Hyppää sisältöön

Search

Archive

Ravinto ja muut elintavat kolesterolin hallinnassa

Vaikka kolesteroli on välttämätöntä elimistölle, se on haitallista, jos sitä on verenkierrossa liikaa. Liika kolesteroli on merkittävä valtimosairauksien riskitekijä, koska sitä kertyy valtimoiden seinämiin, mikä ahtauttaa verisuonia. Kolesteroliarvot eivät näy eivätkä tunnu, vaan ne täytyy mitata. Vaikka perimällä voi olla oma osuutensa veren kolesteroliin, sen nousua voi ehkäistä tai jo kohonneita kolesteroliarvoja alentaa omilla elintavoilla. Kolesteroliin voi […]

Lue artikkeli

Suolaa vain kohtuudella

Suola (NaCl) on natriumin ja kloridin yhdiste. Natrium on välttämätön ravintoaine, mutta sen runsas saanti kohottaa verenpainetta. Natriumin tarve on hyvin pieni, suolaksi laskettuna 1,5 grammaa. Tämä määrä saadaan jo maidon ja lihan sisältämästä luontaisesta natriumista, joten lisättyä suolaa ei tarvittaisi lainkaan. Suolan saantisuositus ja lähteet Aikuisella suolan eli natriumkloridin saantisuositus on enintään 5 grammaa […]

Lue artikkeli

Proteiinia sopivasti

Proteiinin saanti Proteiinin saanniksi suositellaan 10–20 % päivittäisestä energiasta. Tämä määrä on noin 50–90 grammaa energiankulutuksesta riippuen. Suomalaisten proteiinin saanti on Finravinto 2017 -tutkimuksen mukaan keskimäärin riittävää (noin 18 prosenttia energiasta). Suurimmat lähteet suomalaisilla ovat liharuoat, maito- ja viljavalmisteet, joten proteiineilla täydennettyjä elintarvikkeita ei yleensä tarvita. Poikkeuksena on ikääntyneet, joilla lihasmassan ylläpitoon on hyvä kiinnittää […]

Lue artikkeli

Kuitu monipuolisen ruuan osana

Kuidut ovat ravinnon imeytymättömiä hiilihydraatteja, tai niiden kaltaisia aineita. Ne voidaan jakaa liukoiseen ja liukenemattomaan kuituun. Kaikista kasvikunnan tuotteista saadaan molempia kuituja, mutta eri suhteessa. Lisää kuitua Kuidun saantisuositus on naisilla vähintään 25 grammaa ja miehillä vähintään 35 grammaa. Kouluikäisillä kuidun määrää voi pikku hiljaa lisätä siten, että murrosiässä kuidun määrä saavuttaa aikuisille suositellun tason. […]

Lue artikkeli

Proteiinista puhtia ikääntyneelle

Proteiini on tärkeä osa ravitsevaa ruokavaliota. Suomalaiset saavat ruokavaliostaan keskimäärin suositeltavan määrän proteiinia. Proteiinin tarve on kuitenkin suurentunut erityisesti ikääntyneillä. Proteiini ylläpitää toimintakykyä Lihasmassa on suurimmillaan noin 30-vuotiaana ja alkaa vähentyä sen jälkeen. Lihasmassan menetys on ensin hidasta, mutta kiihtyy keski-iän jälkipuoliskolla. Monet arjen perustoiminnot, kuten kävely ja portaiden nousu, edellyttävät lihasvoimaa. Lihasvoiman heikkeneminen etenee […]

Lue artikkeli

Rakkaus lukemiseen houkuttelee mukaan lukupiiriin

Lukupiiri on osa suomalaista lukemisperinnettä ja suosittu harrastus. Eri aikakausien lukupiirejä yhdistää se, että osallistujat ovat kokoontuneet kirjan ympärille. On luettu ja keskusteltu. Luettu siksi, että voidaan ja osataan keskustella. Myös siksi, että sivistytään ja kehitytään ihmisinä. Lukupiireillä on ollut monta kutsumanimeä: lukuseura, lukukerho, lukurengas, kirjallinen yhdistys, kirjallisuuskerho. Lukupiiri-ilmiö on yhtä vanha kuin lukeminen tai […]

Lue artikkeli

Helpoin valinta ratkaisee

Pyöräilin aamulla töihin, sillä se on nopein tapa kulkea kotoani työpaikalle. Töissä valitsin portaat kolmanteen kerrokseen, sillä silloin ei tarvinnut kaivaa avainta hissiä varten. Lounaalla seurasin työpaikkaruokailussa jonoa ja täytin lautasen ensin salaatilla ja sitten sydänmerkityllä risotolla. Päiväkahvin aikaan nappasin kahvihuoneen pöydältä hedelmän välipalaksi. Kaikki nämä päätökset tein automaattisesti ilman, että olisin tiedostanut päätöksiäni valintahetkellä. […]

Lue artikkeli
Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi