Hyppää sisältöön

Search

Sokeria kohtuudella

Sokeri ei ole pelkästään valkoista pöytäsokeria, jota tavallisesti kotikeittiössä käytämme. Sokereiksi lasketaan kaikki mono- ja disakkaridit eli glukoosi, dekstroosi, fruktoosi, galaktoosi, sakkaroosi ja laktoosi. Sitä on myös luontaisesti hedelmissä, marjoissa ja kasviksissa. Hedelmiä ja marjoja ei kuitenkaan tarvitse välttää. Sama koskee maidon laktoosia (paitsi laktoosi-intolerantit). Lisättyjä sokereita sisältäviä ruokia sen sijaan on hyvä käyttää vain […]

Lue artikkeli

Pakkausmerkinnät

Sydänystävällisiä ruoka-aineita valitessa tärkeimmät ravintoarvomerkinnät ovat rasvan, tyydyttyneen rasvan, suolan, kuidun ja sokerin määrä. Sydänmerkillä varustetut tuotteet ovat helppo ja nopea tapa tehdä terveellisempiä ruoka-ainevalintoja. Sydänmerkki pakkauksessa kertoo, että tuote on omassa tuoteryhmässään rasvan laadun ja määrän sekä suolan, sokerin ja kuidun määrän kannalta parempi vaihtoehto. Sydänmerkki Sydänmerkki-järjestelmä on elintarvikkeiden merkintäjärjestelmä, joka helpottaa terveellisen ruokavalion […]

Lue artikkeli

Kolesterolilääkkeet

Valtimosairauksien riskin pienentäminen tai jo syntyneen taudin pahenemisen estäminen vaatii usein häiriintyneen rasva-aineenvaihdunnan hoitoa. Tätä arvioidaan veren rasva- eli lipidiarvojen perusteella. Käytännössä se tarkoittaa kokonaiskolesterolin (fS-kol), HDL-kolesterolin (fS-kol-HDL), LDL-kolesterolin (fS-kol-LDL) ja triglyseridin (fS-trigly tai TG) mittaamista. Rasva-arvot on yksi valtimosairauksien kokonaisriskin osatekijä yhdessä iän, sukupuolen, perimän, tupakoinnin, verenpaineen ja sokeriaineenvaihdunnan kanssa. Terveillä kokonaisriskiä arvioidaan FINRISKI-laskurilla. Sydäntapahtuman riski on […]

Lue artikkeli

Terveelliset ruokavalinnat

Terveelliset ruokavalinnat ovat sydämen terveyden kulmakivi. Oheiseen taulukkoon on listattu tärkeimpiä Sydänmerkki-järjestelmän rasva-, suola-, kuitu– ja sokerirajoja. Vertailemalla näitä tuotteen pakkausmerkintöihin kaupasta on helpompi löytää hyviä vaihtoehtoja. Tarkemmat tuoteryhmäkohtaiset kriteerit löytyvät Sydänmerkin sivulta. Tuotteiden rasva-, suola-, kuitu ja sokerirajoja Tuote Kriteeri (g/100 g) Leipä kuitua vähintään 6 suolaa enintään 0,9 Murot ja myslit rasvaa enintään 5 suolaa enintään 1,0 […]

Lue artikkeli

Miten saada lapset syömään enemmän kasviksia?

1. Tarjoile sormipaloja Suosi tuoreiden kasvisten tarjoilussa pilkottuja sormipaloja, ”dippikasviksia”. Lapset tykkäävät syödä selkeitä ja tunnistettavia kasviksia. Käytä hyväksi eri muotoja, tuttu porkkanakin taipuu tikuksi, pyöreäksi, raasteeksi ja lastuksi. Kasvikset, marjat ja hedelmät ovat kaikki Sydänmerkki-tuotteita. 2. Tehdään yhdessä Anna valita kaupassa kiinnostavia vaihtoehtoja mukaan tai kerätä mustikat metsästä suoraan suuhun. Hyödynnä ruuanvalmistushetket, pienikin lapsi […]

Lue artikkeli

INR-seuranta Marevan-hoidossa

Lääkkeen vaikutusta veren hyytymiseen mitataan tromboplastiiniaika-nimisellä verikokeella. Kokeen lyhenne on INR, joka tulee englanninkielisistä sanoista International Normalized Ratio. Lääkäri tai asiaan perehtynyt hoitaja määrittää Marevan-lääkkeen annoksen INR-kokeen tuloksen perusteella. Lääkkeen annos voi vaihdella eri viikonpäivinä, mutta hoidossa pyritään mahdollisimman tasaiseen annosteluun. INR-kokeen ottaminen INR-arvo mitataan tavallisesti laskimoverestä kyynärtaipeesta otetusta verinäytteestä. Tätä varten potilas käy laboratoriossa. […]

Lue artikkeli

Löytyykö luontaistuotteista apua sydänvaivoihin?

Päivittäistavarakauppojen, apteekkien ja luontaistuotekauppojen hyllyiltä löytyy runsaasti luontaistuotteita, joita myös käytetään paljon. On arvioitu, että ainakin 20 prosenttia väestöstä käyttää jossain elämänsä vaiheessa tällaisia tuotteita. Ravintolisillä ja luontaistuotteilla saattaa olla suotuisiakin terveysvaikutuksia, joita ei kuitenkaan laajemmissa tutkimuksissa ole voitu osoittaa varmasti. Yleensä kun tehokas ja hyvin siedetty molekyyli löydetään, se pyritään rekisteröimään lääkeaineeksi ja sen […]

Lue artikkeli
Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi