Hyppää sisältöön

10 posts found.

Date selected: kesäkuu 2019

Clear search

Search

Archive

Kesäkuntoon pihoilla ja puutarhoilla

Verkot ja katiskat vesille, aamukahvit laiturilla, puuhastelua kasvimaalla, myrskyn kaatama pihapuu klapeiksi. Sitten lounasaika, astioiden tiskaus saunalla, pienet päivälevot riippukeinussa köllötellen ja päiväkahvit terassin varjossa. Iltapäivällä marjojen poimintaa, kasvimaan kastelu ja kalasaaliin perkaus, sitten saunan lämmitys ja päivällisen valmistus. Päivä kääntyy iltaan rauhallisesti saunoen. Kesäkuntoon pääsee, kun päivät mökillä kuluvat leppoisasti puuhastellen. Toisaalta tavallinen puuhastelu […]

Lue artikkeli

Kesäteatteri kruunaa asuntomessupäivän

Kouvolan Teatterin ohella kaupungissa toimii useita harrastajateattereita, kuten ammattijohtoinen Kuusankosken Teatteri ja Anjalankosken Teatteri. Kouvolassa järjestettävä Lastenteatterifestivaali Kuulas valittiin vuoden 2019 Festivaaliksi Suomessa. Teatterin historia ulottuu Kouvolan alueella 1900-luvun alkuvuosiin ja työväenliikkeen nousuun. Myös nuorisoseurat ovat tarjonneet mahdollisuuden teatterin harrastamiseen. Edelleen teatteria harrastetaan sadoissa nuorisoseurojen teatteriryhmissä ympäri Suomea. Kesäteatteria Kouvolassa tarjoaa parhaimmillaan jopa yhdeksän teatteriryhmää. […]

Lue artikkeli

Seilin saari tarjoaa tutkijalle rauhaa ja hiljaisuutta

Hiekka ropisee jalkojen alla, kun vierailijajoukko seuraa tutkija Mia Rönkää Seilin saarta ihaillen. Ympärillä avautuu niittyjä ja ketoja, joilla kukat saavat kukkia vielä rauhassa. Myöhemmin kesällä niittyjä hoitavat lampaat ja lehmät. Välillä tiirataan lintuja, välillä kumarrutaan tutkimaan kasveja. Alkukesän lämpö hellii saaren vieraita – hiljaisuudesta puhumattakaan. Seilin luonnossa Mia Rönkää kiehtoo ihmisen ja muun luonnon […]

Lue artikkeli

Marina Heinonen puhuu tieteen puolesta

Prosessointi. Sanalla ei ole hyvä kaiku. Se vie ajatukset teollistuneeseen yhteiskuntaan ja ruoan osalta tehtaissa tehokkaasti ja halvoin raaka-ainein tuotettuun ruokaan. Prosessoitu ruoka pelottaa monia, ja se nähdään vastakohtana luonnolliselle ja aidolle ruoalle. Mutta mitä prosessointi ja prosessoitu ruoka on näiden mielikuvien takana? Entä onko prosessoitu ruoka terveydelle haitallista? Istumme Marina Heinosen työhuoneessa. Helsingin yliopiston […]

Lue artikkeli

Puutarhasta voimaa ja hyvää mieltä

Tuulen vire ottaa Sannin hiuksiin, kun Syväjärven aallot liplattavat vanhan pellon nurmikkoiseen rantaan. Kalevi vetää soutuveneen paremmin maille. Pariskunnan kävellessä nurmikkoisen rannan pitkospuita kohti tontin ylätasannetta, juoksee Nelli-koira ketterästi vierellä. Vanha pelto on muuttunut vuosien varrella uutteran työn tuloksena kauniiksi puutarhaksi. Samalla puutarhaterapia on pitänyt työteliäänä ja virkistänyt. Pitkulainen tontti nousee loivasti rannasta ja tontin […]

Lue artikkeli

Joonas Berghäll löysi leppoisan elämän pohjoisesta

Lokakuussa 2011 Joonas Berghäll vieraili kuvausryhmineen tyttöjen turvakodissa Keniassa. Ryhmä kuvasi Äidin toive -dokumenttielokuvaa. Matkalta hän sai bakteerin, joka veti elokuvaohjaaja-tuottajan ”terveyshelvettiin”. Lisäksi Joonaksen äiti menehtyi neljä vuotta myöhemmin. Sairastuttuaan hän alkoi ihmetellä, miksi suomalainen mies kuolee keskimäärin kuusi vuotta aikaisemmin kuin suomalainen nainen. – Mietin, mitä pitäisi muuttaa, että se kuusi vuotta saataisiin myös […]

Lue artikkeli

Tiimityönä syntyy lumoava merenneito Arielin maailma

Aati Saarva roikottaa kaksi ja puoli metristä rakennelmaa toisesta päästä ja Riikka Canth toisesta. – Ei tämä kolmea kiloa enempää paina, Aati arvelee. Riikka ja Aati esittelevät merenneidon pyrstön ”luurankoa”, joka koostuu yli viidestäkymmenestä käsin sahatusta ja muotoillusta palasta. Ympärillä valmiit merenneitojen pyrstöt roikkuvat telineissään, kangasrullat hehkuvat väriloistoaan, suurisilmäinen merihevonen odottaa harjoituksia. Pöydällä odottaa kansio, […]

Lue artikkeli

Perinnöllinen korkea kolesteroli eli FH-tauti

FH-tauti syntyy geenivirheestä, jonka seurauksena maksan kyky käsitellä kolesterolia on häiriintynyt. FH-geeniä kantavilla kolesteroli on siis poikkeuksellisen korkea. Erityisen suuri haitallisen LDL-kolesterolin pitoisuus nostaa valtimotaudin riskin jopa yli 20-kertaiseksi. Lisäksi LDL-pitoisuus on korkea jo syntymästä lähtien, mikä nostaa riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin jo varhaisessa keski-iässä. Geenivirheestä johtuen suvussa voi esiintyä sydäninfarkteja ja aivoinfarkteja jo […]

Lue artikkeli

Ikääntyminen voimavaraksi

Ikääntyminen on edessä yhä useammilla. Odotettavissa oleva elinaikamme on pidentynyt useita vuosia – myös terveitä sellaisia. Terveys ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys. Sitä haastaa mm. naposteluun ja liikkumattomuuteen ohjaava elämäntyyli. Ravitsemustieteilijä ja filosofian tohtori Satu Jyväkorven ja terveystieteiden maisteri ja fysioterapeutti Annele Urtamon Voimaa vuosiin -kirja uppoaa keski-ikäiseen, joka on herännyt siihen tosiasiaan, että kroppa ja […]

Lue artikkeli

Merenneitouinti tarjoaa loisketta ja temppuilun riemua

Ada, 5, ja Ani-Jatta Immonen, 45, rohkaisevat mielensä. Pitkähihaiset saavat jäädä rantakiville. He ujuttautuvat merenneidon pyrstöä muistuttavaan asuun. Ensin toinen jalka, sitten toinen. Tihuttaa. Ei ole kuulemma kylmä. Ada ehtii ensin valmiiksi, käy istumaan rantahietikkoon, nojaa käsiinsä ja aloittaa matomaisen liikkeen kohti rantaa. Vesi houkuttelee. – Äiti on muuten maailman paras uimahyppääjä, Ada tokaisee. Äitiä […]

Lue artikkeli
  • 1
  • 2
Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi