Leivälle pehmeää
Harmillista tämä on siksi, että voi-kasviöljyseokset sisältävät reilusti enemmän haitallista kovaa rasvaa ja vähemmän pehmeää rasvaa kuin margariini. Tällöin terveyden kannalta ruokavalion rasvan laatu helposti heikkenee. Voi-kasviöljyseokset ovat valmisteita, joissa voihin on lisätty kasvirasvaa ja vettä. Niiden rasvasta kovaa eli tyydyttynyttä on lähes puolet, kun taas margariineissa kovan rasvan osuus jää alle kolmasosaan. Elimistölle välttämätöntä […]
Lue artikkeli4.9.2018
Opettele tunnistamaan epäsäännöllinen pulssi
Normaali sydämen syke on säännöllinen ja levossa rauhallinen. Sydän lyö noin 60—100 kertaa minuutissa, vaikka tässäkin on yksilöllistä vaihtelua. Useimmat muljahtelut ja lisälyönnit ovat harmittomia. Sydämen epäsäännöllinen pulssi voi kuitenkin johtua myös eteisvärinästä, joka on yleisin sydämen pitkäkestoinen rytmihäiriö. Vaikka eteisvärinä on harvoin sydämelle vaarallinen, se voi johtaa aivoinfarktiin. Eteisvärinässä sydämen eteiset eivät supistele tehokkaasti, […]
Lue artikkeliVertaistukitoiminta on kivaa ja palkitsevaa
Olisitko Sinä sydänyhteisön uusi vertaistukihenkilö? Oletko sydänsairastunut tai sairastuneen läheinen, joka on selvinnyt sairastumisen aiheuttamasta elämänmuutoksesta? Sinun tai läheisen sairastumisesta on hyvä olla kulunut aikaa vähintään vuosi. Vertaistukihenkilönä olet vapaaehtoistoimija, joka on valmis kuuntelemaan ja keskustelemaan sairastumisesta, toipumisesta ja elämästä sairauden kanssa. Kuinka aloitetaan? Jos kiinnostuit, ota ensimmäiseksi yhteyttä Sydänpiiriin tai valtakunnalliseen yhdistykseen. Piirin / […]
Lue artikkeli3.9.2018
Totta vai tarua ruususuolasta
VÄITE: Ruususuola ei nosta verenpainetta. TARUA. Ruususuola, Himalajan suola ja merisuola ja muut vastaavat suolavalmisteet sisältävät käytännössä saman verran natriumia kuin tavallinen ruokasuola. Liika natriumin saanti kohottaa useimmilla verenpainetta ja altistaa esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudeille ja aivoverenkierohäiriöille. Erilaisten suolavalmisteiden markkinoinnissa väitetään, että juuri näiden suolavalmisteiden mineraalipitoisuus olisi luonnollinen, eikä niiden natrium olisi haitallista. Tämä ei […]
Lue artikkeliTotta vai tarua punariisistä
Väite: Punariisi käy lääkkeen sijaan kolesterolin alentamiseen. TARUA. Punariisi valmistetaan keitetystä riisistä sekoittamalla siihen tiettyä rihmasienilajia, joka värjää riisin punaiseksi. Tuote sisältää pieniä määriä yhdistettä, joka vastaa rakenteeltaan yhtä kolesterolin alentamiseen käytettyä lääkeainetta, lovastatiinia. Punariisivalmisteet ovat ravintolisiä, joiden laadusta, tehosta ja turvallisuudesta ei ole takeita. Tuotteet eivät ole sen ”luonnonmukaisempia” kuin lääketehtaassa valmistetut lääkkeet, joiden […]
Lue artikkeliTotta vai tarua rypsiöljystä
Väite: Rypsiöljy aiheuttaa tulehdusta. TARUA. Väite rypsiöljyn tulehdusta aiheuttavasta ominaisuudesta perustuu teoriaan, että sen sisältämä linolihappo, omega-6-rasvahappo, muuntuisi elimistössä arakidonihapoksi, jota on pidetty matala-asteista tulehdusta lisäävänä. Kuitenkin asiaa on tutkittu ihmisillä useammassa tutkimuksessa sekä näistä tehdyssä koostetutkimuksessa, eikä tulehdustekijöiden ole havaittu lisääntyneen suurillakaan annoksilla. Myöskään tulehduksellisia suolistosairauksia linolihappo ei kokonaistutkimusnäytön mukaan näytä aiheuttavan. Pehmeiden eli […]
Lue artikkeliTotta vai tarua kookosrasvasta
Väite: Kookosrasva ja -öljy on terveellisintä rasvaa. TARUA. Vaikka joissakin lähteissä väitetään, että kookosrasva parantaa monenlaisia vaivoja, siitä ei kuitenkaan ole ihmelääkkeeksi. Kookosrasvan ja -öljyn vaikutuksista ei ole toistaiseksi tutkimusnäyttöä sydän- ja verisuonitautien, Alzheimerin taudin, diabeteksen tai kilpirauhasen vajaatoiminnan ehkäisyssä tai hoidossa. Kookosrasvasta noin 92 prosenttia on tyydyttynyttä eli kovaa rasvaa. Siinä ei ole juuri lainkaan […]
Lue artikkeli