Henkinen hyvinvointi ja yhteys muihin ihmisiin
Sairastuminen koettelee tasapainoa useilla elämänalueilla. Sopeutuminen sairauden kanssa elämiseen on yksilöllistä. Sairastuminen ja terveyden menettäminen voivat aiheuttaa monenlaisia tunteita kuten surua. Sairastunut voi tuntea pelkoa tulevaisuudesta, alavireisyyttä, unettomuutta, ahdistusta ja masentuneisuutta. Elämän hankalina hetkinä on normaalia kokea huolta ja väsymystä. Sairastuminen muuttaa myös läheisten elämää ja herättää monenlaisia kysymyksiä. Ajatuksista ja tunteista voi puhua ja usein […]
Lue artikkeliSyömisen periaatteet liikkujalle
Mitään rakettitiedettä liikkujan syöminen ei ole. Usein perusterveellinen ruokavalio ja oman jaksamisen seuraaminen kantavat pitkälle. Monipuolisuus Monipuolinen syöminen takaa riittävän ravintoaineiden saannin. Valitse joka aterialle runsaasti kasviksia, marjoja tai hedelmiä. Lisää kylkeen proteiinia esimerkiksi kalasta, lihasta, maitotuotteista tai palkokasveista. Säätele hiilihydraattien saantia harjoittelusi mukaan: kestävyysliikkuja tarvitsee niitä usein runsaammin vaikkapa juureksista, hedelmistä tai täysjyvästä. Aterian […]
Lue artikkeli25.8.2018
Rypsi- vai oliiviöljy – kumpi valita?
Rypsiöljy ja oliiviöljy jakavat mielipiteitä. Kuluttajien kesken koulukuntia näyttää olevan useita – heitä, jotka vannovat eltaantumiselta suojaavaan, tummaan lasipulloon säilötyn oliiviöljyn nimeen, ja heitä, jotka ylistävät rypsiöljyn suotuisampaa rasvahappokoostumusta. On myös heitä, joiden ostoskoriin kolahtaa vain kylmäpuristettu versio. Öljyjen terveellisyys Sekä rypsi- että oliiviöljyssä on elimistölle välttämättömiä alfalinoleeni- ja linolihappoja. Omega-6-sarjan linolihappoa saadaan monesta kasvikunnan […]
Lue artikkeli24.8.2018
Ylipainosta tasapainoon
Painonhallintaprosessiin tarvitaan riittävästi tietoa ja taitoa, oman käyttäytymisen ymmärtämistä, konkreettisten ja realististen tavoitteiden asettamista ja repsahduksien hyväksymistä. Parhaimmillaan painonhallinta, terveelliset elintavat ja arjen nautinto ovat yksi ja sama asia. Monipuolinen ja maittava ateriointi ja mukavat liikuntahetket muodostavat hyvinvointia tukevien elintapojen perustan. Riittävä uni ja stressin vähentäminen ovat olennainen osa kokonaishyvinvointia ja riittäviä voimavaroja. Ylipainon vähentäminen […]
Lue artikkeli23.8.2018
Lihavuus on sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijä
Lihavuus vaikuttaa useimmilla ennen pitkää epäedullisesti verenpaineeseen, rasva-aineenvaihduntaan, veren hyytymistekijöihin ja elimistön tulehdusreaktioihin. Liikunnalla ja terveellisellä ruokavaliolla voidaan vaikuttaa ehkäisevästi eri riskitekijöihin. Laihduttaminen vähentää sairastumisriskiä, mutta usein jo pelkällä elintapojen muutoksilla ilman laihtumista on myönteisiä vaikutuksia. Lihavuuden astetta mitataan terveydenhuollossa painoindeksillä ja vyötärönympäryksellä. Painoindeksi ja vyötärönympärys ovat usein riittäviä toisiaan täydentäviä mittareita. Terveydenhuollossa on käytössä […]
Lue artikkeli22.8.2018
Vinkkejä painonhallintaan
Tutki seuraavien kysymysten avulla omia tottumuksiasi. Huomaa, mikä toiminnassasi jo tukee painonhallintaa. Jatka niitä entiseen tapaan. Jos havaitset muutoksen tarvetta jonkin tottumuksen osalta, pohdi, mistä asiasta haluaisit aloittaa. Mikä olisi ensimmäinen pieni teko, joka voisi sopia arkeesi? Onko ateriarytmisi kohdallaan? Säännöllinen ateriarytmi tukee painonhallintaa. Aterioiden olisi hyvä jakautua tasaisesti pitkin päivää, jolloin ateriat ja välipalat nautittaisiin […]
Lue artikkeli21.8.2018
Sydänystävällinen ruoanvalmistus
Terveellinen ruoanvalmistus lähtee raaka-aineista. Laadukkaan raaka-aineen tunnistaa esimerkiksi Sydänmerkistä. Sydänmerkki-tuotteessa elintarvikkeen rasvan määrään ja laatuun sekä suolan määrään on kiinnitetty huomiota. Myös käyttömäärällä on merkitystä: terveellisen lopputuloksen voi saada rasvaisemmilla ja suolaisemmillakin aineksilla, etenkin jos niitä käyttää kohtuullisen määrän ja höystää ruokaa reilulla määrällä kasviksia. Myös ruoanvalmistustavoilla on merkitystä lopputulokseen. Parhaita kokkausmenetelmiä terveellisyyden näkökulmasta ovat keittäminen […]
Lue artikkeli20.8.2018