Hyppää sisältöön

Search

Archive

Valokuvaaja toiveiden maillaan

Savu tupruaa piipusta, auringonvalo häivyttää sen lähes näkymättömiin. Taloa ympäröivän aidan seipäät sojottavat eripituisina, taustalla aukeaa heinäpelto. I. K. Inhan (1865–1930) kuva Oma tupa, oma lupa vie katsojan hetkeen, jonka valokuvaaja halusi ikuistaa: padasjokelaisen tuvan ja sen ympäristön vuonna 1913. Inhan kuvista löytyy hiekkateitä ja pihapiirejä, kimmeltävää vettä ja veneretkeläisiä, tukkijätkiä. Inha tunnisti luonnon ja […]

Lue artikkeli

Ruokamatka keskiaikaan

Ylen keskiaikasarja on kesän aikana tavoittanut keskiajasta kiinnostuneita radion kuuntelijoita. Ohjelmassa on käsitelty keskiajan ihmisen arkea, johon kuului olennaisesti ruoka ja sen valmistukseen liittyvät tavat sekä käytännöt. Satu Hovin Keskiajan maut (2015) vie tutustumismatkalle keskiajan ruokakulttuuriin. Kirjoittajalta on aiemmin ilmestynyt kirja Keskiajan puvuista (2013). Hovi on pitänyt myös kursseja ja luentoja keskiajan ruokakulttuurista sekä luonnonyrttien […]

Lue artikkeli

Suomi on luonnon suurvalta, jossa mennään metsään

Koska meillä on siihen sisäänrakennettu kaipuu, uskovat FT Adela Pajunen ja maantieteilijä Marko Leppänen. – Olemme osa luontoa, ja solumme ja mielemme tunnistavat tämän, on Pajunen havainnut. – Suomalaisille metsä on vielä aivan erityinen paikka, jossa koemme tulevamme kotiin. Metsässä on luonnollista olla, rentoudumme ja koemme itsemme kokonaiseksi. Myönteiset tunteet valtaavat mielen. Vaikka ympäristöherkkyys vaihtelee […]

Lue artikkeli

Suvenihanainen, keväänlempi ja lehmänkieli

Kasvit entisajan elämässä -kirja käsittelee kasvien kautta esivanhempiemme elämää kaukaisesta menneisyydestä viime sotien pula-aikoihin. Kirjoittaja FL Merja Leppälahti on folkloristi ja kansanperinteen asiantuntija. Vähäisestä sivumäärästään huolimatta kirja on tiivis tietopaketti luonnonvaraisten kasvien monipuolisista hyödyntämismahdollisuuksista. Rakkaalla lapsella on monta nimeä Sellaiset kasvit, jotka viihtyivät ihmisasumusten liepeillä ja joita käytettiin hyödyksi, saivat myös helpommin useita nimiä. Varsinkin […]

Lue artikkeli

Näillä vinkeillä vähennät suolan määrää

Mausta ruokaa reippaasti yrteillä, sitruunalla, viini­etikalla, hunajalla, currylla, inkiväärillä tai pippureilla. Juurekset, vihannekset ja hedelmät tuovat keitto- ja pataruokiin runsaasti makua. Leivistä, juustoista, leikkeleistä, makkaroista ja valmisruuista ­kannattaa valita kaupassa sydänmerkkituotteet. Suola-alkuisissa elintarvikkeissa, kuten suolakurkuissa, on paljon suolaa. Maistele niitä varovasti. Maustekastikkeista, maustesekoituksista ja liemikuutioista on ­hyvä käyttää vähäsuolaisia ­vaihtoehtoja.

Lue artikkeli

Ravitsemustaitoa peliin!

Jos ravitsemusasiat kiinnostavat, kannattaakin siis valita tietolähteeksi kirja, jonka pohjana on tieteellinen tutkimus ja kirjoittajat ravitsemustieteen huippuasiantuntijoita. Ravitsemustaito-tietoteos julkaistiin jo viime vuonna ja suuren suosion vuoksi siitä ilmestyi juuri kolmas painos. Se tutustuttaa lukijansa ravitsemuksen mielenkiintoiseen maailmaan ja valottaa, miten ihmisen ruokavalio on kehittynyt kivikaudesta tähän päivään. Kirja kertoo, millainen vaikutus eri ruokaryhmillä on ravintoaineiden […]

Lue artikkeli

Laivanvarustajia ja pillipiipareita

Jyväskyläläisen päiväkeskuksen pressulla suojattu pöytä notkuu kävyistä, kaarnankappaleista ja koivunoksista. Puheensorinan seasta kuuluu lasten innostuneita hihkaisuja. – Käpylehmä, joka osaa istua! – Mäkin haluan tehdä muurahaisen! Huhtasuon päiväkeskuksessa kokoontuva Terhokerho tuo yhteen ikäihmisiä ja lapsiperheitä, jotka haluavat touhuta mukavia asioita usean sukupolven voimin. Tällä kertaa ohjelmassa on vanhan ajan lelujen askartelemista. Käpylehmien, kaarnalaivojen ja pajupillien […]

Lue artikkeli
Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi