Vinkkejä suolan vähentämiseen
Suolan vähentäminen ruokavaliossa alentaa kohonnutta verenpainetta, vähentää turvotusta ja suojaa monilta terveyshaitoilta. 1. Valitse leipä ja leivänpäälliset vähäsuolaisempina. Sydänmerkki helpottaa niiden löytämisessä. Jos leipää syö useamman viipaleen päivässä, sen suolapitoisuus on tärkeässä roolissa kokonaissuolan saannissa. 2. Valitse valmisruokahyllyltä Sydänmerkki-tuote. Ruoassa on tällöin normaalia vähemmän suolaa. Sydänmerkki kertoo vähäisemmästä suolasta myös esimerkiksi muroissa, mysleissä, leivonnaisissa ja puolivalmisteissa. 3. Jätä […]
Lue artikkeli13.8.2018
Laske energiantarpeesi
Energiantarve koostuu kolmesta eri tekijästä. Näistä isoin on perusaineenvaihdunnan ylläpitoon tarvittava energia, jonka osuus on 50–70 % energian kokonaiskulutuksesta. Perusaineenvaihdunnalla tarkoitetaan normaaleihin elintoimintoihin, esimerkiksi aivojen, maksan, lihasten ja sydämen toimintaan kuluvaa energiaa. Toinen näistä komponenteista on aterian aiheuttama energiankulutus, joka syntyy esimerkiksi ravintoaineiden kuljetuksesta, hajottamisesta ja imeytymisestä ruoansulatuskanavassa. Kolmas energiantarvetta lisäävä tekijä on fyysinen aktiivisuus. […]
Lue artikkeli11.8.2018
Testaa syömistottumuksesi
Syömisen hallinta ja ruokatottumukset vaikuttavat terveyteen ja elämänlaatuun. Syömiseen ja ruokaan liittyvien valintojen vaikutukset voi tuntea joka päivä muun muassa vireytenä ja jaksamisena. Pitkän ajan vaikutukset näkyvät esimerkiksi painossa. Jo yksi pieni muutos ruokatottumuksissa voi lisätä hyvinvointia. Valitse jokaisesta kohdasta yksi vaihtoehto, joka vastaa tapojasi parhaiten. Vertaa jokaista vastaustasi erikseen alla oleviin kommenttivaihtoehtoihin. Tällöin huomaat, […]
Lue artikkeli10.8.2018
Monta syytä lähteä sieneen!
Tässä muutama syy, miksi sienet ovat hyvää syötävää ja sienimetsälle kannattaa lähteä. 1. Kevyttä syötävää Koska sienissä on vain vähän energiaa, niitä voi käyttää kasvisruokien ohella myös tuomaan keveyttä, makua ja vaihtelua liharuokiin. 2. Kivennäis- ja hivenaineita Sienet sisältävät vaihtelevia pitoisuuksia esimerkiksi seleeniä ja kaliumia sekä muita kivennäis- ja hivenaineita, joten ne ovat loistava osa […]
Lue artikkeli9.8.2018
Ruoan kolesteroli
Kolesterolin saannin vähentäminen ruokavaliosta on erityisen tärkeää henkilöille, joiden veren kolesterolipitoisuus on koholla. Saantisuositus ja lähteet Henkilöillä, joilla veren kolesterolipitoisuus on suuri tai on todettu diabetes tai valtimotauti, ruoan kolesterolin saantisuositus on enintään 200 mg päivässä. Kolesterolia on pelkästään eläinkunnan tuotteissa. Erityisen runsaasti kolesterolia on munankeltuaisessa maksassa mädissä äyriäisissä rasvaisissa maitovalmisteissa, kuten voissa ja kermassa. […]
Lue artikkeli8.8.2018
Lapsen ruokailu ikäryhmittäin
Syöminen on jo varhain lapsen oma alue, mutta silti hän tarvitsee siinä vanhemman tukea. riski ristiriitaan on hetkissä, joissa lapsi on valmis tekemään ja kokeilemaan uutta, mutta vanhempi ei oivalla tai hyväksy tai osaa auttaa lasta uuden taidon harjoittelussa kehityksen myötä lapselle kehittyy valmiuksia tehdä eri asioita, myös syömisen opetteluun on ns. herkkyysvaiheet, vaikkakin herkkyysvaiheiden jaksottuminen on jokaiselle lapselle […]
Lue artikkeli6.8.2018
Lasten ruokailu
Ruokatottumukset opitaan pienestä pitäen: Lapsi seuraa tarkkaan, mitä ja miten muut syövät sekä oppii aikuisten valinnoista ja ruokapuheista. Lapsi ei osaa itse erottaa epäterveellistä ja terveellistä ruokaa toisistaan. Aikuisen tehtävä ja vastuu on opastaa lasta terveellisiin ruokatottumuksiin. Värikäs ja maistuva ruoka, sekä säännölliset ruoka-ajat turvaavat lapsen kasvun ja kehityksen sekä auttavat jaksamaan. Nuorena sisäistetyt terveelliset […]
Lue artikkeli