Uni, missä viivyt?
Meillä jokaisella on yksilöllinen unentarve. Osa unentarpeesta tulee geeneistä, mutta myös elämäntavat ja -tilanne vaikuttavat nukkumiseen. Se, mitä teemme valveilla, vaikuttaa unentarpeeseen. Ruumiillinen tai henkinen ponnistelu, raskaus ja esimerkiksi sairaudet lisäävät levon tarvetta. Suomalaiset nukkuvat keskimäärin reilut seitsemän tuntia vuorokaudessa. Osa vähemmän ja osa enemmän. Nukkuessa elimistö palautuu ja energiavarastot täyttyvät. Unen aikana myös psyyke […]
Lue artikkeli12.5.2022
Lempeästi eroon murehtimisesta
Nykytiedon valossa aivoja voi opettaa koko elämän ajan, kertovat Sanna Wikström ja Reija Könönen, Lempeästi eroon murehtimisesta -kirjan kirjoittajat. Tutkimus on osoittanut, että aivomme ovat neuroplastiset. Se tarkoittaa sitä, että aivot muuttuvat koko elämämme ajan sen mukaan, mihin ja miten niitä käytämme – mitä teemme niillä paljon. Uusia neuroniratoja muodostuu koko ajan, ei vain nuoruudessa […]
Lue artikkeli26.4.2022
Mika Ripatti kirjoitti näytelmän viemärityömaasta
Näytelmäkirjailija Mika Ripatti pötköttää kotisohvalla. Työpäivä Helsingin Konalassa on takanapäin. Mika kertoo, että menossa on tavallista hankalampi kaupunkitekniikan työmaa. Se vaatii monen instrumentin soittamista yhtä aikaa. Se, että ihmiset, työmiehet, kaksi kaivinkonekuskia ja kuorma-autonkuljettajat autoineen tekevät töitään, vaatii tiimipeliä. Etumiehenä Mika vastaa kysymyksiin työvaiheista, pitää työmaan työt liikkeessä. Kun Mika kirjoittaa elokuva- tai teatterikäsikirjoitusta, hänellä […]
Lue artikkeli25.4.2022
Mystinen matala-asteinen tulehdus
Tiedetään, että eräät tulehdukselliset sairaudet lisäävät verisuonisairauksien riskiä. Erityisesti nivelreuma nostaa riskiä 1,5-kertaisesti verrattuna nivelreumaa sairastamattomiin. Myös tulehdukselliset suolistosairaudet (colitis ulcerosa ja Crohnin tauti) lisäävät riskiä noin 20 %. Näissä sairauksissa elimistössä vallitsee ajoittain voimakaskin inflammaatio eli tulehdus. Tulehduksen hillitsemiseen on kehitetty lääkkeitä, joista eräillä on pystytty valtimotaudin eteneminen jopa pysäyttämään. Mikä sitten on matala-asteinen […]
Lue artikkeli31.3.2022
Kaura, vanha supervilja
Pienen kodan nuotiopaikalla palaa tuli. Isäntä Teemu Kinnari sekoittaa kattilassa kypsyvää puuroa. Emäntä Terhi on tuonut lusikat, lautaset ja hillon kotaan. Kauran kypsyvä ja miellyttävän pehmeä tuoksu leijailee nenään. – Puuro on valmista, mutta annetaan vielä hetki hautua, Teemu sanoo ja katselee kun 4-vuotias Urho-poika, jälkikasvusta nuorin, juoksentelee ulkona. Kinnarin tilalla kauran viljelyssä on pitkät […]
Lue artikkeliTerveellisestä ruuasta makunautintoja
Joillakin on taipumus ajatella, että epäterveellinen ruoka on maukkaampaa kuin terveellinen ruoka. Jo vastasyntyneellä on mieltymys makeaan. Suolaisuuteen totutaan ja siitä opitaan pitämään hiljalleen varhaislapsuuden aikana. Ruoan rasva tuo täyteläisyyden suutuntuman, jonka moni kokee mieluisana. Rasvaan myös liukenee useita makuaineita ja lämmitys ”avaakin” ruuan makuja rasvakiteiden sulaessa suuhun. ”Epäterveellinen on maukasta” -uskomus näyttäisi vaikuttavan kuluttajien […]
Lue artikkeli30.3.2022
Hyvää minulle ja ympäristölle – miten tehdä hyviä valintoja lautaselle
Optimoidessa ”kaikilla tavoin hyvää ruokalautasta” voi ahdistus iskeä. Miten tehdä oikein, syödä terveellisesti ja luontoa säästäen, kun huomioitavia tekijöitä olisi lukemattomia. Ahdistuksen sijaan ajatukset kannattaa kanavoida siihen, että omilla, pienilläkin valinnoilla on vaikutusta. Äkkikäännöksiä omiin ruokatottumuksiin ei tarvitse tehdä, puhutaan sitten valinnoista terveyden, ympäristön tai molempien suhteen. Kun mahdollisimman moni meistä tekee hieman parempia valintoja, […]
Lue artikkeli