Jaakko Kyläsalon ruisleipäset kondiittori Sulo Auvisen tapaan
Tarvitset noin kilon ruisjauhoja, litran vettä, hapanjuuren siemenen (jos on), suolaa ja sokeria 15–20 grammaa. Kaapista olisi hyvä löytyä talousvaaka, sähkövatkain ja iso taikinakulho. Hapanjuuren siemenen valmistaminen: Kaada kulhoon pari kupillista noin 30-asteista vettä ja runsas kupillinen ruisjauhoja. Sekoita ainesosat löysäksi velliksi. Anna vellin seistä keittiön pöydän kulmalla kolme vuorokautta. Sekoita välillä. Viimeistään kolmen vuorokauden […]
Lue artikkeli28.4.2015
Wieninleikkeestä kasvisruokiin
Toimittaja Jaakko Kyläsalo kaataa simaa lasiini. Omatekoista. Mutta nyt ei rupatella simasta. Puhutaan siitä, miten Jaakko innostui muokkaamaan suomalaisten läskisoosikulttuuria 1970-luvulla. Yleisradion toimittajana Jaakko kiinnostui siitä, miten ruuan valmistus vaikuttaa ravitsemukseen. – Mietin, että täytyyhän ruuan valmistustavalla olla merkitystä sen makuun ja terveellisyyteen. Aihe vei miehen mennessään. Lopulta Yle tuotti useita ravitsemusta käsitteleviä ohjelmia. Kasvisruokia […]
Lue artikkeli27.4.2015
Kiitollisena elämästä, ketään syyttämättä
Laila ei ollut vielä viidenkään ja Aili-sisko vasta kolmen, kun Jenny ja Urho Korte päättivät loikata leveämmän leivän perään. He olivat kuulleet Neuvostoliitossa sitä riittävän, kuten työtäkin. Toisin oli Suomessa, missä tehtaita kaatui ja tiloja joutui vasaran alle. Puuseppä Urho oli kiertänyt työn perässä pitkin maata. Jenny olisi tahtonut opiskella, mutta siihen ei ollut varaa. […]
Lue artikkeliSydänliiton PPP-ryhmässä harjoitellaan pysyvästi kevyempää elämäntapaa
Ruovedellä kokoontuvan painonhallintaryhmän tapaaminen on jatkunut pian tunnin verran. Paikalla on yhdeksän naista, yksi mies sekä ryhmässä vieraileva psykiatrinen sairaanhoitaja Jaana Heikkilä. Puhe kuulostaa hyvinkin rehellistä. Joku osallistuja on kertonut juuri, että hänellä on jäänyt herkkuvaihde päälle juhlapyhien seurauksena. Jaana Heikkilä kannustaa ryhmäläistä. – Ei maratoonarikaan jätä urakkaansa kesken, jos hän kaatuu. Sitten vaan noustaan […]
Lue artikkeli23.4.2015
Riitta Lahtinen on kehittänyt kosketusviestien kieliopin
Kasvatustieteitten tohtori, kommunikaatiopäällikkö Riitta Lahtinen on kehittänyt kuurosokeille kosketusviestien eli haptiisien käyttöä. Hän vakuuttaa, että haptiikka sopii mainiosti myös lasten ja vanhempien tai muistisairaiden ja heidän läheistensä viestintään silloin, kun tarvitaan jotain sanoja syvempää. Tai miksei ihan huvinkin vuoksi. – Kosketus vapauttaa oksitosiineja, hyvän olon hormoneja, muistuttaa Riitta. Valitettavasti luontevaa, arkista kosketusta on nykyisin monen elämässä […]
Lue artikkeli22.4.2015
Tahdoin – mutta miksi?
Parisuhde, ja tietysti rakkaus, askarruttaa meitä ja vaikuttaa syvästi jokaiseen, myös kovia päätöksiä tekeviin poliitikkoihin tai muihin vaikuttajiin. Sen merkitystä ei pidä vähätellä. Itkemällä, juoksemalla, puhumalla, kirjoittamalla… Katariina Hakaniemi hymyilee aurinkoisesti, katse lämpöä säteillen, vaikka puheena oleva aihe ei kepeä olekaan. Elämä kuplii pieniä iloja. Avioeroa käsittelevän esikoiskirjan Tahdoin – 17 tarinaa elämästä eron jälkeen […]
Lue artikkeli21.4.2015
Sydänoireisen helppo kunto-ohjelma
Lihaskunto-osuutta ei pidä aloittaa kylmiltään, tai muuten revähdyksien riski kasvaa. Iina Perkiö neuvoo, että luontokuntosalilla kannattaa lämmitellä vaikkapa juoksemalla paikoillaan kolme, neljä minuuttia tai kävelemällä kymmenisen minuuttia. – Jos lihaskunto-osuuden aloittaa kylmiltään, revähdyksien riski kasvaa. Lämmitellessä kannattaa pyöritellä käsiä molempiin suuntiin. – Selkärullauksetkin sopivat lämmittelyyn. Selän rullaus tehdään niin, että otetaan kapea haara-asento ja lasketaan […]
Lue artikkeliTerveellinen ruoka ei ole hifistelyä
– Ruokavalion terveellisyys lähtee ostokäyttäytymisestä, toteaa erikoistutkija Marja-Leena Ovaskainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Ostoskoriin tulisi kertyä aina värikkäitä valintoja eli kasvikunnan tuotteita; juureksia, vihanneksia, hedelmiä ja/tai marjoja – joita olisi hyvä nauttia joka aterialla. Vastoin yleistä luuloa terveellinen ruoka ei välttämättä ole kallista: aina löytyy jotakin hedelmiä – vaikka pussi omenoita tai rasiallinen kiiviä – […]
Lue artikkeli8.4.2015