Kuitu monipuolisen ruuan osana
Kuidut ovat ravinnon imeytymättömiä hiilihydraatteja, tai niiden kaltaisia aineita. Ne voidaan jakaa liukoiseen ja liukenemattomaan kuituun. Kaikista kasvikunnan tuotteista saadaan molempia kuituja, mutta eri suhteessa. Lisää kuitua Kuidun saantisuositus on naisilla vähintään 25 grammaa ja miehillä vähintään 35 grammaa. Lapsille ei ole omaa saantisuositusta. Leikki-iästä lähtien kuidun määrää voi pikku hiljaa lisätä siten, että murrosiässä […]
Lue artikkeli18.2.2019
Proteiinia sopivasti
Proteiinin saanti Proteiinin saanniksi suositellaan 10-20 % päivittäisestä energiasta. Tämä määrä on noin 50-90 grammaa energiankulutuksesta riippuen. Suomalaisten proteiinin saanti on Finravinto 2017 -tutkimuksen mukaan keskimäärin riittävää (noin 18 prosenttia energiasta). Suurimmat lähteet suomalaisilla ovat liharuoat, maito- ja viljavalmisteet, joten proteiineilla täydennettyjä elintarvikkeita ei yleensä tarvita. Poikkeuksena on ikääntyneet, joilla lihasmassan ylläpitoon on hyvä kiinnittää […]
Lue artikkeliSuolaa vain kohtuudella
Suola (NaCl) on natriumin ja kloridin yhdiste. Natrium on välttämätön ravintoaine, mutta sen runsas saanti kohottaa verenpainetta. Natriumin tarve on hyvin pieni, suolaksi laskettuna 1,5 grammaa. Tämä määrä saadaan jo maidon ja lihan sisältämästä luontaisesta natriumista, joten lisättyä suolaa ei tarvittaisi lainkaan. Suolan saantisuositus ja lähteet Aikuisella suolan eli natriumkloridin saantisuositus on enintään 5 grammaa […]
Lue artikkeliProteiinista puhtia ikääntyneelle
Proteiini on tärkeä osa ravitsevaa ruokavaliota. Suomalaiset saavat ruokavaliostaan keskimäärin suositeltavan määrän proteiinia. Proteiinin tarve on kuitenkin suurentunut erityisesti ikääntyneillä. Proteiini ylläpitää toimintakykyä Lihasmassa on suurimmillaan noin 30-vuotiaana ja alkaa vähentyä sen jälkeen. Lihasmassan menetys on ensin hidasta, mutta kiihtyy keski-iän jälkipuoliskolla. Monet arjen perustoiminnot, kuten kävely ja portaiden nousu, edellyttävät lihasvoimaa. Lihasvoiman heikkeneminen etenee […]
Lue artikkeli4.2.2019
Rakkaus lukemiseen houkuttelee mukaan lukupiiriin
Lukupiiri on osa suomalaista lukemisperinnettä ja suosittu harrastus. Eri aikakausien lukupiirejä yhdistää se, että osallistujat ovat kokoontuneet kirjan ympärille. On luettu ja keskusteltu. Luettu siksi, että voidaan ja osataan keskustella. Myös siksi, että sivistytään ja kehitytään ihmisinä. Lukupiireillä on ollut monta kutsumanimeä: lukuseura, lukukerho, lukurengas, kirjallinen yhdistys, kirjallisuuskerho. Lukupiiri-ilmiö on yhtä vanha kuin lukeminen tai […]
Lue artikkeli31.1.2019
Helpoin valinta ratkaisee
Pyöräilin aamulla töihin, sillä se on nopein tapa kulkea kotoani työpaikalle. Töissä valitsin portaat kolmanteen kerrokseen, sillä silloin ei tarvinnut kaivaa avainta hissiä varten. Lounaalla seurasin työpaikkaruokailussa jonoa ja täytin lautasen ensin salaatilla ja sitten sydänmerkityllä risotolla. Päiväkahvin aikaan nappasin kahvihuoneen pöydältä hedelmän välipalaksi. Kaikki nämä päätökset tein automaattisesti ilman, että olisin tiedostanut päätöksiäni valintahetkellä. […]
Lue artikkeli8.1.2019
Tietoinen syöminen rauhoittaa ruokailuhetken
Syöminen, jos mikä, rutinoituu helposti. Tutut ruokatarvikkeet löytävät tiensä ostoskoriin ilman päänvaivaa. Syöminenkin on niin helppoa, että samalla voi lukea päivän lehden tai keskittyä johonkin muuhun mukavaan. Toisinaan autopilotille on paikkansa. Entä mitä on tietoinen syöminen, jossa autopilotti käännetään pois päältä? Ja miksi sitä kannattaa opetella? Tietoisuustaidot syömisen tukena Tietoisuustaidoilla tarkoitetaan huomion suuntaamista tiettyyn kohteeseen […]
Lue artikkeli3.1.2019