Ateriarytmin kulmakivet
Seuraavien vinkkien avulla voi saada apua oman ateriarytmin rakentamiseen. Syö tasaisesti Säännöllinen ateriarytmi rakentuu usein kolmen pääaterian varaan. Näitä ovat aamupala, lounas ja päivällinen. Näiden lisäksi voi olla tarvetta välipaloille, eli aterian kaltaisille, mutta kooltaan pienemmille kokonaisuuksille, lounaan ja päivällisen välissä sekä päivällisen jälkeen ennen nukkumaan käymistä. Useasti suositellaan ruokailua 3–4 tunnin välein verensokerin pitämiseksi […]
Lue artikkeliIkääntyneelle voimaa ruoasta
Ikääntymistä ei katsota kalenterista vaan kehon kunnosta. Hyväkuntoinen ikääntynyt tarvitsee samanlaista ruokaa kuin työikäinen eli monipuolista, värikästä ja riittävästi proteiinia ja kuitua sisältävää ruokaa, jossa suolaa on vain kohtuudella ja pehmeitä rasvoja sopivasti. Ikääntyminen tuo haasteita Ikääntymisen myötä lihasmassa pienenee, ruokahalu ja makuaisti saattavat muuttua sekä nälän- ja janontunne heikentyvät. Myös lääkitys tai suun ja […]
Lue artikkeli13.6.2019
Sydänystävällinen ruoka sopii kaikille
Sydänystävällinen ruoka edistää terveyttä. Terveyttä edistävä ruokavalio koostuu monesta tekijästä. Kun useimmat ruokavalinnat ovat terveellisiä, juhlaherkuttelukin mahtuu terveelliseen kokonaisuuteen. Terveellisissä ruokavalinnoissa auttaa Sydänmerkki. Hyvistä ruoanvalmistuksen raaka-aineista Sydänmerkki-reseptejä hyödyntäen syntyy herkullisia aterioita sydämen hyvinvointia ajatellen. Kasvikset, marjat ja hedelmät edistävät sydänterveyttä ja keventävät ruokavaliota. Myös Marevan-potilaan kannattaa nauttia niitä ainakin puoli kiloa päivässä. Lautasmallin käyttö aterialla auttaa […]
Lue artikkeliKaikki liike on hyväksi iäkkäiden naisten sydänterveydelle
Arkiliikunta, kuten puutarhatyöt, lasten kanssa leikkiminen, pieni puuhastelu kotona ja rauhallinen kävely riittävät pienentämään riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Aktiivinen arki tekee hyvää kaikille. Pienikin liikkeellä olo on terveyttä edistävää. Moni mieltää liikunnan kovaksi salitreeniksi ja hikiliikunnaksi. Oman pään sisällä muotoutuvat säännöt saattavat estää liikunnan pariin lähtemisen. Moni mieltää liikunnan hyödylliseksi vain, jos siihen käyttää […]
Lue artikkeli6.6.2019
Villiyrtit ovat parhaimmillaan alkukesästä
Viime vuosina villiyrtit ovat löytäneet tiensä uudelleen keittiöihimme ja jopa ravintoloiden ruokalistoille. Useimmat villiyrtit ovat maukkaimmillaan alkukesästä ennen juhannusta. Villiyrttien kerääminen kannustaa liikkumaan luonnossa, minkä lisäksi niiden puolesta puhuvat maksuttomuus ja ympäristöystävällisyys, villiyrtit kun kasvavat itsekseen ilman kastelua, lannoitteita tai kasvihuoneita. Villiyrttien kerääminen kuuluu jokamiehenoikeuksiin marjojen ja sienien tapaan. Kuusenkerkkiä, koivun lehtiä, mahlaa, juuria ja […]
Lue artikkeli4.6.2019
Keinomakeutusaineet terveellisempien elintapojen apuna
Liiallinen sokerin saanti on puhuttanut pitkään ja etenkin väestön keskimääräisen painonnousun myötä entistä enemmän. Maailman terveysjärjestö (WHO) suosittelee, että ruokavalion kokonaisenergiasta korkeintaan kymmenen prosenttia tulisi vapaista sokereista eli lisätystä sokerista ja hunajan, siirappien, hedelmämehujen ja hedelmämehutiivisteiden luonnollisesti sisältämästä sokerista, mutta tavoitteena olisi saada pudotettua se viiteen prosenttiin. Myös Pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa sokerin saantisuositus kokonaisenergiasta on korkeintaan […]
Lue artikkeli23.5.2019
Ilmastonmuutoksen vaikutukset sydänpotilaisiin
Ilmastonmuutoksen edetessä lämpötilat nousevat. Merkittävimmät sydänpotilaaseen kohdistuvat haitat ilmenevät hellejaksojen aikana. Ilmiöstä on nähty merkkejä jo nyt. Vuoden 2018 hellejakso aiheutti noin 380 ennenaikaista kuolemantapausta Suomessa. Myös kylmä pakkasilma voi laukaista sydäninfarktin, mutta kaiken kaikkiaan kuumuuden aiheuttama kuolleisuuden nousu on suurempi kuin kylmyyden. Hellejaksot kuormittavat sydänpotilasta Kuumuus lisää elimistön lämpökuormaa. Normaalitilan ylläpitämiseksi elimistö lisää ääreisverenkiertoa […]
Lue artikkeli17.5.2019