Hyppää sisältöön

Search

Archive

Luontoliikunnan hyvinvointivaikutukset ja positiivinen mielenterveys

Luontoliikuntateemaan liittyen toteutettiin syksyllä 2017 Sydänliiton jäsenille kyselytutkimus luontoliikunnan hyvinvointivaikutuksista ja positiivisesta mielenterveydestä. Sähköpostikyselyyn vastasi 413 jäsentä (vastausprosentti 31 %). Tuloksista on valmistumassa Johanna Raatikaisen pro gradu -tutkielma Jyväskylän yliopistossa. Tutkimukseen vastanneista 61 % oli naisia ja 39 % miehiä. Tutkittavista viidennes oli alle 60-vuotiaita, noin puolet 60–70-vuotiaita ja vajaa kolmannes yli 70-vuotiaita. Sydänliiton jäsenistä […]

Lue artikkeli

Mahtavat marjat

Marjat sisältävät paljon vettä ja vähän energiaa. Marjoja saa siis napostella huoletta ja vielä santsatakin! Marjat ovat myös oivia kuidun lähteitä. Ne sisältävät enimmäkseen liukoista kuitua, joka tasoittaa verensokeria, koska ruoka imeytyy kuidun vaikutuksesta hitaammin. Liukoisesta kuidusta on apua myös kohonneeseen kolesteroliin, sillä kuitu sitoo kolesterolia itseensä suolistossa. Napsi marjoja monipuolisesti. Mustaherukka sisältää runsaasti kaliumia, mustikka, tyrni ja lakka […]

Lue artikkeli

Vinkkejä suolan vähentämiseen

Suolan vähentäminen ruokavaliossa alentaa kohonnutta verenpainetta, vähentää turvotusta ja suojaa monilta terveyshaitoilta. 1. Valitse leipä ja leivänpäälliset vähäsuolaisempina. Sydänmerkki helpottaa niiden löytämisessä. Jos leipää syö useamman viipaleen päivässä, sen suolapitoisuus on tärkeässä roolissa kokonaissuolan saannissa. 2. Valitse valmisruokahyllyltä Sydänmerkki-tuote. Ruoassa on tällöin normaalia vähemmän suolaa. Sydänmerkki kertoo vähäisemmästä suolasta myös esimerkiksi muroissa, mysleissä, leivonnaisissa ja puolivalmisteissa. 3. Jätä […]

Lue artikkeli

Laske energiantarpeesi

Energiantarve koostuu kolmesta eri tekijästä. Näistä isoin on perusaineenvaihdunnan ylläpitoon tarvittava energia, jonka osuus on 50–70 % energian kokonaiskulutuksesta. Perusaineenvaihdunnalla tarkoitetaan normaaleihin elintoimintoihin, esimerkiksi aivojen, maksan, lihasten ja sydämen toimintaan kuluvaa energiaa. Toinen näistä komponenteista on aterian aiheuttama energiankulutus, joka syntyy esimerkiksi ravintoaineiden kuljetuksesta, hajottamisesta ja imeytymisestä ruoansulatuskanavassa. Kolmas energiantarvetta lisäävä tekijä on fyysinen aktiivisuus. […]

Lue artikkeli

Testaa syömistottumuksesi

Syömisen hallinta ja ruokatottumukset vaikuttavat terveyteen ja elämänlaatuun. Syömiseen ja ruokaan liittyvien valintojen vaikutukset voi tuntea joka päivä muun muassa vireytenä ja jaksamisena. Pitkän ajan vaikutukset näkyvät esimerkiksi painossa. Jo yksi pieni muutos ruokatottumuksissa voi lisätä hyvinvointia. Valitse jokaisesta kohdasta yksi vaihtoehto, joka vastaa tapojasi parhaiten. Vertaa jokaista vastaustasi erikseen alla oleviin kommenttivaihtoehtoihin. Tällöin huomaat, […]

Lue artikkeli

Monta syytä lähteä sieneen!

Tässä muutama syy, miksi sienet ovat hyvää syötävää  ja sienimetsälle kannattaa lähteä. 1. Kevyttä syötävää Koska sienissä on vain vähän energiaa, niitä voi käyttää kasvisruokien ohella myös tuomaan keveyttä, makua ja vaihtelua liharuokiin. 2. Kivennäis- ja hivenaineita Sienet sisältävät vaihtelevia pitoisuuksia esimerkiksi seleeniä ja kaliumia sekä muita kivennäis- ja hivenaineita, joten ne ovat loistava osa […]

Lue artikkeli

Ruoan kolesteroli

Kolesterolin saannin vähentäminen ruokavaliosta on erityisen tärkeää henkilöille, joiden veren kolesterolipitoisuus on koholla. Saantisuositus ja lähteet Henkilöillä, joilla veren kolesterolipitoisuus on suuri tai on todettu diabetes tai valtimotauti, ruoan kolesterolin saantisuositus on enintään 200 mg päivässä. Kolesterolia on pelkästään eläinkunnan tuotteissa. Erityisen runsaasti kolesterolia on munankeltuaisessa maksassa mädissä äyriäisissä rasvaisissa maitovalmisteissa, kuten voissa ja kermassa. […]

Lue artikkeli
Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi