Valokuvaaja toiveiden maillaan
Savu tupruaa piipusta, auringonvalo häivyttää sen lähes näkymättömiin. Taloa ympäröivän aidan seipäät sojottavat eripituisina, taustalla aukeaa heinäpelto. I. K. Inhan (1865–1930) kuva Oma tupa, oma lupa vie katsojan hetkeen, jonka valokuvaaja halusi ikuistaa: padasjokelaisen tuvan ja sen ympäristön vuonna 1913. Inhan kuvista löytyy hiekkateitä ja pihapiirejä, kimmeltävää vettä ja veneretkeläisiä, tukkijätkiä. Inha tunnisti luonnon ja […]
Lue artikkeliRuokamatka keskiaikaan
Ylen keskiaikasarja on kesän aikana tavoittanut keskiajasta kiinnostuneita radion kuuntelijoita. Ohjelmassa on käsitelty keskiajan ihmisen arkea, johon kuului olennaisesti ruoka ja sen valmistukseen liittyvät tavat sekä käytännöt. Satu Hovin Keskiajan maut (2015) vie tutustumismatkalle keskiajan ruokakulttuuriin. Kirjoittajalta on aiemmin ilmestynyt kirja Keskiajan puvuista (2013). Hovi on pitänyt myös kursseja ja luentoja keskiajan ruokakulttuurista sekä luonnonyrttien […]
Lue artikkeli8.8.2016
Suomi on luonnon suurvalta, jossa mennään metsään
Koska meillä on siihen sisäänrakennettu kaipuu, uskovat FT Adela Pajunen ja maantieteilijä Marko Leppänen. – Olemme osa luontoa, ja solumme ja mielemme tunnistavat tämän, on Pajunen havainnut. – Suomalaisille metsä on vielä aivan erityinen paikka, jossa koemme tulevamme kotiin. Metsässä on luonnollista olla, rentoudumme ja koemme itsemme kokonaiseksi. Myönteiset tunteet valtaavat mielen. Vaikka ympäristöherkkyys vaihtelee […]
Lue artikkeli3.8.2016
Suvenihanainen, keväänlempi ja lehmänkieli
Kasvit entisajan elämässä -kirja käsittelee kasvien kautta esivanhempiemme elämää kaukaisesta menneisyydestä viime sotien pula-aikoihin. Kirjoittaja FL Merja Leppälahti on folkloristi ja kansanperinteen asiantuntija. Vähäisestä sivumäärästään huolimatta kirja on tiivis tietopaketti luonnonvaraisten kasvien monipuolisista hyödyntämismahdollisuuksista. Rakkaalla lapsella on monta nimeä Sellaiset kasvit, jotka viihtyivät ihmisasumusten liepeillä ja joita käytettiin hyödyksi, saivat myös helpommin useita nimiä. Varsinkin […]
Lue artikkeli30.6.2016
Näillä vinkeillä vähennät suolan määrää
Mausta ruokaa reippaasti yrteillä, sitruunalla, viinietikalla, hunajalla, currylla, inkiväärillä tai pippureilla. Juurekset, vihannekset ja hedelmät tuovat keitto- ja pataruokiin runsaasti makua. Leivistä, juustoista, leikkeleistä, makkaroista ja valmisruuista kannattaa valita kaupassa sydänmerkkituotteet. Suola-alkuisissa elintarvikkeissa, kuten suolakurkuissa, on paljon suolaa. Maistele niitä varovasti. Maustekastikkeista, maustesekoituksista ja liemikuutioista on hyvä käyttää vähäsuolaisia vaihtoehtoja.
Lue artikkeli29.6.2016
Ravitsemustaitoa peliin!
Jos ravitsemusasiat kiinnostavat, kannattaakin siis valita tietolähteeksi kirja, jonka pohjana on tieteellinen tutkimus ja kirjoittajat ravitsemustieteen huippuasiantuntijoita. Ravitsemustaito-tietoteos julkaistiin jo viime vuonna ja suuren suosion vuoksi siitä ilmestyi juuri kolmas painos. Se tutustuttaa lukijansa ravitsemuksen mielenkiintoiseen maailmaan ja valottaa, miten ihmisen ruokavalio on kehittynyt kivikaudesta tähän päivään. Kirja kertoo, millainen vaikutus eri ruokaryhmillä on ravintoaineiden […]
Lue artikkeliLaivanvarustajia ja pillipiipareita
Jyväskyläläisen päiväkeskuksen pressulla suojattu pöytä notkuu kävyistä, kaarnankappaleista ja koivunoksista. Puheensorinan seasta kuuluu lasten innostuneita hihkaisuja. – Käpylehmä, joka osaa istua! – Mäkin haluan tehdä muurahaisen! Huhtasuon päiväkeskuksessa kokoontuva Terhokerho tuo yhteen ikäihmisiä ja lapsiperheitä, jotka haluavat touhuta mukavia asioita usean sukupolven voimin. Tällä kertaa ohjelmassa on vanhan ajan lelujen askartelemista. Käpylehmien, kaarnalaivojen ja pajupillien […]
Lue artikkeli16.6.2016