Terveyttä suolasta?
Suomessa ruokasuolaan on lisätty jodia, sillä sitä on maaperässämme niukasti. Suolan ylenmääräistä käyttöä ei voi kuitenkaan perustella jodin saannin turvaamisella, sillä monipuolisesta ravinnosta jodia saa riittävästi myös ilman lisättyä suolaa. Enintään teelusikallinen päivässä Suolan saantisuositus on aikuisella enintään viisi grammaa päivässä. Viisi grammaa on vajaa teelusikallinen suolaa. Määrä pitää sisällään sekä elintarvikkeista tulevan piilosuolan että […]
Lue artikkeli3.7.2018
Alvar Aalto vie mukanaan
Harri Taskinen muutti Säynätsaloon Jyväskylään vuoden 2015 lopussa. Hän sai työhuoneen kunnantalosta, joka virui tyhjillään kirjastoa lukuun ottamatta. Taskinen lupasi vastavuoroisesti avata ovea kävijöille, jotka tulivat ihastelemaan arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemaa rakennusta. – Siitä se sitten alkoi, minun matkani Aallon muotoihin ja tarinoihin, Taskinen kertoo. Taskinen yllättyi vierailijoiden määrästä ja siitä, kuinka haltioituneita he olivat […]
Lue artikkeli27.6.2018
Mielisairaalassa voi tapahtua kauheita
Ken Kesey työskenteli valvojana Menlo Parkin mielisairaalassa. Tuolta ajalta hän kirjoitti romaanin Yksi lensi yli käenpesän, joka ilmestyi 1962. Vuonna 1975 sai ensi-iltansa samanniminen elokuva, jonka Miloš Forman ohjasi Keseyn romaanin pohjalta. Tuon elokuvan on varmasti suurin osa Suomenlinnan kesäteatterin muurien suojiin kerääntyneistä nähnyt. Ennen elokuvaa Dale Wasserman sovitti Keseyn romaanin näytelmäksi, jonka pohjalta Juha […]
Lue artikkeli20.6.2018
Marilyn Monroen elämä esillä Vapriikissa
Elämäkerrallinen näyttely avaa Marilyn Monroen maailman, sen ulkokohtaisen kauneuden, menestyksen ja glamourin, mutta paljastaa myös kääntöpuolen – tähden yksinäisen elämän, joka oli täynnä vastoinkäymisiä. Nokkela, luova ja määrätietoinen Marilyn rakensi uransa ja imagonsa tarkasti harkiten. Kamera rakasti Marilyniä. Sensuellista elokuvatähdestä tuli nopeasti kaikkien ihailema kauneuden ruumiillistuma ja muoti-ikoni, jonka tyyliä ihaillaan edelleen. Traagisesti 36-vuotiaana kuolleen […]
Lue artikkeli18.6.2018
Ruokaa Sydämellä – Pelastetaan maailma
Vaikka maailmalta uutisoidaan kauhukuvia muovijätteiden saastuttamista vesistöistä, paperipussivalintaa merkittävämpi ekoteko on kasvisten syönnin lisääminen. ”Helposti ajatellaan, että nyt riittää kun valitsin tämän paperikassin, vaikka oikeasti olisi merkityksellisempää miettiä, onko kassin sisälle valittu ruoka kasvispainotteista”, kertoo Mari Koistinen. Kasvivoittoinen syöminen ei tarkoita sitä, että pitäisi ryhtyä esimerkiksi vegaaniksi. Hyvä alku on lisätä kasvisten syöntiä eri aterioilla […]
Lue artikkeliTara Lange saa vihermehuista iloa ja väriä makumaailmaan
Kirjailija ja luennoitsija Tara Langen tytär sairastui krooniseen munuaistautiin. Koska kortisoni kiihdytti ruokahalua, hän söi runsaita aterioita. – Sydämeni särkyi, kun katselin tyttäreni selviytymistä, Lange kertoo. Äiti päätti aloittaa vihermehukokeilut. – Aloitin varovaisesti, tutuilla ja miedoilla kasviksilla, sellaisilla, joihin tyttäreni oli jo tottunut. Porkkanaa ja inkivääriä, kesäkurpitsaa ja omenaa. Pikkuhiljaa lisäsin uusia raaka-aineita. Suosikeiksi nousivat […]
Lue artikkeliEi pöllömpi iltalenkki
Satakielikävely alkaa. Joukossa on oikeita ornitologeja, mutta myös meitä pihabongareita. Kello lähestyy iltakymmentä, mutta aurinko lämmittää vielä niskaa. – Onneksi tuuli alkaa tyyntyä, kuuluu väkijoukosta. Jakaudumme ihan sattumanvaraisesti kolmeen aktiivisen lintuharrastajan vetämään ryhmään. Ryhmät etenevät vajaan kuuden kilometrin pururataa hiljakseen kävellen parinsadan metrin päässä toisistaan ja pysähtelevät aina välillä kuulostelemaan, josko satakieli, lehtokurppa, luhtakerttunen tai […]
Lue artikkeli14.6.2018