Villiyrtit ovat parhaimmillaan alkukesästä
Viime vuosina villiyrtit ovat löytäneet tiensä uudelleen keittiöihimme ja jopa ravintoloiden ruokalistoille. Useimmat villiyrtit ovat maukkaimmillaan alkukesästä ennen juhannusta. Villiyrttien kerääminen kannustaa liikkumaan luonnossa, minkä lisäksi niiden puolesta puhuvat maksuttomuus ja ympäristöystävällisyys, villiyrtit kun kasvavat itsekseen ilman kastelua, lannoitteita tai kasvihuoneita. Villiyrttien kerääminen kuuluu jokamiehenoikeuksiin marjojen ja sienien tapaan. Kuusenkerkkiä, koivun lehtiä, mahlaa, juuria ja […]
Lue artikkeli4.6.2019
Keinomakeutusaineet terveellisempien elintapojen apuna
Liiallinen sokerin saanti on puhuttanut pitkään ja etenkin väestön keskimääräisen painonnousun myötä entistä enemmän. Maailman terveysjärjestö (WHO) suosittelee, että ruokavalion kokonaisenergiasta korkeintaan kymmenen prosenttia tulisi vapaista sokereista eli lisätystä sokerista ja hunajan, siirappien, hedelmämehujen ja hedelmämehutiivisteiden luonnollisesti sisältämästä sokerista, mutta tavoitteena olisi saada pudotettua se viiteen prosenttiin. Myös Pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa sokerin saantisuositus kokonaisenergiasta on korkeintaan […]
Lue artikkeli23.5.2019
Ilmastonmuutoksen vaikutukset sydänpotilaisiin
Ilmastonmuutoksen edetessä lämpötilat nousevat. Merkittävimmät sydänpotilaaseen kohdistuvat haitat ilmenevät hellejaksojen aikana. Ilmiöstä on nähty merkkejä jo nyt. Vuoden 2018 hellejakso aiheutti noin 380 ennenaikaista kuolemantapausta Suomessa. Myös kylmä pakkasilma voi laukaista sydäninfarktin, mutta kaiken kaikkiaan kuumuuden aiheuttama kuolleisuuden nousu on suurempi kuin kylmyyden. Hellejaksot kuormittavat sydänpotilasta Kuumuus lisää elimistön lämpökuormaa. Normaalitilan ylläpitämiseksi elimistö lisää ääreisverenkiertoa […]
Lue artikkeli17.5.2019
Auttaako FODMAP-ruokavalio vatsavaivoihin?
Ärtyneen suolen oireyhtymä on toiminnallinen vatsavaiva, jonka perimmäisiä syitä ei tunneta. Oireyhtymään liittyy suoliston toiminnan häiriintyminen, joka aiheuttaa pitkäaikaisia oireita, kuten kipuja, turvotusta, ilmavaivoja, ummetusta tai ripulia. Taustalla on herkistynyt kivunaistimus ja suoliston mikrobitasapainon häiriintyminen, eli dysbioosi. Ennen diagnoosin varmistumista varmistetaan, ettei oireita aiheuta jokin muu sairaus, kuten keliakia. Oireyhtymän esiintyvyyden arvioidaan olevan Suomessa 5–16 […]
Lue artikkeli2.5.2019
Hyvän unen ruokavinkit
Hyvää unta edistäviä tekijöitä on monia. Liikunta, rauhoittuminen, säännöllinen elämänrytmi ja stressinhallinta ovat keskeisiä tekijöitä. Ruokavalinnoilla ja -rytmillä voi myös parantaa unta. Ruokarytmi kuntoon Säännöllinen ja kohtuullinen syöminen on tärkeää terveyden kannalta, mutta se toimii myös hyvän unen siivittäjänä. Aamu- ja päiväpainotteinen ruokarytmi antaa ruoansulatuselinten välityksellä aivojen sisäiselle kellolle viestejä vuorokausirytmistä eli siitä, milloin ruoansulatus […]
Lue artikkeliTerveellinen välipala
Välipala on paikallaan, jos pääaterioiden väli venyy liian pitkäksi. Terveellinen välipala on ravitseva ja sopivan kokoinen, muttei korvaa pääaterioita. Säännöllinen ateriarytmi on terveellisen ruokavalion perusta. Se on jokaisella yksilöllinen, mutta useimmille sopiva muistisääntö on aamupala, lounas ja päivällinen sekä tarvittaessa 1–2 välipalaa päivässä. Jos päivällinen syödään jo alkuillasta, iltapala on myös tarpeen. Käytännössä tämä tarkoittaa, […]
Lue artikkeliLuontokuntosalista voimaa lihaksille ja mielelle
Lihasvoimaa tarvitaan lähes kaikissa arjen tilanteissa esimerkiksi tuolista seisomaan noustessa, portaissa kävellessä sekä erilaisissa äkkitilanteissa, kuten liukkaalla. Se heikkenee iän myötä, mutta sopivalla harjoittelulla sitä voidaan säilyttää tai jopa parantaa. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa lihasvoimaharjoittelua. Itse lihasvoiman kasvamisen lisäksi lihasvoimaharjoittelulla on paljon hyviä vaikutuksia. Se vaikuttaa positiivisesti kehon koostumukseen lihasmassan kasvamisen myötä ja […]
Lue artikkeli30.4.2019