Onko ruoka ahdistus vai nautinto?
Sydänmerkin Frankly Partnersilla teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisista jopa kolmannes kokee ajoittain ahdistusta syömisen ja sääntöjen viidakossa. He haluaisivat syödä terveellisemmin, mutta eivät oikein tiedä miten. He ovat huolissaan joko painostaan tai terveydestään ja pyrkivät laihtumaan.
Lue artikkeli23.5.2018
Jyrkin levy
Erkki Vuokila on ehkä Suomen tunnetuin ristikoiden laatija, jonka kynästä on vuosikymmenten saatossa syntynyt lukematon määrä ristisanatehtäviä meidän intohimoisten ristikonratkojien ajanvietteeksi. Vuokila on kaiken hyvän lisäksi myös säveltäjä, ja sana kun on hallussa, niin myös oiva laulujen sanoittaja. Sain vastikään käsiini Erkki Vuokilan toukokuussa ilmestyneen CD-levyn, jossa solistina on monipuolinen trubaduuri Jyrki Härkönen. Letkeää kantrimusiikkia […]
Lue artikkeli22.5.2018
Ruokaa sydämellä podcast-sarja
Ruoka voi olla yksi elämän suurista iloista, vaikka toisinaan siihen liittyy myös huolta ja hämmennystä. Viiden jakson mittaisessa minisarjassa kohtaamme kiinnostavia asiantuntijoita vaihtuvien ruokapöytien ja inspiroivien keskustelujen ääressä. Ruokaa sydämellä — Ruoka, raha ja leipäjonot Ruokaa sydämellä -podcastin ensimmäisessä jaksossa keskustelemme kasvisravintolassa köyhyysaktivisti Jouni Kylmälän ja Y-säätiön tutkijan Maria Ohisalon kanssa muun muassa rahasta ja […]
Lue artikkeliÄänikirja vapauttaa kädet
Tarja Vuorinne johtaa Koillis-Helsingissä Pukinmäen, Suutarilan ja Tapanilan kirjastoja, joissa lukuvinkkaus kuuluu viikoittaisiin palveluihin, kirjastojen ja erilaisten tapahtumien ohella myös sosiaalisessa mediassa. Tapanilan kirjasto oli mukana kaupunginosan kevään aloituksessa, Mosa herää -kylätapahtumassa, keräämässä käyttäjätoiveita, jakamassa lukuvinkkejä ja myymässä poistokirjoja. Lukuvinkin sai valitsemalla itselleen sydämen muotoisen kartonkipalan, jonka kääntöpuolelta paljastui lukutehtävä. Minä sain luettavakseni Michael Cunninghamin kirjan Koti maailman laidalla. Tunnit tunsin ennestään, mutta tätä kirjaa en […]
Lue artikkeli16.5.2018
Vinkit terveellisempään leivontaan
Kotikokkailuista ja leipomuksista saa helposti terveellisempää syötävää kun kiinnittää huomiota raaka-aineiden valintaan ja ainessuhteisiin. Reseptiikan tuunaaminen on hienovaraista hommaa: jokaisella raaka-aineella on oma tehtävänsä. Siksi mitään ainesta ei yleensä voi jättää kokonaan pois ilman että valmiin leivonnaisen maku, rakenne tai ulkonäkö kärsivät. Onneksi pienillä asioilla voit vaikuttaa lopputulokseen. Neljä jauhopeukalon kevennysvinkkiä 1. RASVA: Korvaa esimerkiksi […]
Lue artikkeli15.5.2018
Taidetta todellisuuden ja unen rajoilla
Kun astun muutaman askeleen taaksepäin, pysähtyneisyys korostuu. Antonio Donghin teos Jonglööri näyttää keinotekoisen todellisuuden ja maagisen realismin tunnistettavan muotokielen. On kuin filmistä olisi napattu pysäytyskuva – liike on jähmettynyt, epätodellinen ja kiehtova. Yksityiskohdat piirtyvät tarkasti taustan jäädessä paljaaksi. Vain vasemmalla verho ja oikealla pöydälle sijoitettu maljakko ruusuineen kiinnittävät jonglöörin todellisuuteen. Kuten museonjohtaja Susanna Pettersson Fantastico!-kirjan […]
Lue artikkeli11.5.2018
Sydäntoimenpiteiden valikoima kasvaa
Uusia, entistä vaativampia hoitotekniikoita kehitellään koko ajan ympäri maailmaa, myös Turun yliopistollisessa keskussairaalassa, jossa pienestä viillosta tehtäviä kardiologisia toimenpiteitä on kehitetty professori Juhani Airaksisen johdolla. Tarvetta vaihtoehtoisille hoitomuodoille on, sillä sydänpotilaiden tilanteet ovat yksilöllisiä. Iäkkäiden monisairaiden potilaiden määrä kasvaa. Valtavirta sydänongelmista voidaan hoitaa ennen ja jälkeen toimenpiteiden annettavalla lääkityksellä sekä perinteisen ohitusleikkauksen tai pallolaajennuksen avulla. […]
Lue artikkeli8.5.2018