Hyppää sisältöön

Search

Hyvä olo läpi joulun

Joulupöydän lukuisia herkkuja odotetaan innolla jo hyvissä ajoin. Tarjolle haalitaan tuttuja ruokia tai mielenkiintoisia uutuuksia, valmiina tai itse tehtynä. Jouluna saa rauhassa nauttia herkuista, mutta moni myös tunnistaa aiemmat kokemukset jouluaterian jälkeisestä ähkystä ja sitä seuraavasta ikävästä olosta. Useille runsas syöminen on olennainen osa joulunviettoa, mutta joillakin voi olla toisin. Sydänpotilailla runsas ruoka- ja suolamäärä […]

Lue artikkeli

Kaura on suomalainen superruoka

Muiden viljojen tapaan kaurassa on paljon kuitua. Kauran kuidusta suurin osa on beetaglukaania, jolla on useita terveydelle edullisia vaikutuksia. Kauran hyvät ominaisuudet Muihin kotimaisiin viljoihin verrattuna kaurassa on enemmän proteiinia ja rautaa. Kauran kokonaisrasvan määrä on suurempi, mutta suurin osa kauran rasvasta on pehmeää, terveydelle edullisempaa rasvaa. Kauran proteiinikoostumus on erilainen kuin muissa kotimaisissa viljoissa, […]

Lue artikkeli

Sokeria kohtuudella

Sokeri ei ole pelkästään valkoista pöytäsokeria, jota tavallisesti kotikeittiössä käytämme. Sokereiksi lasketaan kaikki mono- ja disakkaridit eli glukoosi, dekstroosi, fruktoosi, galaktoosi, sakkaroosi ja laktoosi. Sitä on myös luontaisesti hedelmissä, marjoissa ja kasviksissa. Hedelmiä ja marjoja ei kuitenkaan tarvitse välttää. Sama koskee maidon laktoosia (paitsi laktoosi-intolerantit). Lisättyjä sokereita sisältäviä ruokia sen sijaan on hyvä käyttää vain […]

Lue artikkeli

Pakkausmerkinnät

Sydänystävällisiä ruoka-aineita valitessa tärkeimmät ravintoarvomerkinnät ovat rasvan, tyydyttyneen rasvan, suolan, kuidun ja sokerin määrä. Sydänmerkillä varustetut tuotteet ovat helppo ja nopea tapa tehdä terveellisempiä ruoka-ainevalintoja. Sydänmerkki pakkauksessa kertoo, että tuote on omassa tuoteryhmässään rasvan laadun ja määrän sekä suolan, sokerin ja kuidun määrän kannalta parempi vaihtoehto. Sydänmerkki Sydänmerkki-järjestelmä on elintarvikkeiden merkintäjärjestelmä, joka helpottaa terveellisen ruokavalion […]

Lue artikkeli

Kolesterolilääkkeet

Valtimosairauksien riskin pienentäminen tai jo syntyneen taudin pahenemisen estäminen vaatii usein häiriintyneen rasva-aineenvaihdunnan hoitoa. Tätä arvioidaan veren rasva- eli lipidiarvojen perusteella. Käytännössä se tarkoittaa kokonaiskolesterolin (fS-kol), HDL-kolesterolin (fS-kol-HDL), LDL-kolesterolin (fS-kol-LDL) ja triglyseridin (fS-trigly tai TG) mittaamista. Rasva-arvot on yksi valtimosairauksien kokonaisriskin osatekijä yhdessä iän, sukupuolen, perimän, tupakoinnin, verenpaineen ja sokeriaineenvaihdunnan kanssa. Terveillä kokonaisriskiä arvioidaan FINRISKI-laskurilla. Sydäntapahtuman riski on […]

Lue artikkeli

Terveelliset ruokavalinnat

Terveelliset ruokavalinnat ovat sydämen terveyden kulmakivi. Oheiseen taulukkoon on listattu tärkeimpiä Sydänmerkki-järjestelmän rasva-, suola-, kuitu– ja sokerirajoja. Vertailemalla näitä tuotteen pakkausmerkintöihin kaupasta on helpompi löytää hyviä vaihtoehtoja. Tarkemmat tuoteryhmäkohtaiset kriteerit löytyvät Sydänmerkin sivulta. Tuotteiden rasva-, suola-, kuitu ja sokerirajoja Tuote Kriteeri (g/100 g) Leipä kuitua vähintään 6 suolaa enintään 0,9 Murot ja myslit rasvaa enintään 5 suolaa enintään 1,0 […]

Lue artikkeli

Miten saada lapset syömään enemmän kasviksia?

1. Tarjoile sormipaloja Suosi tuoreiden kasvisten tarjoilussa pilkottuja sormipaloja, ”dippikasviksia”. Lapset tykkäävät syödä selkeitä ja tunnistettavia kasviksia. Käytä hyväksi eri muotoja, tuttu porkkanakin taipuu tikuksi, pyöreäksi, raasteeksi ja lastuksi. Kasvikset, marjat ja hedelmät ovat kaikki Sydänmerkki-tuotteita. 2. Tehdään yhdessä Anna valita kaupassa kiinnostavia vaihtoehtoja mukaan tai kerätä mustikat metsästä suoraan suuhun. Hyödynnä ruuanvalmistushetket, pienikin lapsi […]

Lue artikkeli
Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi