Hyppää sisältöön

Search

Archive

​Marie Kondo ja järjestelyn nautinto

Kondo neuvoo esimerkiksi kokoamaan kaikki vaatteet lattialle ja pitelemään vaatekappaletta kerrallaan. Mikäli vaate ei säkenöi iloa, se tulee heittää pois. Mutta ennen sitä vaatetta on kiitettävä sen tekemästä hyvästä työstä. Kondo kirjoittaa hyvin ja – järjestelmällisesti. Ja hänen järjestelyfilosofiansa tuntuu pääpiirteissään pätevältä. Kirjan viehätys ja hauskuus perustuvat siihen, mitä japanilainen Kondo kertoo itsestään ja erikoisesta […]

Lue artikkeli

Vaikuttamalla asioihin voin itsekin paremmin

Vaikuttamaan Reetta Meriläinen on päässyt. Eläkkeelle siirtyminen antoi mahdollisuuden keskittyä uusiin tärkeisiin asioihin, kuten Naisten Pankin ohjausryhmän puheenjohtajuuteen. Kehitysmaiden yhteisöllisyydestä voisimme oppia hänen mukaansa paljon. Reetta Meriläinen on suomalaisille tuttu toimittaja, kirjailija ja vaikuttaja. Televisiossa hänet on voinut viime vuosina kohdata Yle Ykkösen aamuissa urheilukommentaattorina Jälkihiki-lähetyksessä. Harva ehkä tietää, että Reetta aloitti toimittajauransa juuri urheilun […]

Lue artikkeli

Valokuvaaja toiveiden maillaan

Savu tupruaa piipusta, auringonvalo häivyttää sen lähes näkymättömiin. Taloa ympäröivän aidan seipäät sojottavat eripituisina, taustalla aukeaa heinäpelto. I. K. Inhan (1865–1930) kuva Oma tupa, oma lupa vie katsojan hetkeen, jonka valokuvaaja halusi ikuistaa: padasjokelaisen tuvan ja sen ympäristön vuonna 1913. Inhan kuvista löytyy hiekkateitä ja pihapiirejä, kimmeltävää vettä ja veneretkeläisiä, tukkijätkiä. Inha tunnisti luonnon ja […]

Lue artikkeli

Ruokamatka keskiaikaan

Ylen keskiaikasarja on kesän aikana tavoittanut keskiajasta kiinnostuneita radion kuuntelijoita. Ohjelmassa on käsitelty keskiajan ihmisen arkea, johon kuului olennaisesti ruoka ja sen valmistukseen liittyvät tavat sekä käytännöt. Satu Hovin Keskiajan maut (2015) vie tutustumismatkalle keskiajan ruokakulttuuriin. Kirjoittajalta on aiemmin ilmestynyt kirja Keskiajan puvuista (2013). Hovi on pitänyt myös kursseja ja luentoja keskiajan ruokakulttuurista sekä luonnonyrttien […]

Lue artikkeli

Suomi on luonnon suurvalta, jossa mennään metsään

Koska meillä on siihen sisäänrakennettu kaipuu, uskovat FT Adela Pajunen ja maantieteilijä Marko Leppänen. – Olemme osa luontoa, ja solumme ja mielemme tunnistavat tämän, on Pajunen havainnut. – Suomalaisille metsä on vielä aivan erityinen paikka, jossa koemme tulevamme kotiin. Metsässä on luonnollista olla, rentoudumme ja koemme itsemme kokonaiseksi. Myönteiset tunteet valtaavat mielen. Vaikka ympäristöherkkyys vaihtelee […]

Lue artikkeli

Suvenihanainen, keväänlempi ja lehmänkieli

Kasvit entisajan elämässä -kirja käsittelee kasvien kautta esivanhempiemme elämää kaukaisesta menneisyydestä viime sotien pula-aikoihin. Kirjoittaja FL Merja Leppälahti on folkloristi ja kansanperinteen asiantuntija. Vähäisestä sivumäärästään huolimatta kirja on tiivis tietopaketti luonnonvaraisten kasvien monipuolisista hyödyntämismahdollisuuksista. Rakkaalla lapsella on monta nimeä Sellaiset kasvit, jotka viihtyivät ihmisasumusten liepeillä ja joita käytettiin hyödyksi, saivat myös helpommin useita nimiä. Varsinkin […]

Lue artikkeli

Näillä vinkeillä vähennät suolan määrää

Mausta ruokaa reippaasti yrteillä, sitruunalla, viini­etikalla, hunajalla, currylla, inkiväärillä tai pippureilla. Juurekset, vihannekset ja hedelmät tuovat keitto- ja pataruokiin runsaasti makua. Leivistä, juustoista, leikkeleistä, makkaroista ja valmisruuista ­kannattaa valita kaupassa sydänmerkkituotteet. Suola-alkuisissa elintarvikkeissa, kuten suolakurkuissa, on paljon suolaa. Maistele niitä varovasti. Maustekastikkeista, maustesekoituksista ja liemikuutioista on ­hyvä käyttää vähäsuolaisia ­vaihtoehtoja.

Lue artikkeli
Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi