Hyppää sisältöön

Search

Archive

Tieteellinen tutkimus ja sydäntyö innostavat edelleen

Professori Markku Savolainen tunnetaan Oulussa. Hän toimii Oulun sydänyhdistyksen puheenjohtajana ja jäsenten toiveita hän sanoo kuuntelevansa herkällä korvalla. – Jäseniä pitää kuunnella, jotta toiminta pysyy kiinnostavana. Sydänyhdistyksen toiminta perustuu vapaaehtoisten tekemään työhön, ja heidän kannustamistaan ja jaksamisen seuraamista ei saa unohtaa. Vertaistukitoiminnan, liikunnan ja kulttuurin merkitystä Savolainen korostaa. Vertaistukitoiminta on Oulussa hyvin aktiivista. Vertaistukihenkilöt käyvät […]

Lue artikkeli

Oli oireita tai ei – sydäntä tulee hoitaa

Sydänpotilaat ovat aina olleet lähellä Päivi Eskolan sydäntä. Työ sydänhoitajana on tuntunut juuri omalta, jo lähes kolmen vuosikymmenen ajan. Työssään Limingan terveyskeskuksen asiantuntijasairaanhoitajana hän tapaa asiakkaita, joista moni on hämmentynyt tietomäärästä, jota on saanut sydäntoimenpiteessä tai -tutkimuksissa käydessään. Pallolaajennuksen läpikäyneet eivät välttämättä sisäistä, että itse sairaus jäi, vaikka oireet toimenpiteellä hävisivät. On ymmärrettävää, etteivät akuutissa […]

Lue artikkeli

Lihan vähentämiseen liittyvät myytit kumoon

Ihmisen kuuluu syödä lihaa TARUA. Ihmisen elimistössä ei ole mitään fysiologista estettä, joka estäisi kasviproteiinin hyödyntämistä. Myös eläinperäisen proteiinin sisältämät välttämättömät aminohapot ovat alun perin peräisin kasveista. Eläinproteiinia syntyy kasviproteiinipitoisesta rehusta, kun kasvissyöjäeläimet syövät sitä ja käyttävät siitä vapautuvia aminohappoja omien kudostensa rakennusaineena ja energianlähteenä. Lue lisää: Kasvisruokavaliot, Terveyskirjasto Kasvisruoasta ei saa riittävästi rautaa TARUA […]

Lue artikkeli

Lihan käytön vähentäminen herättää monenlaisia ajatuksia

Tänä päivänä ei voi olla törmäämättä lihan syömistä koskevaan keskusteluun. Keskustelu on herättänyt monenlaisia tunteita ja ristiriitaisiakin ajatuksia lihan syönnin puolesta ja sitä vastaan. Terveysvaikutuksilla puolesta ja vastaan Tutkimusten perusteella punaisen lihan suurta kulutusta pidetään epäterveellisenä muun muassa sydän- ja verisuonisairauksien ja tyypin 2 diabeteksen sekä paksusuolensyövän ehkäisyn näkökulmasta. Uusimmissa pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa kehotetaan vähentämään terveyssyistä […]

Lue artikkeli

Tulppa-ryhmäkuntoutus teki paluun Ilomantsiin

Tulppa-kuntoutus on Sydänliiton kehittämä ja terveydenhuollon toteuttama toiminta­­malli henkilölle, jolla on sepelvaltimotauti, muu valtimosairaus tai useita riskitekijöitä. Tulpalla on pitkä historia Pohjois-Karjalassa. Ensimmäinen Tulppa-ryhmä sai alkunsa vuonna 1999 juuri Ilomantsissa. Tulppa-ryhmätoiminta väheni Pohjois-Karjalassa jo ennen koronaa. Koronan takia viimeisetkin ryhmät lopettivat. Nyt Tulppa-toimintaa on käynnistetty uudelleen, kun Pohjois­-Karjalan hyvinvointialue Siun sotelle koulutettiin 27 uutta Tulppa-ohjaajaa. […]

Lue artikkeli

Diabetes ja sydän – vahva pari

Diabetes jaetaan karkeasti kahteen alatyyppiin. Tyyppi 1:n diabetesta kutsutaan insuliininpuutosdiabetekseksi. Sen syynä on haiman insuliinia tuottavien solujen tuhoutuminen. Noin 10–15% Suomen diabeetikoista sairastaa tyypin 1 diabetesta. Tyypin 2 diabetes alkaa yleensä aikuisiässä, ja taustalla on usein ylipaino. Insuliinia erittyy tarpeeseen nähden liian vähän, kun vaikutus kudoksissa on heikentynyt. Aikaisemmin tyypin 1 diabetesta kutsuttiin nuoruustyypin ja […]

Lue artikkeli

Kuin sinikellojen sylissä

Kun Annukka Järvi aloitti luovan kirjoittamisen opettajana Jamilahden kansanopistossa, hän kuuli pieniä tarinoita Lilli-Ann Nuorivaarasta. Lilli-Ann on kansalliskirjailija Zachris Topeliuksen tyttären Ainan pojan Mikael Nybergin tytär. – Ihailin sitä, miten Lilli-Ann vielä iäkkäänä jaksoi antaa jokaiselle linjan oppilaalle palautetta vuosittain julkaistavan antologian teksteistä. Hänen näkemyksensä olivat rohkeita ja tuoreita. Hän ymmärsi aidosti nuoruutta ja nuoren […]

Lue artikkeli
Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi