ei ole vaarallista, vaan auttaa saamaan aikaan asioita. Pitkäaikainen tai liian voimakas stressi on kuitenkin kuluttavaa. Sairastuminen ja siihen liittyvä pelko, murehtiminen ja epävarmuus voivat synnyttää stressiä. Reaktio ei kuitenkaan synny vain olosuhteista, vaan myös suhtautumisesta niihin. Siksi ihmiset kokevat ja sietävät stressiä yksilöllisesti. Sairastumiseen ja pelkoon liittyviä tunteita on hyvä tunnustella itsessään […]

Lue artikkeli

Ruis – kotimainen kestosuosikki

Rukiista kuitua ruokavalioon Muihin kotimaisiin viljoihin verrattuna rukiissa on kaikista eniten kuitua, jopa 16 grammaa sadassa grammassa täysjyväruisjauhoa. Rasvakoostumukseltaankin on ruis erinomainen, vain noin kymmenes sen sisältämästä rasvasta on kovaa, tyydyttynyttä rasvaa. Lisäksi täysjyväruis, kuten muutkin täysjyväviljat, on hyvä useiden kivennäisaineiden ja vitamiinien, kuten raudan, folaatin ja magnesiumin lähde. Terveyttä edistäviä ominaisuuksia Ruistuotteiden korkealla kuitupitoisuudella […]

Lue artikkeli

Vinkkejä pehmeän rasvan saantiin

Pehmeä rasva on tärkeää jokaiselle. Oheisilla vinkeillä on helppo varmistaa, että saat riittävästi pehmeää rasvaa. 1. Lisää salaattiin öljykastiketta Lorauta salaattiin noin ruokalusikallinen öljyyn tehtyä kastiketta tai öljyä sellaisenaan. Maustetut öljyt tarjoavat vaihtelua makuelämyksiin. 2. Levitä leivälle margariinia Levitä jokaiselle leivälle noin teelusikallinen margariinia. Margariineista kannattaa valita sellainen, jossa tyydyttynyttä eli kovaa rasvaa on reilusti alle kolmasosa kokonaisrasvasta. […]

Lue artikkeli

Luontoliikunnan hyvinvointivaikutukset ja positiivinen mielenterveys

Luontoliikuntateemaan liittyen toteutettiin syksyllä 2017 Sydänliiton jäsenille kyselytutkimus luontoliikunnan hyvinvointivaikutuksista ja positiivisesta mielenterveydestä. Sähköpostikyselyyn vastasi 413 jäsentä (vastausprosentti 31 %). Tuloksista on valmistumassa Johanna Raatikaisen pro gradu -tutkielma Jyväskylän yliopistossa. Tutkimukseen vastanneista 61 % oli naisia ja 39 % miehiä. Tutkittavista viidennes oli alle 60-vuotiaita, noin puolet 60–70-vuotiaita ja vajaa kolmannes yli 70-vuotiaita. Sydänliiton jäsenistä […]

Lue artikkeli

Mahtavat marjat

Marjat sisältävät paljon vettä ja vähän energiaa. Marjoja saa siis napostella huoletta ja vielä santsatakin! Marjat ovat myös oivia kuidun lähteitä. Ne sisältävät enimmäkseen liukoista kuitua, joka tasoittaa verensokeria, koska ruoka imeytyy kuidun vaikutuksesta hitaammin. Liukoisesta kuidusta on apua myös kohonneeseen kolesteroliin, sillä kuitu sitoo kolesterolia itseensä suolistossa. Napsi marjoja monipuolisesti. Mustaherukka sisältää runsaasti kaliumia, mustikka, tyrni ja lakka […]

Lue artikkeli

Vinkkejä suolan vähentämiseen

Suolan vähentäminen ruokavaliossa alentaa kohonnutta verenpainetta, vähentää turvotusta ja suojaa monilta terveyshaitoilta. 1. Valitse leipä ja leivänpäälliset vähäsuolaisempina. Sydänmerkki helpottaa niiden löytämisessä. Jos leipää syö useamman viipaleen päivässä, sen suolapitoisuus on tärkeässä roolissa kokonaissuolan saannissa. 2. Valitse valmisruokahyllyltä Sydänmerkki-tuote. Ruoassa on tällöin normaalia vähemmän suolaa. Sydänmerkki kertoo vähäisemmästä suolasta myös esimerkiksi muroissa, mysleissä, leivonnaisissa ja puolivalmisteissa. 3. Jätä […]

Lue artikkeli

Laske energiantarpeesi

Energiantarve koostuu kolmesta eri tekijästä. Näistä isoin on perusaineenvaihdunnan ylläpitoon tarvittava energia, jonka osuus on 50–70 % energian kokonaiskulutuksesta. Perusaineenvaihdunnalla tarkoitetaan normaaleihin elintoimintoihin, esimerkiksi aivojen, maksan, lihasten ja sydämen toimintaan kuluvaa energiaa. Toinen näistä komponenteista on aterian aiheuttama energiankulutus, joka syntyy esimerkiksi ravintoaineiden kuljetuksesta, hajottamisesta ja imeytymisestä ruoansulatuskanavassa. Kolmas energiantarvetta lisäävä tekijä on fyysinen aktiivisuus. […]

Lue artikkeli
Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi